۰
از سوی کارگروه ارزی بانک مرکزی و وزارت صنعت مطرح شد

سازوکارهای استفاده از رمزارزها در تجارت خارجی به زودی ابلاغ می‌شود

تاریخ انتشار
يکشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۲۴
سازوکارهای استفاده از رمزارزها در تجارت خارجی به زودی ابلاغ می‌شود
سازوکارهای استفاده از رمزارزها در تجارت خارجی به زودی ابلاغ می‌شود

آی‌تی‌من- علیرضا پیمان پاک با تشریح اولین مصوبات کارگروه مشترک ارزی میان بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: از حدود یک ماه قبل و به منظور حل مشکلات پیش روی صادرکنندگان در حوزه رفع تعهد ارزی، کارگروهی میان وزارت صمت و بانک مرکزی تشکیل شده که هدف اصلی آن، تنوع‌بخشی به راهکارهای برگشت ارز صادراتی و تسهیل فرآیند برگشت ارز صادراتی است تا بتوان با کمک زیرساخت‌های جدید بانکی، زمینه را برای رفع تعهد ارزی تجار فراهم کرد. 

وی افزود: در این راستا مجموعه اقداماتی انجام شده و برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفته؛ به نحوی که با توجه به اینکه یکی از موارد مورد درخواست گروه‌های کالایی از جمله میوه و تره‌بار، آبزیان، خشکبار و گیاهان دارویی این بود که اجازه واردات همه کالاها را در مقابل ارز صادراتی خود داشته باشند؛ چراکه مواد اولیه مورد نیاز برای تولید کالاهای این دسته از صادرکنندگان، از نیما تامین نمی‌شود. 

معاون وزیر و رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: در واقع این صادرکنندگان علیرغم اینکه هیچگونه ارزبری برای تولید کالاهای صادراتی خود ندارند، اما برگشت ارز صادراتی آنها تحت تاثیر نرخ‌های ارز صادراتی در سامانه نیما بود؛ به خصوص اینکه اختلاف قیمت ارز نیمایی با بازار آزاد ظرف چند ماه اخیر، مشهود بوده و این امر باعث شد که صادرکنندگان با سختی‌های بسیاری در فروش ارز خود مواجه بوده و عملا صادرات آنها، توجیه‌پذیر نباشد؛ بنابراین ممکن بود که صادرات این گروه‌های کالایی دچار آسیب شود.

پیمان‌پاک گفت: سازمان توسعه تجارت ایران، این گروه‌های کالایی را از سامانه استخراج کرده و در جلسه اخیر مصوب شد تا تمامی‌این گروه‌های کالایی بتوانند تمامی‌مواد و اقلام مجاز برای واردات را در مقابل صادرات خود وارد کنند؛ بنابراین به نظر می‌رسد که این روش علاوه بر کمک به رفع تعهد ارزی آنها، به تسهیل تجارت اعم از صادرات و واردات خواهد انجامید.

وی اضافه کرد: از سوی دیگر، با توجه به اینکه واردکنندگان کالاهای اساسی و آن دسته از اقلامی‌که برای واردات خود از ارز ۴۲۰۰ تومانی استفاده می‌کردند، می‌توانستند واردات اعتباری صورت داده و کالا را به کشور بیاورند و در نوبت تخصیص ارز از سوی دولت بایستند؛ در سامانه نیما این امکان به وجود آید که اگر واردکننده‌ای کالاها را وارد کرد، به او مهلت داده شود که ظرف سه ماه ارز را از نیما بخرد.

معاون وزیر و رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران گفت: برخی از مجموعه‌های وارداتی و تجار این امکان را دارند که به واسطه اعتباری که خارج از کشور دارند، کالا را زودتر دریافت کنند و در واقع، فروشنده خارجی، کالا را اعتباری در اختیار آنها قرار می‌دهد و آنها می‌توانند فرآیند خرید ارز را در زمان مشخصی طی کنند و ظرف سه ماه ارز را تامین کرده و به طرف خارجی بپردازند.  پیمان پاک با بیان اینکه ظرف سه سال اخیر، مشکلاتی در حوزه رفع تعهد ارزی برای برخی صادرکنندگان بوجود آمده بود، بیان داشت: پس از بررسی‌های کارگروه اقدام ارزی و دسته‌بندی‌ موارد مختلف، در قالب مصوبات کمیته اقدام ارزی برای طرح در کارگروه ماده (۲) که متشکل از وزرای اقتصاد، نفت، صمت، روسای کل بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه است، آماده کرده‌ایم.

وی افزود: افزایش مهلت برای رفع تعهدات باقیمانده، تعیین تکلیف بخشی از صادرات ریالی سال ۹۷و برخی محورهای دیگر از جمله مواردی بود که در این پیش نویس آماده و ارایه گردید تا پس از تایید اعضا، بخشی از مواردی که به عنوان چالش، پیش روی برخی از صادرکنندگان سالهای گذشته قرار داشت، در این دولت حل شود.

معاون وزیر و رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران اظهار داشت: به بیشتر صادرکنندگان تا آخر سال ۱۴۰۰ مهلت داده شده تا نسبت به بازگشت ارز و استفاده از روش واردات در مقابل صادرات اقدام کرده و رفع تعهد ارزی کنند.

پیمان‌پاک اضافه کرد: مساله دیگر، زمینه‌سازی برای استفاده از رمزارزها در عرصه تجارت خارجی است که بر این اساس، سامانه‌های مبتنی بر بلاکچین مورد تائید وزارت صمت و بانک مرکزی قرار گرفته تا در فضای بین‌المللی و در جایی که بتوان از این ابزار برای مدیریت تجارت بین‌المللی و مدیریت تحریم‌ها استفاده کرد، آنها را به کار برد. 

وی گفت: در این مورد هم به جمع‌بندی لازم رسیده‌ایم و به زودی ساز و کارهای مرتبط با آن را در سامانه جامع تجارت پیاده خواهیم کرد؛ به نحوی که امیدواریم تا دو الی سه هفته آینده جمع‌بندی لازم در این موضوع صورت گرفته و ابلاغ شود. 

معاون وزیر و رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: در این رویکرد از ابزار رمزارز برای انتقال اعتبار از صادرکننده به واردکنندگان یا استفاده از این ابزار برای واردات کالا استفاده خواهد شد که تمامی‌ابعاد آن ظرف هفته‌های آتی ابلاغ خواهد شد. 

پیمان پاک در خاتمه گفت: کارگروه مشترک ارزی بین وزارت صمت و بانک مرکزی هر دو هفته یک بار شکل می‌گیرد و تیم‌های کارشناسی، جلسات مختلفی دارند و تمام تلاش را صورت خواهیم داد تا به بهترین شکل، روش‌های بازگشت ارز را تسهیل و تصویب کنیم تا صادرکنندگان، ارز را با ارزش مناسب و در اسرع وقت به کشور برگردانند؛ به نحوی که هم کشور و هم صادرکننده منتفع شود و در عین حال، رشد چشمگیر صادرات را هم شاهد باشیم.
 
مرجع : سازمان توسعه تجارت
کد مطلب : ۲۷۷۹۷۷
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما