۰
کاهش محتوای طرح از 37 ماده به 21 ماده

طرح صیانت به «نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی» تغییر نام داد

تاریخ انتشار
سه شنبه ۷ دی ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۱۹
طرح صیانت به «نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی» تغییر نام داد
طرح صیانت به «نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی» تغییر نام داد

آی‌تی‌من- رضا تقی‌پور، رییس کمیسیون ویژه بررسی طرح حمایت از کاربران در فضای مجازی در این جلسه، اظهارداشت: طرح «حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی» به «طرح نظام تنظیم مقررات فضای مجازی» تغییر کرده است و محتوای آن از هم 37 ماده به 21 ماده و از 13 صفحه به 7 صفحه کاهش یافته است.

در این جلسه درباره نسخه پیشنهادی مرکز پژوهش‌های مجلس درباره طرح حمایت صحبت شد.

کمیل قدیرلو، معاون مطالعات اجتماعی مرکز پژوهش‌های مجلس در این جلسه گفت: نامه ارسالی مرکز پژوهش‌ها و بیان اشکالات آن ناظر بر تمامی‌نسخه‌های این طرح از جمله پیشنهاد وزارت ارتباطات بوده است. مرکز پژوهش‌های مجلس خواستار ارایه فرصت چند ماهه‌ای برای اصلاحات بیشتر است. زیرا طرح نیازمند اصلاحات اساسی و بنیانی است.

جمع‌بندی اعضای کمیسیون در این‌باره این بود که اعضای مرکز پژوهش‌های مجلس هم نظراتی دارند که کمیسیون نظرات آنها را می‌شنود و سپس تصمیم‌گیری می‌کند.

قدیرلو نماینده مرکز پژوهش‌های مجلس در این جلسه گفت: جمع‌بندی مرکز پژوهش‌ها روی نسخه وزارت ارتباطات و مجلس انجام شده و مجلس کار خود را ارایه داده است و حرف ما این است که اگر بخواهیم در این موضوع ورود کنیم به زمان نیاز داریم و درخواست داریم که زمان بیشتری به ما بدهند.

تقی‌پور در این‌باره گفت: اصل 142 را قبلا رأی گرفته‌ایم و طبق این متن رأی داده شده است و نمایندگان وزارت ارتباطات، مرکز ملی، قوه قضائیه، پلیس فتا و نیروهای مسلح هم در آن جلسه بوده‌اند. جلسات کمیسیون طبق روال پیش رفته و درخواست ما از مرکز پژوهش‌ها این است که مسیر را برای بررسی طرح در کمیسیون باز کند تا ادامه کار بررسی طرح به کمیسیون واگذار شود و در کمیسیون دنبال شود.

وی گفت: برخی‌ها گفته‌اند موضوعاتی مثل رمزارزها و حکمرانی داده‌ها در این طرح نیست، اقرار می‌کنم که حداقل 70، 80 قانون دیگر در این‌باره در کشور نیاز داریم اما فعلا دستور کار این طرح قوانین آن حوزه‌ها نیست.

وی درباره چالش‌هایی که تصویب این طرح را ضروری کرده است، گفت: چالش اول قانون‌گذاری است، فضای مجازی با فضای واقعی زندگی ارتباط نزدیکی پیدا کرده و پیرو همین امر در برخی کشورها حتی یک وزارتخانه یا یک نهاد فقط متولی این موضوع نیست همچنین می‌بینیم که کسب و کارهایی وارد شده‌اند که نمی‌توان عینا قوانین فضای سنتی را برای آنها کپی کرد. مثل پیام‌رسان‌ها، جویش‌گرها یا برنامه‌ای در حمل و نقل وارد شود. ساده‌ترین راه‌حل این است که نهاد فیزیکی برای آن قانون‌گذاری کند اما این روش اصولی نیست.

وی گفت: چالش دوم تعارض فضای مجازی است. 

تقی‌پور گفت: چالش سوم قلمرو خارج از حکمرانی فضای مجازی است؛ بسیاری از کشورها قوانین این فضا را برای پلتفرم‌های خود حل کرده‌اند اما ما هنوز یک کسب و کار یونیکورن در سطح منطقه نداریم.

رییس کمیسیون بررسی ویژه طرح حمایت گفت: چالش چهارم گذرگاه‌های مرزی است؛ علیرغم تمام تلاشی که نهادهای مرتبط که برای امن کردن مرزهای سایبری کردند اما سوء استفاده‌کنندگان موفق می‌شوند از این  گذرگاه‌ها بگذرند و آسیب بزنند که نمونه آن در ماجرای کارت سوخت قابل مشاهده بود.

وی گفت: چالش پنجم این است که نهادهای مختلف درباره سیاست‌های محدودسازی نظر می‌دهند و اعمال سلیقه می‌کنند؛ مجلس در سال 88 قانون تعیین مصادیق محتوای مجرمانه را تصویب کرد که البته نیازمند بازنگری است.

وی گفت:‌ مجموع این موارد در 70، 80 جز این طرح حل شده است.

تقی‌پور ادامه داد: قصد ما این است که روند برگزاری جلسات کمیسیون ادامه پیدا کند و در این راه دوستان مرکز پژوهش‌ها هم به ما کمک کنند.

وی گفت: به طور خلاصه در این طرح چند هدف دنبال می‌شود؛ نخست اینکه نظام حمایتی را داشته باشیم که از میزان حمایت از این پلتفرم‌ها از پلتفرم‌های داخلی راضی نیستیم؛ دوم مداخلات تنظیم‌گرانه توسط نهادهای مختلف در حوزه کسب و کارها انجام می‌شد ساماندهی شود و سوم تأسیس قرارگاهی برای تنظیم‌گری که همان کمیسیون عالی است.

 طرح صیانت به بن‌بست رسیده است
در همین حال عضو کمیسیون مشترک بررسی طرح حمایت از کاربران فضای مجازی و از مخالفان این طرح گفت: اگر بخواهیم قانون خوبی برای فضای مجازی تصویب کنیم باید زمان بیشتری برای بررسی طرح حمایت از حقوق کاربران اختصاص دهیم.

غلامرضا نوری قزلجه در گفت گو با ایرنا درباره نامه رییس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی‌به رییس کمیسیون ویژه بررسی طرح حمایت از فضای مجازی برای تخصیص زمان بیشتر بررسی آن اظهار کرد: با این نامه مرکز پژوهش‌های مجلس باید فرصت چند ماهه‌ای برای اصلاحات بیشتر به این مرکز داده شود.

عضو کمیسیون مشترک بررسی طرح حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی، اضافه کرد: اگر اصرار بر تصویب متن فعلی باشد، اعضای کمیسیون بر اشکالات کارشناسی تامل بیشتری خواهند داشت و این متن دوباره پذیرفته نمی‌شود. زیرا طرح نیازمند اصلاحات اساسی و بنیانی است و اصلاح جزیی درباره آن مطرح نیست.

نوری با بیان اینکه باید وقت بیشتری در اختیار مرکز پژوهش‌ها قرار داده شود تا بر روی این طرح کار کند، گفت: اشکالات این طرح را بارها در رسانه‌ها مطرح کردیم و با این حال هنوز برخی از ایرادات آن پوشیده مانده است.

نماینده مردم بستان آباد در مجلس شورای اسلامی گفت: همه کشورهای دنیا قوانین خوبی برای فضای مجازی براساس فرهنگ و مقتضیات خود دارند ما هم می‌توانیم در این زمینه قوانین مفید به حال جامعه داشته باشیم.

عضو کمیسیون مشترک بررسی طرح حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی اضافه کرد: در حوزه فضای مجازی نیازمند قانون هستیم با این حال اگر بخواهیم قانونی خوبی تصویب کنیم باید بر روی این طرح بیشتر کار شود.

به گفته نوری، با شاکله و چارچوبی که برای این طرح ریخته شده ، این طرح عملا به بن‌بست رسیده است.
 
مرجع : فارس
کد مطلب : ۲۷۷۸۹۵
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما