تصویب آیین نامه اعطای تسهیلات قرض الحسنه بند ب تبصره ۱۶ قانون بودجه
5 هزار میلیاردتومان تسهیلات قرضالحسنه به دانش بنیانها اختصاص یافت
تاریخ انتشار
دوشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۱ ساعت ۱۰:۳۹
آیتیمن- علی وحدت دیروز در نشست هماهنگی بند ب تبصره ۱۶ قانون بودجه ۱۴۰۱ کشور که در محل صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد گفت: بر اساس تبصره ۱۶، ۵ هزار میلیارد تومان از محل منابع سپردههای پس انداز و جاری قرض الحسنه نظام بانکی به شرکتهای دانش بنیان و خلاق اختصاص یافته است.
وی با بیان اینکه این شرکتها از طریق صندوق نوآوری و شکوفایی برای دریافت تسهیلات به بانکها معرفی میشوند، گفت: ارزیابی این شرکتها و معرفی آنها از سوی صندوق نوآوری و شکوفایی انجام میشود.
رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه سال گذشته هزار میلیارد تومان برای این منظور و ارائه تسهیلات به شرکتهای دانش بنیان اختصاص داده شده بود، گفت: ما توانستیم در سال گذشته این میزان را به خوبی از طریق بانکها به شرکتهای دانش بنیان اختصاص دهیم.
به گفته وی حتی برخی از بانکها به خوبی عمل کردهاند و طی دو سال به میزان ۲۰ میلیارد تومان از منابع خود به شرکتهای دانش بنیان اختصاص دادند و آنها همکاری خوبی با صندوق نوآوری و شکوفایی رقم زدند.
وحدت در ادامه خطاب به عاملان بانکها گفت: به هر یک از بانکها عددی اختصاص یافته که بر حسب آن به شرکتهای دانش بنیان تسهیلاتی اعطا کنند؛ اگر این عدد را قبول ندارید میتوانید مکتوب به معاون بانک مرکزی اعلام کنید.
وی خاطرنشان کرد: در واقع سبد هر بانک از این میزان برای تخصیص اعتبار به شرکتهای دانش بنیان متفاوت است و این بانکها باید بتوانند تسهیلات درخواستی را به دانش بنیانها اعطا کنند زیرا سابقه ندارد که این شرکتها از سوی صندوق نوآوری و شکوفایی به بانکها معرفی شوند ولی تسهیلاتی به آنها اعطا نشود.
وحدت تاکید کرد: توقع در سال دانش بنیانها این است که چنین اعتباراتی به خوبی به شرکتهای دانش بنیان اختصاص یابد. ما در همین جا اعلام میکنیم اگر بانکی نمیتواند چنین تسهیلاتی را به دانش بنیانها اختصاص دهد اعلام کند تا ما شرکتهای دانش بنیان را به آن بانک ارجاع ندهیم.
به گفته رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی طی ارزیابیهای صندوق نوآوری و شکوفایی نزدیک به ۳ هزار شرکت تا ۱۵ آبان ماه ثبت نام کردند و قرار است تا سقف یک میلیارد تومان تسهیلات به صورت قرض الحسنه به آنها اختصاص یابد.
به گفته وی، سقف این تسهیلات تا ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای دانش بنیانها است؛ همچنین ۱۵۰۰ میلیاردتومان به غیر دانش بنیانها (استارتآپها و شرکتهای خلاق) از طریق صندوقهای پژوهش و فناوری اختصاص مییابد.
وی با بیان اینکه شرکتهای دانش بنیان توسط صندوق نوآوری و شکوفایی ارزیابی شدهاند تا بتوانند چنین تسهیلاتی را از بانکها دریافت کنند اما هنوز آنها را معرفی نکردیم تا چنین جلسهای با معاونان بانکها برگزار شود.
وحدت با تاکید بر اینکه این ۵ هزار میلیارد تومان شاید برای اقتصاد کشور عددی نباشد اما برای ما رقم قابل ملاحظهای است گفت: در حال حاضر ۶۰ صندوق پژوهش و فناوری داریم که میتوانند به شرکتهای خلاق و استارت اپها برای دریافت چنین تسهیلاتی به بانکها معرفی شوند.
وی با بیان اینکه اما پروتکل بین بانکها و صندوق نوآوری و شکوفایی برای شرکتهای دانش بنیان از دریافت تسهیلات از بانکها همچنان برقرار است گفت: ما به صورت عدم النفع با بانکها کار میکنیم و میتوانیم برای آنها جبران کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در سال گذشته توانستیم تبصره ۱۶ را به خوبی به شرکتهای دانش بنیان اختصاص دهیم و گزارشی در این خصوص به بانک مرکزی اعلام کنیم.
وحدت خاطرنشان کرد: امیدواریم بتوانیم طی یک ماه آینده گزارشی به مجلس شورای اسلامیو بانک مرکزی برای اختصاص این تسهیلات از طریق بانکهای عامل به شرکتهای دانش بنیان ارائه دهیم.
جزییات آییننامه اجرایی
روح الله ذوالفقاری معاون تسهیلات و تجاری سازی صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در این جلسه جزئیات آیین نامه اعطای تسهیلات قرض الحسنه بند ب تبصره ۱۶ قانون بودجه ۱۴۰۱ کشور را تشریح کرد.
وی گفت: در راستای اشتغال دانش بنیان و صنایع خلاق در سراسر کشور (استانها با اولویت مناطق محروم )بانک مرکزی جمهوری اسلامیایران مکلف است از طریق بانکهای عامل مبلغ ۵۰ هزار میلیارد ریال از محل منابع سپردههای پس انداز و جایزه قرض الحسنه نظام بانکی شرکتهای دانش بنیان و خلاق اختصاص دهد.
وی با بیان اینکه این شرکتها از طریق صندوق نوآوری و شکوفایی به بانکها معرفی میشوند گفت: شرایط و سقف تسهیلات پرداختی در بند ب تبصره ۱۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور توسط صندوق و وزارت امور اقتصادی و دارایی تعیین میشود.
وی با بیان اینکه سهمیه بانکهای عامل توسط بانک مرکزی تعیین میشود گفت: زمانی که صندوق نوآوری و شکوفایی درخواست شرکتهای دانش بنبان را ارزیابی میکند مبلغ تسهیلات را تعیین کرده و شرکتها را به بانکهای عامل معرفی میکند.
معاون تسهیلات و تجاری سازی صندوق نوآوری و شکوفایی خاطرنشان کرد: بعد از معرفی صندوق نوآوری و شکوفایی، بانکهای عامل وظیفه اعتبارسنجی و تعیین وثیقه را بر عهده دارد.
وی خاطرنشان کرد: همچنین تعیین سقف تسهیلات بر اساس مصوبه وزارت امور اقتصادی و دارایی و همچنین صندوق نوآوری و شکوفایی انجام میگیرد.
وی در خصوص جزئیات این تبصره گفت: در آئین نامه اجرایی تبصره ۱۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور آمده است که حداکثر دوره تنفس و بازپرداخت ۶ ماهه برای شرکتهای دانش بنیان و خلاق است که سقف اعتبار آنها ۳۵ هزار میلیارد ریال خواهدبود.
ذوالفقاری تصریح کرد: همچنین حداکثر دوره تنفس و بازپرداخت برای شرکتهای نوآور، استارت اپی، واحد فناور و خلاق ۶۰ ماهه بوده که تا ۱۵ هزار میلیارد ریال میتوانند از این تسهیلات بهرهمند شوند؛ صندوقهای پژوهش و فناوری معرفی کننده این شرکتها به بانکهای عامل برای دریافت تسهیلات هستند.
وی با اشاره به چارچوب اهداف تسهیلات قرض الحسنه توسط صندوقهای پژوهش و فناوری گفت: «پرداخت تسهیلات به متقاضیان توسط صندوقهای پژوهش و فناوری حداکثر طی مدت ۳ ماه از تاریخ دریافت تسهیلات»، «سقف بهره مندی هر شرکت برای اخذ تسهیلات تعیین شده است»، «پرداخت مجدد تسهیلات از محل وجوه حاصل از بازپرداخت اقساط توسط تسهیلات گیرنده» و «انجام پایش اشتغال در شرکتهای دریافت کننده تسهیلات» جز چارچوبهای پرداخت تسهیلات قرض الحسنه توسط صندوقهای پژوهش و فناوری هستند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۲ هزار و ۷۱۰ شرکت دانش بنیان برای دریافت این تسهیلات به صندوق نوآوری و شکوفایی درخواست دادهاند گفت: مبلغ این تسهیلات برابر با ۲ هزار و ۵۵۰ میلیارد تومان بوده است.
به گفته ذوالفقاری همچنین از سوی ۵۴ صندوق پژوهش و فناوری، مبلغ هزار و ۳۵۰ میلیارد تومان برای دریافت این تسهیلات قرض الحسنه به بانکهای عامل پرداخت شده است.
مرجع : مهر