در نامه رییس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس به دبیر شورا مطرح شد
درخواست ورود شورای عالی فضای مجازی به محتوایVODها
تاریخ انتشار
دوشنبه ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۲ ساعت ۱۲:۰۵
آیتیمن- متن نامه مجتبی توانگر نماینده تهران به آقامیری دبیر شورای عالی و ریاست مرکز ملی فضای مجازی به این شرح است: همانطور که اطلاع دارید در سکوهای پخش برخط فیلم و سریال(VODها)، گهگاه و بعضا مضامین و صحنههایی به نمایش در میآید که دغدغههای جدی و آسیب به فرهنگ و هویت بومیکشور را در بسیاری از خانوادهها و مردم شکل داده است که تدبیر سریع و فوری آن شورای عالی و مرکز را میطلبد.
بیتردید نظارت بر محتواهای سمعی و بصری به منظور تولید و پخش محتوای سالم و مورد قبول قانون و هنجارهای اجتماعی و نظام ارزشی هر جامعه جزء وظایف ذاتی حاکمیت است که بنا بر نظام حقوقی خود آن را پیریزی و بر آن نظارت میکند.
حاکمیت موظف است از تولید، توزیع و انتشار محتوای خلاف هنجارهای جامعه جلوگیری کرده و برای متخلفان محدودیت، جرائم و مجازاتهایی را در نظر گرفته و از محتواهای مبتنی بر ارزشها حمایت کند.
جهت اطلاع، علاوه بر پیگیریهای نظارتی مجلس شورای اسلامیبر نهادهای مدعی که متاسفانه کمترین همکاری از سوی سازمان صداوسیما انجام گرفت، نهاد تقنینی کشور نیز مدتهاست طرحی جامع در این حوزه آماده کرده ولی باتوجه به اهمیت موضوع و همچنین بنا بر تاکیدات رهبر معظم انقلاب، مسیر مناسبتر تصویب چنین قانونی را با ابتکار لایحهی قانونی از سوی دولت دانسته شد و با متولیان امر نیز گفتگوهایی صورت پذیرفت لیکن مجددا مدیران جدید رسانه ملی در مقابل قانونمند کردن این عرصه مقاومت کردند.
همانطور که اطلاع دارید با تأسیس شورای عالی فضای مجازی، این وظیفه خطیر که بر اساس سیاستهای کلان فرهنگی توسط نهادهای ذیربط ترسیمشده بود، بر اساس اساسنامه مرکز ملی فضای مجازی بر عهده این مرکز قرار گرفت.
براساس ماده ۴ اساسنامه مرکز ملی فضای مجازی، سیاستگذاری، برنامهریزی کلان، نظام سازی، نظارت و ارزیابی در همه ابعاد فضای مجازی کشور، سازماندهی و نظاممندسازی کلیه ابعاد فنی، محتوایی و خدماتی در فضای مجازی کشور، تقسیمکار ملی، هماهنگی و همافزایی در فضای مجازی کشور در همه ابعاد اعم از فنی، امنیتی، علمی، محتوایی، اقتصادی، بازرگانی، حقوقی، انتظامی، دفاعی و غیره و همچنین نظارت و کنترل مستمر بر روی عملکرد دستگاهها و بخش مردمیدر این زمینه و بررسی و تصویب طرحهای کلان مرتبط با فضای مجازی کشور نظیر شبکه ملی اطلاعات و همچنین آیپیتیوی(IPTV) و آیپیمدیا و نظارت مستمر بر روی آنها و طراحی و ساماندهی مشارکت وسیع و هدفمند کاربران و تشکلها و مؤسسات مردمیبرای تولید محتوا و خدماتدهی فعال در فضای مجازی کشور و طراحی، ساماندهی و نظاممندسازی پالایش محتوای فضای مجازی کشور و نظارت دائمیروی آن بر عهده آن مرکز قرارگرفته است.
از دیگر سو بهصورت سنتی سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامیو سازمان صداوسیما جمهوری اسلامیایران نیز وظایفی را در خصوص ممیزی محتوای تلویزیونی، ویدئویی و سینمایی بر عهده داشتهاند و دارند که با تصویب اساسنامه مرکز ملی فضای مجازی به نظر میرسد وظیفه هماهنگی، یکسانسازی استانداردها، تهیه چارچوبهای فرهنگی در حوزه محتوا، نظارت بر عملکرد مؤسسات دولتی، عمومیو خصوصی تولیدکننده محتوای فضای مجازی نیز به این مرکز واگذارشده است.
حکمرانی سایبری و فرهنگی کشور اقتضا میکند تا بر اساس خطوط فرهنگی ترسیمشده بر روی تولید هرگونه محتوا، توزیع و نشر آن نظارت دقیقی ایفا و از هرگونه هنجارشکنی فرهنگی، تهاجم و ارزشزدایی از ارزشها جلوگیری به عمل آید، متأسفانه در سایه عدم ساماندهی و ایجاد حکمرانی فرهنگی و محتوایی از یک طرف شاهد تنگنظریها و بیقاعدهگی صداوسیما و گاه شاهد عملکرد ناصواب بخش خصوصی عمداً یا سهواً به علت عدم وجود استانداردهای ابلاغی هستیم که میتواند آسیبهای جبران ناپذیری را ایجاد و مخصوصاً نسل جدید را از ارزشهای انقلاب اسلامیدور کند.
لذا خواهشمند با توجه به برخی تفاهمات صورت گرفته و اصلاح برخی توافقات، هر چه سریعتر شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی اقدامات لازم در این حوزه را سامان دهد. در این مسیر در صورتیکه لازم است مجلس شورای اسلامی، اقدامیانجام دهد، چارچوبها و رویکردهای آن در شورای عالی فضای مجازی آماده تا قانونگذاری لازم در نهاد تقنینی کشور انجام گیرد.»
مرجع : خانه ملت