عضو کمیسیون عمران مجلس:
دولت سامانه املاک را اجرایی نکرد
تاریخ انتشار
سه شنبه ۸ آذر ۱۴۰۱ ساعت ۱۱:۱۰
آیتیمن- قوه مقننه از اوایل دهه ۹۰، با علم به حساسیت حوزه مسکن، قوانینی در این خصوص وضع کرد، بهعنوان نمونه به سبب اطلاع از میزان واحدهای مسکونی، سن بنا، میزان فرسودگی، سهم مستأجر و موجر، تعداد خانههای خالی و … مقرر شده بود سامانه املاک و اسکان در سال ۱۳۹۴ به بهرهبرداری برسد.
این سامانه مطابق قوانین مالیات بر خانههای خالی، وزارت راه و شهرسازی را مکلف کرد که تکمیل این سامانه را با سرعت محقق سازد، اما وزیر اسبق راه و شهرسازی اعتقادی به این سامانه نداشت و در عمل تا سال ۱۳۹۷ هیچ اقدامیبهمنظور اجرای قانون صورت نگرفت.
اما اخیراً مهدی طغیانی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در این رابطه گفته است: اطلاعاتی که به عنوان خانههای خالی به سازمان امور مالیاتی ارایه شده، براساس قانون قبلی است و ارایه این اطلاعات به سازمان امور مالیاتی غیرقانونی است. وزارت راه و شهرسازی با این قانون مخالف بود، هر چند که این را به صراحت اعلام نمیکردند اما در نهایت این قانون را به شکست کشاندند. این در حالی است که اولین کارکرد این سامانه کمک به سیاستگذاری در حوزه مسکن بود. ثبت آدرس در دستگاههای اجرایی در زمان ارایه خدمت قانون است اما دستگاههای اجرایی توجه جدی به آن نمیکنند.
یوسفی در ادامه تأکید کرد: تا زمانی که سامانهای جهت سنجش وضعیت املاک و اسکان در کشور وجود نداشته باشد، ارایه هرگونه راهحل با شکست مواجه میشود، در واقع ابتدا باید عرضه و تقاضای واقعی شناسایی شود، سپس ساختوساز بر اساس نوع، پراکندگی و اسیر مسائل محقق شود.
وی گفت: در حوزه مسکن بهمانند فردی هستیم که در یک محیط تاریک در حال قدمزدن است، با این تفاسیر تصمیمگیری غیرممکن بوده و با شکست مواجه هستیم.
نماینده مردم اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامیدر خصوص علت عدم تکمیل سامانه املاک و اسکان گفت: با وجود اینکه قانون، دولت را ملزم کرده بود که سامانه فوق را بهرهبرداری کند، اما وزیر راه و شهرسازی اسبق، یعنی عباس آخوندی با نادیدهگرفتن قانون، مانعی برای بهرهبرداری از این سامانه شد.
وی افزود: البته در اواخر عمر دولت دوازدهم، با فشار مجلس اقداماتی صورت گرفت؛ اما در نهایت شامل تکمیل سامانه املاک و اسکان نبودیم.
یوسفی در ادامه وضعیت سامانه املاک و اسکان را در دولت سیزدهم تشریح و اعلام کرد: در دولت فعلی نیز با وجود اینکه شخص رییسجمهور و معاون اول در جلسات شورایعالی مسکن، حضور چندباره داشتهاند، اما هنوز این سامانه تکمیل نشده است.
وی گفت: درواقع با وجود اینکه دولت به اهمیت بازار مسکن واقف بوده و خود را مکلف به ساماندهی آن میداند، اما در عمل این سامانه همچنان بلاتکلیف بوده و تنها به خوداظهاری مردم آن هم نه به صورت جدی خلاصه شده است.
به گفته عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، در قانون مجازاتهایی برای نهادهایی دولتی به جهت عدم تکمیل اطلاعات در سامانه املاک و اسکان پیشبینیشده است، وی ادامه داد: مهمترین نکته در خصوص عدم تکمیل سامانه مذکور، به عدم ارایه اطلاعات توسط نهادهای مربوط است.
یوسفی افزود: سازمان ثبتاسناد، ثبتاحوال، شهرداریها، وزارت نیرو و سایر نهادهایی که به هر دلیلی اطلاعات خانوار و اسکان افراد را در اختیار دارند، باید در سامانه فوق بهصورت برخط دادهها را بارگذاری نمایند، بااینوجود این همکاری محقق نشده است.
نماینده حوزه اهواز و باوی تأکید کرد: تا زمانی که در حوزه مسکن به دنبال ارسال و دریافت اطلاعات بهصورت بر خط نباشیم یا تکمیل سامانه املاک و اسکان محقق نشود، یعنی در کوتاهمدت جدیتی برای رفع مسائل اسکان مردم وجود ندارد.
وی تأکید کرد: تکمیل سامانه املاک و اسکان نیاز به عزم جدی دولت دارد چرا که این امر، یک حرکت چندبخشی است، اما به دلیل اینکه برخی از انتصابات در وزارتخانهها یا سایر مسوولین ضعیف بوده، تکمیل و بهرهبرداری این سامانه محقق نشده است.
مرجع : مهر