انصراف ناشران الکترونیکی از حضور در نمایشگاه کتاب
تاریخ انتشار
دوشنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۱ ساعت ۰۹:۵۱
آیتیمن- پلتفرمها و ناشران کتاب الکترونیک و صوتی ایران در بیانیهای مشترک و اعتراضی، اعلام کردند که در نمایشگاه بینالمللیکتاب تهران حاضر نمیشوند.
در این بیانیه آمده است: با وجود پیگیریهای فعالان نشر دیجیتالی کتاب، هنوز این گروه از بازیگران حوزه فرهنگ جای مشخصیدر نمایشگاه کتاب تهران ندارند.
این بخش از جامعه فرهنگی کتاب سالهاست با تکیه بر خلاقیت و تلاش جوانان نخبه این سرزمین، و اکثراً در قالب شرکتهای دانشبنیان، در کنار ناشران و اهالی نشر کاغذی، به رونق فرهنگی جامعه و افزایش سطح مطالعه در کشور کمک کردهاند. تلاشی که متکی بر ارایه نوینترینشیوههای فناوری در سطح جهان بوده و به شکوفایی اقتصادی جامعه نشر یاری رسانده است. با وجود این، بهخاطر بیتوجهی مسوولان، این بخش مهم از جامعه نشر و کتاب کشور در نمایشگاه کتاب جایگاهی ندارند.
امسال هم متأسفانه مسوولان برگزاری این دوره از نمایشگاه، با وجود پیگیری و درخواستهای مکرر، فرصتی برای حضور این طیف از جامعه نشر ایجاد نکردند. با توجه به جنس محتوای عرضهشده، منطق و انصاف حکم میکند که «ناشران کتابهای الکترونیکی و صوتی» در کنار ناشران عمومیکتاب جا بگیرند؛ اما بعد از نامهنگاریها و پیگیریهایبسیار، مسوولان امر در نهایت پیشنهاد کردند که این ناشران با پرداخت هزینههای سرسامآور تجاری، غرفهای کوچک در حیاط، کنار غرفههای اغذیهفروشی اجاره کنند یا به محل استقرار فروشندگان محتواینامکتوب (مانند سیدیهای آموزشی) بروند.
به همین دلیل، ما پلتفرمها و ناشران صوتی و دیجیتال، اعتراض خود را اعلام کرده و در این نمایشگاه حضور پیدا نمیکنیم.
با توجه به نامگذاری سال ۱۴۰۱ به تولید بر اساس ظرفیتهایدانشبنیان، امیدواریم مسوولان امر با شناخت بیشتر از روند تغییراتبازار نشر در جهان و فرصتهایی که نشر دیجیتالی کتاب میتواند به توسعه بازار کتاب در ایران بدهد، جایگاه این حوزه را مورد توجه قرار داده و فرصتهای رشد این حوزه را سلب نکنند.
این بیانیه به امضای فیدیبو، طاقچه، کتابراه، آوانامه، ماه آوا، آیقصه، آوارسا، نوار، دانی و نبات، آوارسا، واوخوان، لحنی دیگر، پژوهان و پاتوق کتاب رسیده است.
در همین رابطه یاسر احمدوند رییس سی و سومین نمایشگاه بینالمللیکتاب تهران در واکنش به انصراف ناشران الکترونیک و صوتی از حضور در نمایشگاه کتاب تهران گفت: محدودیتهای فضا اجازه جانمایی اینناشران در شبستان مصلی را نداد.
احمدوند، در گفتوگو با تسنیم، در واکنش به اعلام انصراف ناشران و فعالان نشر دیجیتال گفت: اصل ماجرا این است که فضای ناشران عمومیدر شبستان مصلی محدود است و تعداد زیادی از ناشران هم به دلیل کمبود جا نتوانستند در شبستان جانمایی شوند، این قصه محدودیتهای کرونا امکان این را به ما نمیدهند که تعداد بیشتری از ناشران را در فضای شبستان مصلی جا دهیم.
وی ادامه داد: ما هم علاقهمند بودیم که ناشران دیجیتال در محیط ناشران عمومیباشند و درست هم این بود، اما کاری نمیشود کرد. ما علاقهمند بودیم آنها در نماشگاه حضور داشته باشند و هنوز هم علاقهمند هستیم.
احمدوند گفت: باید توجه داشت که نمایشگاه کتاب تهران تنها محدود به شبستان مصلی نیست؛ بلکه در فضایی به وسعت 90 هزار متر مربع برگزار میشود. در سالهای پیش هم تا جایی که من خاطر دارم، اینناشران در بخش ناشران دیجیتال حضور داشتند، محدودیتها و الزامات دوران کرونا به ما امکانات مشخصی ارایه میکند. بسیاری از ناشران عمومیفعال و بزرگ درخواست غرفههای 50 تا 100 متر داشتند؛ ولی ما توانستیم 9 متر غرفه به آنها بدهیم. چه میشود کرد؟
وی در پایان تأکید کرد: ما هم علاقهمند بودیم که این ناشران در فضایشبستان حضور داشته باشند و درست هم این است که در کنار ناشران دیگر باشند، اما محدودیتهای فضا به ما این امکان را نداد.