بازدید 4 وزیر و رییس سازمان برنامه از پژوهشگاه فضایی
ماموریت: استفاده از کاربردهای فناوری فضایی
تاریخ انتشار
سه شنبه ۱۱ دی ۱۳۹۷ ساعت ۱۹:۵۳
آیتیمن - اگر تا پیش از آغاز دولت دوازدهم، تمام تمرکز مجموعه فضایی کشور، روی پیشبرد فناورانه موضوع و ساخت ماهواره بود، اما سیاست در وزارت ارتباطات دولت دوازدهم تغییر کرد. در استراتژی جدید، در کنار مسایل تکنولوژیک، تلاش می شود راه برای ارایه خدمات فضاپایه باز شود. خدماتی مانند پایش سطح آب های زیرزمینی، پایش وضعیت کشاورزی و... که در هر مورد، کسب و کارهای مختلفی می تواند در بخش خصوصی شکل گرفته و به ارایه سرویس بپردازد. موضوعی که تا به امروز در کشور از آن غفلت شده است.
در ادامه همین تلاش ها روز گذشته وزیر نیرو از پژوهشگاه فضایی بازدید کرد تا با توانمندی ها و امکانات این حوزه آشنا شود.
تاخیر 60 ساله در استفاده از فناوری
وزیر نیرو در جریان این بازدید گفت: الگوی کشت مناسب در کارگروه سازگاری با کم آبی در دولت در دست بررسی است و تا ۳ سال آینده کشت برنج در نواحی کم آب و خشک کشور انجام می شود.
رضا اردکانیان با تاکید بر لزوم بهره برداری از داده های فضایی برای پایش خشکسالی و شناسایی انرژی های تجدیدپذیر تاکید کرد: وزارت نیرو مسوولیت تامین آب و برق پایدار را برای کشور بر عهده دارد و این روزها امکان تبادل انرژی با همه کشورهای همسایه را برقرار کرده ایم. از این رو در این حوزه نیازمند تحقیق و پژوهش برای منابع آبی و انرژی هستیم و می توانیم از اطلاعات فضایی برای رسیدن به این موضوع استفاده کنیم.
وی گفت: عمده آمار و اطلاعات که باید در اختیار داشته باشیم مربوط به برنامه ریزی آبی و کاربری اراضی در کشت های مختلف است که در این زمینه می توان از داده های فضایی استفاده کرد.
وزیر نیرو با بیان این که هم اکنون بیش از هر زمان دیگر به آمار و اطلاعات پایه کشور نیازمندیم گفت: ایران جزء معدود کشورهایی است که از لحاظ تنوع حوزه آبریز مشترک و آب زیرزمینی و رودخانه های مرزی دارای ظرفیت های زیادی است و تمامی این مجموعه ها یکجا در ایران جمع شده است. به همین دلیل ما نیازمند پایش این اطلاعات هستیم و باید وضعیت دقیق کشور را از حیث کاربری خاک و آب در اختیار داشته باشیم.
وی تاکید کرد: در این زمینه هیچ تکنولوژی به جز فناوری فضایی نمی تواند کارگشا باشد.
وی گفت: الگوی کشت مناسب و استقرار آن در کارگروه سازگاری با کم آبی در دولت در دست بررسی است و به نتایج خوبی در این زمینه رسیده ایم. بر این اساس در زمینه برنج تا ۳ سال آینده شاهد کشت برنج در نواحی کم آب و خشک کشور خواهیم بود.
وزیر نیرو ادامه داد: این موضوع مستلزم برنامه ریزی روی پهنه های دقیق برف و عمق آن، برنامه ریزی برای منابع آبی و نیز دریافت اطلاعات فرونشست زمین است و همچنین موضوع پایش خشکسالی از دیگر مواردی است که نیازمند دریافت اطلاعات به روز و کارآمد برای آن هستیم. در همین حال از این اطلاعات همسایگان ایران نیز می توانند منتفع شوند.
اردکانیان با تاکید بر اینکه فناوری فضایی بیش از ۶۰ سال است که در اختیار بسیاری از کشورها قرار دارد و ماهواره ها در حال جمع آوری و ارسال اطلاعات از زمین هستند گفت: در راستای همکاری هدفمند در عرصه کمیت و کیفیت آب و مسائل مربوط به انرژی های تجدید پذیر می توانیم از اطلاعات فضایی استفاده کنیم و در این راستا کارگروه مشترک میان پژوهشگاه نیرو، پژوهشگاه فضایی ایران، دفتر بهره برداری آب و نیروگاه های بادی و تجدیدپذیر ایجاد خواهد شد.
تلاش برای گسترش کاربردها
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در جریان این نشست گفت: همکاران ما در پژوهشگاه فضایی با وجود همه محدودیت ها تلاش کردند آنچه در عرصه بین المللی به راحتی در اختیار دیگر کشورها است برای همکاران در وزارت نیرو فراهم کنند.
محمد جواد آذری جهرمی ارتباطات با بیان اینکه تا هفته آینده تست های نهایی ماهواره پیام تکمیل می شود، گفت: تاکنون ۶۰ درصد تست های مربوط به این ماهواره موفقیت آمیز بوده است.
وزیر ارتباطات با تاکید بر اینکه تیم های پژوهشی پژوهشگاه فضایی به صورت شبانه روزی در حالت نهایی کردن تست ها هستند، در مورد زمان پرتاب ماهواره گفت: باید ماهواره را تحویل بگیریم و پس از آن در مورد زمان پرتاب آن مذاکره و تصمیم گیری می کنیم.
وی تاکید کرد: تاکنون از داده های ماهواره ای و اطلاعاتی که تصاویر ماهواره ها در اختیار ما می گذارند در ستاد مدیریت بحران و ستاد احیای دریاچه ارومیه استفاده شده است اما برای توسعه این کاربردها در خدمت سایر دستگاه های اجرایی نیز خواهیم بود.