۰

سلب مالکیت بخش خصوصی از منظر قانونی اساسی و شرع، درست نیست

تاریخ انتشار
چهارشنبه ۱ شهريور ۱۴۰۲ ساعت ۱۳:۴۴
سلب مالکیت بخش خصوصی از منظر قانونی اساسی و شرع، درست نیست
سلب مالکیت بخش خصوصی از منظر قانونی اساسی و شرع، درست نیست

آی‌تی‌من- نشست فعالان اکوسیستم اقتصاد دیجیتال با وزیر امور اقتصادی و دارایی با حضور تعدادی از اعضای انجمن تجارت الکترونیک تهران برگزار شد. در این نشست که با هدف بحث و گفت‌وگو پیرامون مشکلات و چالش‌های حوزه‌یفضای مجازی و کسب‌وکارهای دیجیتال و به دعوت وزارت اقتصاد برگزار شد، نمایندگانی از استارتاپ‌هایدیجی کالا، اسنپ، علی بابا، زی‌بال، مکس، کارنامه، ازکی، والکس، دیوار و برخی دیگر از بازیگران فضایدیجیتال حضور داشتند و به طرح مسائل و چالش‌هایموجود در این فضا پرداختند.

ژوبین علاقبند، مدیرعامل گروه سرمایه لیان، با اشاره به مشکلات سلامت الکترونیک در ایران گفت: سلامت الکترونیک از سایر حوزه‌های تجارت آنلاین در ایران و دنیا عقب‌تر است و حجم کوچکی از بازار را در اختیار دارد و حدود ۱/۵ درصد فعالیت‌هایپزشکی به صورت آنلاین انجام می‌شود. بنابراین زمان مناسبی است که قوانین این حوزه تدوین شده و خلاهای قانونی که به خاطر دیجیتال شدن حوزه سلامت به وجود آمده، پیش از آنکه پلتفرم‌ها خیلیبزرگ شوند، آیین‌نامه‌های این حوزه تدوین شوند.
 
در وضع قوانین، هیچ نهاد صنفی حضور ندارد
نیما نامداری، مدیرعامل کارنامه نیز در این نشست، به وجود مرکز مبارزه با پولشویی در وزارت اقتصاد اشاره کرد و گفت: ما یک قانون پولشویی داریم که بر اساس آن دبیرخانه‌ای نیز در وزارت اقتصاد دایر شده و آیین‌نامه‌های آن نیز تدوین و ابلاغ شده است. متاسفانه در سند فین‌تک کشور، بخش مهمی‌ازمحدودیت‌هایی که برای کسب و کارهای دیجیتالگذاشته می‌شود، ریشه در تفسیرهایی دارد که دستگاه‌ها از مساله پولشویی دارند و تا جایی که اطلاع دارم مرکز مبارزه با پولشویی در وزارت اقتصاد، ساز و کار ارگانیکی برای ارتباط با نهادهای صنفی ندارندو در مصوباتی که در این مرکز تصویب می‌شود، هیچنهاد صنفی حضور ندارد.
 
کسب و کارها هزینه پیشگام بودن‌شان را می‌دهند
در ادامه این نشست، سید احسان خاندوزی وزیرامور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه شما نمایندگانکسب و کارهای نسلی هستید که در دوران چرخش مهم تاریخی اقتصاد ایران به سر می‌برند، گفت: اگر با سختی‌ها و مقاومت‌هایی نسبت به کشورهای دیگرمواجه هستید، هزینه‌های پیشگامی‌شما در تغییرکسب درآمد، اشتغال زایی و رشد اقتصادی کشور است. هزینه‌های پیشگامی‌برای کسانی که در فعالیت‌هایاقتصادی توانستند الگوی رایج و مسلط را تغییر دهند و امکانات بیشتری برای ذهن‌های خلاق فراهم کنند که بتوانند تناسب بین امکان‌ها و ساختارهای فناوریجدید را با جامعه خود و کسب و کارهای رایج و مرسوم، بتوانند برقرار کنند، جایگاه  خاصی دارد.

سخنگوی اقتصادی دولت، به کسب وکارهای دیجیتالیاشاره کرد که به تولید کشور، محصول جدید و کاهش هزینه‌ها کمک می‌کنند و بیان کرد: هر چقدر این کسب و کارها شکوفا شوند، ما با اقتصاد در حال رشد مواجه می‌شویم که از مجموعه عرضه‌کنندگان سنتی به عرضه‌کنندگان روی پلتفرم‌ها و  و سکوها، تبدیل می‌شوند.

خاندوزی در بخشی از صحبت‌های خود، به اظهار نظر برخی رسانه‌ها درباره سلب مالکیت و مصادره کسب وکارها پرداخت و تاکید کرد: به عنوان سخنگویاقتصادی دولت باید بگویم، برخی از اظهار نظرهایغیر تخصصی که اخیرا در رابطه با سلب مالکیتبخش خصوصی مطرح شده بود از منظر قانون اساسی،شرع و باورهای ما، اظهارنظرهای دقیق و درستینیست. نه دولت نه قوای دیگر، نه تنها برنامه‌ای ندارند، بلکه چنین صحبت‌هایی در هیچ یک از مراجع رسمی کشور، مطرح نبوده و نیست.

وزیر اقتصاد با اشاره به موارد مطرح شده در اینجلسه، گفت: در وزارت امور اقتصادی و دارایی و تیماقتصادی دولت بر این باوریم که باید به رسمی شدن کسب و کارهای غیر رسمی، بزرگ شدن کسب وکارهاییکه می‌توانند در بستر اقتصاد ایران سهم بازار بیشتری بگیرند فناورپایه شدن کسب و کارها کمک کنیم. مسیر کمک به رسمیت بخشیدن و کوچکتر شدن اقتصاد زیرزمینی و بزرگ شدن و سرعت بخشیدن به این فناورپایه‌گی که در بازار و صنعت وجود دارد، حتما با سختی‌ها و نارضایتی‌ها مواجه بوده و مستلزم یک تغییر در نظام نفع‌بری سیاسی –اقتصادی کشور است.
 
باید به سمت تنظیم‌گری برویم
خاندوزی به اینکه اشاره کرد که سیاست‌گذار کشور، این چشم‌انداز را به‌عنوان چشم‌اندازی که دیر یا زود بر شرایط کشور حاکم خواهد شد پذیرفته است و بایدسرعت و وجه فعالانه سیاست‌گذاری آن را تقویت کنیم. به جای اینکه بعدها ناچار شویم برخی از واقعیت‌ها را بپذیریم، باید از آن استقبال کرده و با به رسمیتشناختن تحولاتی که در حوزه اقتصاد دیجیتال رخ می‌دهد به سمت تنظیم گری برویم. توقعی که از کسب و کارهای دیجیتال وجود دارد این است که ملاحظات نفع جمعی و ملی حاکمیت را نیز در نظر داشته و در تحقق آن تلاش کنند.
 
قیمت‌گذاری را کسب و کارها انجام دهند
او در ادامه تاکید کرد: بسیاری از سکوها، درباره اینکه قیمت‌سازی در سکوها رخ می‌دهد، باید خودشان تدبیری داشته باشند. نتیجه این می‌شود که ما ناچار به قیمت‌گذاری و نظارت می‌شویم. نوسانات در قیمت‌ها وجود دارد و باید آنها را به طور واقعی به رسمیت شناخت. باید سکوها کمک کنند تا شاهد قیمت‌های واقعی در این حوزه باشیم. این ملاحظه‌ایاست که از کسب و کارها انتظار می‌رود در حوزه‌هاییمانند املاک و بلیط هواپیما، کمک کنند.
 
رمزارزها را به رسمیت می‌شناسیم
وزیر اقتصاد در این نشست به موضوع رمزارزهااینگونه اشاره کرد: در این حوزه، آیین‌نامه‌ای تهیهشده اما با ملاحظات دستگاه‌های مختلف، این آیین‌نامهمشمول مرور زمان شد. ما برای به رسمیت بخشیدنحوزه رمزارزها و دارایی‌های دیجیتال تلاش می‌کنیم و دوست داشتیم تا این اتفاق در سال اول دولت رخ دهد. امیدوارم با کمک شما بتوانیم تا زمان از دست نرفته این مساله را حل کنیم.

یکی از مسائلی که در این نشست با وزیر اقتصاد مطرح شد، مساله تامین مالی بود که خاندوزی پاسخ داد: یکی از مواردی که شرکت‌های فعال در حوزه کسب و کار دیجیتال می‌توانند به دولت کمک کنند مساله تامین مالی است. از طریق مصوباتی که شورای عالیبورس و مجوزهایی که سازمان بورس صادر می‌کند و هر نوع مجوزی که در بازار سرمایه نیاز است، باید به راهکاری برای این مساله رسید که آن را به فوریت در اولین جلسه شورای عالی بورس، مطرح می‌کنیم.
 
به تفکیک نقش‌ها در رگولاتوری توجه نکردیم
نکته پایانی صحبت‌های خاندوزی مساله ذی‌نفع بودن رگولاتوری بود: بحث اینکه رگولاتور خود ذی‌نفع است، موضوع گسترده‌ای است. اساسا تاکنون به تفکیکنقش‌ها توجه نکردیم و سوال این است که چگونه بایداین مساله را حل کنیم. در این رابطه باید موارد مختلفی را بررسی کنیم و با دستگاه‌های مختلف صحبت کنیم.
 
مرجع : انجمن تجارت الکترونیک تهران
کد مطلب : ۲۸۱۶۲۲
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما