دادگاهها تا پایان سال آینده مکانیزه میشود
تاریخ انتشار
يکشنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۱ ساعت ۱۴:۵۱
آیتیمن- اطاله دادرسی یا همان مدت زمانی که رسیدگی به یک پرونده بنا به دلایلی به شکل غیرمعمولی طولانی میشود، اخیرا بیش از گذشته مورد انتقاد مردم و حتی مسوولین قوه قضاییه قرار گرفته است.
بارها در خصوص کاهش زمان اطاله دادرسی از زبان مسوولان قوه قضاییه راههایی پیشنهاد شده و اقداماتی صورت گرفته است، اما اقدامات انجام شده تا کنون نتواسته تاثیر به سزایی در کاهش اطاله دادرسی بگذارد.
برخی بر این باورند که باید تعداد کارکنان، قضات و ساختمانهای دستگاه قضا افزایش یابد، زیرا این تعداد نیروی انسانی پاسخگوی پروندههای موجود نیست، برخی دیگر با این ایده مخالف هستند و معتقدند باید از ایجاد پرونده جدید جلوگیری کرد. همچنین از مسیرهای جدیدی برای کاهش فرآینده دادرسی استفاده کرد.
در همین خصوص مسعود ستایشی، سخنگوی دستگاه قضا در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه چندی پیش رییس قوه قضاییه در دیدار با نمایندگان مجلس عنوان کرد، یک پرونده چندین بار درخواست اعمال ماده ۴۷۷ و تجدید اعاده دادرسی دارد و این روند منجر به اطاله دادرسی میشود که بخشی از آن به قانون بر میگردد، در این خصوص آیا اصلاحیه قانون، از طرف قوه قضاییه ابلاغ شده است یاخیر و در صورت ابلاغ این اصلاحیه از قانون در چه مرحلهای قرار دارد؟ گفت: براساس قاعده و مستنبط از مقررات شکلی، ۲ طریق برای اعتراض و یا شکایت به آرای صادره از دادگاهها داریم، یک راه عادی و دیگری فوق العاده است.
وی افزود: در روش عادی، آگاهی و تجدید نظر خواهی است، روش فوق العاده عبارت است از فرجام خواهی، اعاده دادرسی و دیگری اعتراض ثالث است.
ستایشی افزود: قانونگذار در مقررات شکلی آیین دادرسی کیفری، برای آن دسته از آرایی که صادر میشود تاسیسی را قرار داد، در مقررات اعاده دادرسی، مراد قانونگذار احکام است اما در این رابطه آرایی را در نظر گرفت که خلاف شرع بین است و برای این تاسیس یک ترتیباتی را قرار داد که اعتراض کنندگانی که این مراحل را گذراندند و به نتیجه نرسیدند و آرایشان به هر دلیل قطعی شده است، حق این را داشته باشند بنا به تکالیفی که قانونگذار مشخص کرده است بیایند اعتراض و شکایت خود را مطرح کنند.
ستایشی گفت: لایحه اصلاح برخی از قوانین مرتبط با قوه قضاییه در معاونت حقوقی و معاونت امور مجلس قوه قضاییه مطرح و در حال رسیدگی است و جزئیات اقدامات در این رابطه به رییس قوه قضاییه منعکس شد. وی افزود: نگاه این است تا ۳ تبصره مقررات موضوع ۴۷۷ در راستای تحقق تسریع در فرآیند رسیدگی به درخواستهای مطروحه صورت بپذیرد تا حتی الامکان مشکل اعاده دادرسی منتفع شود. سخنگوی قوه قضاییه با بیان راهکارهایی که در این ۳ تبصره مدنظر است، گفت: در وهله اول قبل از رسیدگی و پس از تجویز اعاده دادرسی نسبت به برخی از جرایم و دعاوی که مهم هم هستند، از سوی رییس قوه قضاییه به دیوان عدالت و دادگاههای تجدید نظر داده میشود.
وی افزود: در وهله دوم امکان تفویض اختیار تشخیص از ناحیه رییس قوه قضاییه فراهم شود و به هیاتی در راستای تحقیق صورت گیرد، چه بسا رییس قوه قضاییه در مقام اتخاذ تصمیم نسبت به این پروندهها، آنها را مورد بررسی قرار میدهد و با وقت زیاد به این مطلب میپردازد تا حقی از کسی ضایع نشود و نهایتا سامانهای هم برای این درخواستها در نظر گرفته شده است که کار به صورت الکترونیکی صورت بگیرد.
ستایشی تاکید کرد: سعی داریم تا پایان ۱۴۰۲ فرآیند در دادگاهها مکانیزه شود تا این اقدام نیز به زودی مشمول شود تا از فساد اداری و طولانی شدن روند جلوگیری کند.
مرجع : فارس