حکم دیوان عدالت اداری علیه بلاکچین بلوری به نفع اینماد
تاریخ انتشار
سه شنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۱ ساعت ۱۱:۴۳
آیتیمن- ندا حیدری مقدم در مورد رأی دیوان عدالت اداری مبنی بر رد شکایت سایت بلاکچین بلورین علیه اینماد و تأیید اقدام مرکز توسعه تجارت الکترونیکی (تتا) در تعلیق اینماد کسبوکار مذکور و رد ادعاهای این کسبوکار و پرداختیار بزرگ حامی وی، اظهار کرد: سال گذشته پس از الزام اینماد برای ارایه درگاه پرداخت اینترنتی توسط شرکتهای پرداختیار به عنوان مرحله دوم اجرای تکالیف آئیننامه اجرایی قانون مبارزه با پولشویی، سایت بلاکچین بلورین (crystalblock.ir) که از بزرگترین پرداختیار (از نظر گردش مالی) سرویس پرداخت دریافت میکرد، با اظهار خلاف واقع فعالیت تحت عنوان «خدمات فناوری اطلاعات» اقدام به دریافت اینماد به صورت سیستمی کرد، ولی ظرف کمتر از یک هفته در نظارتهای پسینی اینماد تخلف این کسبوکار مبنی بر مغایرت نوع فعالیت شناسایی و پس از ثبت اخطار نظارتی و عدم اقدام اصلاحی توسط کسبوکار، اینماد آن بعد از سه مرحله اطلاعرسانی (ایمیل- پیامک- تماس تلفنی) تعلیق شد. پس از آن با تحریک پرداختیار مذکور اقدام به اعتراض رسانهای گسترده علیه اینماد و طرح شکایت در دیوان عدالت اداری کرد.
مدیر واحد حقوقی اینماد افزود: پس از ابلاغ شکایت به این مرکز، لایحه دفاعیه تنظیم و به دیوان عدالت اداری ارایه شد و دیوان نیز با توجه به دفاعیات و استدلالهای قانونی مطرحشده، رأی به رد شکایت مطرحشده و قانونی بودن اقدام مرکز تتا در تعلیق اینماد کسبوکارهای حوزه رمزارز صادر کرد. وی با بیان جایگاه قانونی رأی دیوان عدالت اداری و تأثیر آن در ابهاماتی که از نظر قانونی در زمینه مبادله رمزارز مطرح میشود نیز گفت: رأی دیوان عدالت اداری برای کلیه مراجع اداری کشور و تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی (غیر از مراجع قضائی) لازمالاجراست و این رأی میتواند مهر پایانی بر برخی اختلافات و ابهامات از جهت وضعیت قانونی / غیرقانونی بودن فعالیت در زمینه مبادله رمزارز و تشویق و ترویج آن باشد که امیدواریم تمامی کسبوکارها و پرداختیارهای سرویسدهنده به آنها با تمکین به قانون، از ادامه هیاهوهای رسانهای و زیر پا گذاشتن مقررات پرهیز کنند.
مدیر واحد حقوقی اینماد اظهار کرد: در هر حال مرکز تتا در زمینه نظارت بر کسبوکارهای اینترنتی و پیشگیری از بروز تخلفات و تضییع حقوق مردم مصمم است و تمامی امکانات و تلاش خود را بدین منظور به کار گرفته است. این نمونه نیز یکی از مصادیق عملکرد موفق اینماد در زمینه نظارت بوده که رأی دیوان عدالت اداری نیز بر قانونی بودن اقدامات مرکز تتا در زمینه تعلیق اینماد و مسدودی درگاه پرداخت کسبوکارهای متخلف صحه گذاشت و خط بطلانی بر توهمات برخی افراد بی اطلاع مبنی بر انکار این اختیار قانونی کشید. البته باید توجه داشت ماهیت کسبوکار به ویژه در فضای مجازی سیال و متغیر است و نظارت مؤثر نیازمند توسعه و ارتقای مستمر شگردها و ابزارهاست که این نیز در دستور کار اینماد قرار دارد.
وی در مورد اینکه چه شیوههایی برای نظارت بر کسبوکارهای اینترنتی وجود دارد، گفت: یکی از کارکردهای اصلی اینماد، نظارت بر کسبوکارهای اینترنتی است که علاوه بر اثر پیشگیرانه، شناسایی و برخورد مؤثر و به موقع نسبت به کسبوکارهای متخلف را هم در پی دارد. شیوههای نظارت اینماد شامل نظارت پس از اعطا، نظارت دورهای، نظارت موردی، گزارش مردمی، نظارت دستگاههای تخصصی (پنل یکپارچه نظارت)، نظارت سیستمی (سامانه پایشگر هوشمند) و … است.
حیدری مقدم گفت: آخرین مورد که یکی از مهمترین ابزارهای نظارت بر کسبوکارها به ویژه با توجه به تعداد و گستردگی آنهاست، یک نرمافزار خزشگر (کراولر) است که به صورت شبانهروزی بر اساس سناریوهای تخلف تعریف شده (بیش از ۱۰ سناریو)، تخلفات مختلف را شناسایی و گزارش میکند. این تخلفات پس از صحتسنجی مجدد توسط کارشناس و احراز قطعی، در قالب اخطار نظارتی برای کسبوکار متخلف ثبت میشود و بسته به سطح تخلف (سطح یک تا سطح ۴ که هرچه عدد بالاتر میرود شدیدتر میشود)، کسبوکار مهلت دارد نسبت به رفع تخلف و اقدام اصلاحی اقدام کند. در صورت تأیید اقدام اصلاحی کسبوکار، تخلف مختومه وگرنه وارد مراحل اطلاعرسانی برای تعلیق اینماد خواهد شد.
مرجع : مهر