پای لنگان اجرای نسخههای الکترونیکی
نسخه الکترونیکی باید با فازبندی اجرا میشد
تاریخ انتشار
چهارشنبه ۸ دی ۱۴۰۰ ساعت ۱۲:۳۸
آیتیمن- طرح نسخه نویسی الکترونیکی و پذیرفته نشدن نسخههای کاغذی از ابتدای دی ماه در کشور آغاز شد. براساس این طرح پزشکان موظفند داروهای بیماران را در نسخ الکترونیکی به داروخانهها ارسال کنند و بیماران دیگر نیازی به دفترچه و نسخ کاغذی ندارند. با اجرای این طرح، هر یک از افراد، دارای پرونده سلامت خواهند شد و تمامیمشخصات بیماران و موارد مصارف دارویی آنها در این پرونده ثبت میشود. پزشکان نیز با یک کدملی میتوانند به آن اطلاعات دسترسی داشته باشند.
طرح نسخه نویسی الکترونیکی از آن جهت مهم خوانده میشود که از یک سو نظام دارویی و سلامت را متمرکز و از سویی دیگر میتواند مانع گرانی، قاچاق دارو و کاهش خطای پزشکی در کشور شود. این طرح با آنکه فواید بسیاری برای نظام سلامت دارد اما چالشهایی نیز پیش روی خود دارد که در صورت حل نشدن آنها، ارایه خدمت به مردم با مشکلات جدی روبرو خواهد بود.
چالشهای پیش روی طرح
شهرام غفاری مدیرکل درمان غیرمستقیم سازمان تامین اجتماعی با اشاره به برخی کاستیهای طرح نسخه نویسی الکترونیکی، اظهار کرد: چنانچه به هر دلیلی سامانه صدور نسخه دیجیتال دارو با مشکل روبرو شد پزشکان میتوانند از نسخه کاغذی استفاده کنند.شهرام غفاری در برنامه انتهای الوند شبکه دوم سیما عنوان کرد: اگر به هر دلیلی سیستم نسخه نویسی دیجیتالی قطع شود میتوان از سربرگ مطب استفاده کرد و کماگان این نسخهها مورد تایید سازمان است.
بهرام عین الهی وزیر بهداشت نیز درباره اجرا شدن طرح الکترونیکی شدن نسخ پزشکی در کشور، گفت: اجرای این طرح در نقاط مختلف کشور متفاوت است، به طور کلی حدود ۹۳ درصد اجرایی شده و درصد کمیبه دلیل زیرساختها باقی مانده است که ان شاءالله برطرف خواهد شد. با این تفاصیل تا اجرا شدن ۱۰۰درصدی طرح نسخههای الکترونیکی در کشور راه بسیاری مانده که تلاش مسوولان اجرایی را برای ارتقای سیستم اجرایی و نظارتی میطلبد.
مشکلات پیش روی بیماران
بیشک هر پروژه جدیدی بدون اشکال نخواهد بود و میتواند مشکلات جدیدی را برای متولیان و مصرف کنندگان آن خدمت به دنبال داشته باشد، نسخه نویسی الکترونیکی نیز یکی از آن خدمتهایی است که به تازگی در کشور اجرا شده است. سرعت پایین اینترنت، یکپارچه نبودن نسخه نویسی الکترونیکی در سیستمهای بیمهای، وجود کدهای گوناگون دارو، نبود پهنای باند و تاخیر در پرداخت بیمهها از جمله مشکلاتی است که بیماران در حین اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیکی با آن روبرو هستند. از سویی دیگر، در طرح نسخه نویسی الکترونیکی، مشکلاتی مانند عدم دسترسی به سوابق بیماری مراجعه کنندگان، عدم امکان ثبت نسخ داروهای ترکیبی و نبود آموزش لازم به وضوح دیده میشود و اینها باید هرچه سریعتر حل شود.
تشریح دستاوردهای طرح
شهرام غفاری، مدیر کل درمان غیر مستقیم سازمان تامین اجتماع درباره اجرای الکترونیکی شدن نسخ پزشکی،به گفت: این طرح یک ارتقا در فرآیندهای نظام سلامت است، ابزاری است که میتواند کاغذ را از مدار سیستمهای اداری بردارد و از سیستمهای الکترونیکی و مکانیزه استفاده کنیم. ضمن اینکه میتواند در تشکیل تجمیع سوابق پرونده بیماران و بیمه شدگان و تشکیل پرونده سلامت به ما کمک کند، این در سیستم دستی امکان پذیر نیست.
وی افزود: کاملاً زمینه برای تشکیل پرونده الکترونیکی برای مردم آماده است و آنچه که ما استفاده میکنیم این است که کلیه سوابق بیمه شدگان در این سامانه جمع میشود و وقتی به پزشکان مراجعه میکنید میتواند سوابق شما را ببیند و براساس آن داروها را تجویز کند.غفاری با بیان دومین اثر نسخه نویسی الکترونیکی، گفت: دومین آثار این طرح استفاده جانبی این سیستم است، ما میتوانیم از نظام پایش و نظارت استفاده کنیم و این نظام را روزآمدتر و دقیقتر انجام دهیم، مثلا اگر دارویی فراتر از قیمت آن باشد و یا پزشکی تخلف کرد در این سامانه به سادگی قابل کشف و رصد است، این در حالی است که در سیستم دستی این عملیات نمیتوانست پیگیری شود.
وی تاکید کرد: ما این امکان را داریم که داروها را با کدملی لینک کنیم و بنا به بیمار دارو بگیریم، این استفاده ای است که در کشور ما وجود دارد. شما کشوری را فرض کنید که در آنجا قاچاق دارو معنا ندارد آیا آنها نیز به سمت الکترونیکی کردن نسخهها نرفتهاند؟ پس ویژگی این طرح در نظارت و پایش با توجه به نوع اقتصاد ما و سوبسیدهای ما و شرایط ما پررنگ میشود.
مدیر کل درمان غیر مستقیم سازمان تامین اجتماعی ادامه داد: پرونده الکترونیکی سلامت، یعنی ثبت سوابق مصرف دارو و خدمات از سوی بیمار و ثبت سوابق دارویی و خدمات تجویزی توسط پزشک است، این برای ما ارزشمند است، شما اگر حساسیت دارویی در سابقه درمانی خود داشته باشید، دیگری پزشک دارویی را به شما تزریق نمیکند که حیات شما را تهدید کند، به تعبیر دیگر خطای پزشکی کاهش پیدا میکند و کیفیت ارتقا میکند. از طرفی دیگر مصرف بیرویه دارو در کشور کاهش مییابد.
وی عنوان کرد: در کشور ما که دارو به صورت دولتی و غیر دولتی و... است، طرح نسخه نویسی الکترونیکی ابزار مهمیبرای کنترل قاچاق دارو است و میتواند به شکل مطلوبی قاچاق دارو در کشور را کنترل و با آن مقابله کند.
غفاری با انتقاد از عدم مشورت با متخصصان حوزه سلامت در اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیکی، خاطرنشان کرد: قانونگذار در اجباری کردن حذف کاغذ با متخصصان حوزه سلامت مشورت نکرده است و در فیلد موجود کشور حضور واقعی ندارد، به این معنا که برخی از خدمات نظام سلامت هنوز دارای کد نیستند، وقتی سیستمیدارای کد نیست، الکترونیکی کردن آن امکان پذیر نیست پس استفاده از کاغذ برای عموم و تجویز آن لازم است.
فازبندی بهتر بود
وی یادآور شد: برخی خدمات کُد ندارند، شنوایی سنجی، ادیومتری و یا نوار گوش، اینها باید در سامانه کد داشته باشد تا پزشک بتواند آن را بنویسد، پزشک مجبور میشود روی کاغذ آن را بنویسد، کاش قانون به این شکل بود که تجویز دارو از این تاریخ باید الکترونیکی باشد، یا بعد از آن خدمات پاراکلینیک، آزمایشگاه و رادیولوژی و... بهتر بود قدم به قدم و فاز به فاز نسخه نویسی الکترونیکی را در کشور اجرا میکردیم تا آنجا که کدها وجود نداشت را ثبت میکردیم.ما برای این که برای بیمه شدگان مشکلی پیش نیاید آمدیم گفتیم آنجایی که کد ندارند و امکان نسخه نیوسی الکترونیکی وجود ندارد، اگر پزشکان بنویسند ما به تعهدمان عمل میکنیم.
مدیر کل درمان غیر مستقیم سازمان تامین اجتماعی به برخی موانع پیش روی اجرای طرح نسخ الکترونیکی پرداخت و گفت: قطعی برق یکی از مشکلات نسخه نویسی الکترونیکی خواهد بود، مدیریت درمان به استانها اجازه داده است که در زمان قطعی برق و یا مشکلات این چنینی مانند سیل و زلزله و...، آنجا پزشک میتواند داروها را در سربرگ بنویسد و بیمار نیز میتواند داروها را دریافت کند. کماکان در این زمان خدمت در تعهد ما است و نباید هیچ مشکلی برای بیماران و پزشکان در چنین شرایطی پیش آید.
وی تأکید کرد: نسخه نویسی الکترونیکی مشکلاتی دارد که اگر صفر تا صد ببینند و آن را حل نکنند، ممکن است ما از اصل ماجرا دور شویم، خواهش میکنیم اجازه بدهند وزارت بهداشت و بیمهها در فضاهای منطقی جلو ببرند و توسعه دهند تا مشکلی پیش نیاید.
مرجع : فارس