پلیس فتا: از سایتهای داخلی دانلود کنید؛ گوگلپلی معدن همراه بانکهای جعلی است
تاریخ انتشار
يکشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۰ ساعت ۱۲:۳۴
آیتیمن- روزهایی است که ظاهر شدن نسخههای جعلی هشت همراه بانک موبایلی روی گوگل پلی حرف و حدیثهایی را دامن زده است. در این گیر و دار معاون اجتماعی پلیس فتا هم پا به میدان گذاشته و از اقدامهای حقوقی برای برخورد با طراحان این بدافزارها در سطح بین المللی خبر داده است. اما آنطور که از گزارشهای پردامنه روزهای اخیر بر میآید برنامک مجعولی که به نام هشت بانک شناخته شدهی کشور به این فروشگاه نرمافزاری راه یافته با اقبال گستردهای هم از سوی کاربران اینترنتی روبرو بوده و تنها یک فقرهی آن با بیش از ده هزار نصب همراه شده است.
معاون اجتماعی پلیس فتا ناجا نیات مغرضانهای را عامل طرح ریزی و بارگزاری این نوع نرمافزارهای جعلی در بستر فروشگاههای نرمافزاری خارجی میداند. او وجود ترفندهایی برای دستیابی به اطلاعات شخصی، خصوصی و بانکی کاربران را نشانه میرود. معاون اجتماعی پلیس فتا ناجا توصیهای هم برای شهروندان دارد. او عموم مردم را به خودداری از دریافت و نصب بدافزارهای موبایلی دعوت کرده است. چرا که این روزها بازار ارسال پیامکها برای دریافت اپلیکیشن آلوده داغ است.
در تازهترین ریل گذاری کلاهبرداران مجازی برای پیش بردن اغراضشان سر و شکل دادن به نرمافزارهای جعلی بانکهای سپه، کشاورزی و صادرات در دستور کار قرار گرفته تا با راه جستن به ایستگاه گوگل پلی زمینه مساعد برای کشاندن شهروندان به مسلخ اخاذی و آلوده سازی گوشی تلفن همراه
فراهم شود.
بر اساس توصیههایی که مقامات پلیس فتا دارند شهروندان نیازشان به دریافت و نصب اپلیکیشنهای بانکی یا دیگر نرمافزارها را باید از معبر فروشگاههای داخلی یا تارنماهای رسمیمتعلق به بانکهای عامل دنبال کنند. با چنین تمهیدی راه مجرمان سایبری برای فرو انداختن شهروندان به چاله صفحات جعلی فیشینگ بسته خواهد شد.
پرسش اینجاست که آیا شهروندان راهی برای تشخیص جعلی بودن همراه بانکها یا هرنوع اپلیکیشن دیگری دارند؟ وقتی از رییس پلیس فتا پایتخت سراغ راهکاری کارآمد برای تشخیص جعلی بودن همراه بانکها و دیگر نرمافزارهای پرداخت الکترونیکی را میگیریم همان توصیه همیشگی همکارانش را تکرار میکند. داود معظمیگودرزی در پاسخ به میزان منابعی نظیر گوگل پلی را غیرقابل اعتماد توصیف میکند: مهمترین راهی که برای پیشگیری از این نوع جرایم وجود دارد که ما هم به صورت مداوم روی آن تاکید کرده ایم این است که شهروندان حتما همراه بانکها و نرمافزارهای بانکی را از منابع معتبر دانلود کنند. یعنی شهروندان باید از آن تارنمایی که متعلق به خود بانکها باشد این نرمافزارها را دانلود و مورد استفاده قرار بدهند. شهروندان به منابع نامعتبر مانند شبکههای اجتماعی، گوگل پلی، و سایر منابعی که ممکن است به ظاهر همان نرمافزار بانکی را عرضه کنند اعتماد نکنند.
اما علت بی اعتمادی رییس پلیس فتا پایتخت به منبع پرآوازهای نظیر گوگل پلی چیست: چون این احتمال وجود دارد که در باطن آن چیزی که این منابع ارایه میکنند نوعی بدافزار باشد و به حریم شخصی شهروندان دسترسیهایی پیدا بکند و باعث نقض حریم خصوصی شهروندان بشود. این نوع منابعی که نرمافزارهای مختلف را ارایه میکنند و در اختیار شهروندان میگذارند به هیچ عنوان مورد تایید پلیس فتا نیستند. بهترین راهی که برای دریافت این نوع خدمات و نرمافزارها برای شهروندان وجود دارد این است که حتما از منابع تعریف شده و معتبر این نوع نرمافزارهای مربوط به پرداختهای الکترونیکی دانلود بشود. در خود سایت پلیس فتا هم ما لینک معتبر مربوط به این نرمافزارهای بانکی را برای دسترسی شهروندان قرار داده ایم و مردم این امکان را دارند تا از طریق مراجعه به سایت متعلق به پلیس فتا این نوع خدمات را به شکلی اطمینان بخش دریافت کنند.
کلاهبرداران سایبری همراه بانکهایی را به نام چند بانک نام آور کشور جعل کرده اند. حال آیا از خود این بانکها برای مقابله با چنین اقدامات تبهکارانهای کاری بر میآید: همکاری بین بانکها و پلیس فتا در زمینه برخورد یا پیشگیری از این نوع جرایم و کلاهبرداریها از قبل برقرار بوده است. بانکها هم در مقام گزارش دهنده و هم هشدار دهنده و هم دیگر تعاملاتی که باید بین پلیس و نهادهای بانکی برقرار باشد با ما در حال همکاری و همراهی هستند. تمام تلاش ما در پلیس فتا این است تا به عنوان یک لابراتواری که در حال فعالیت هستیم و به هرحال موضوعات مرتبط با آسیبها و تهدیدهای مرتبط با جرایم موجود در فضای سایبری را پیگیری میکنیم با نهادهای گوناگون همیشه در تعامل باشیم. از جمله اقداماتی که ما از مسیر همکاریها و هم افزاییهایی که با نهادهای بانکی به موضوع بانکداری الکترونیک و بیشینه کردن امنیت در این حوزه بر میگردد. تمام تلاش ما مبتنی بر این است تا انشاالله یک فضای امن تری را برای موضوع پرداختهای الکترونیکی و حوزه بانکداری الکترونیک به وجود بیاوریم.
یک گمانه متداول درباره شیوع همراه بانکهای جعلی و رواج بهره گیری و نصب این نوع بدافزارها به اشتیاق و علاقه شهروندان برای استفاده از فروشگاههای نرمافزاری خارجی راه میبرد. رییس پلیس فتا پایتخت، اما قاطعانه چنین تصوراتی را رد میکند: این تصور درستی نیست که شهروندان ما اشتیاق بیشتری برای دریافت خدمات از طریق فروشگاههای نرمافزاری خارجی داشته باشند. من چنین ادعاهایی را به هیچ عنوان تایید نمیکنم. گاهی اوقات ممکن است بعضی از شهروندان ما از روی ناآگاهی مبادرت به دریافت خدماتی از فروشگاههای خارجی بکنند که با مشکلاتی برای آنها همراه باشد. اما اینطور نیست که شهروندان ما رغبت بیشتری برای دریافت خدمات از فروشگاههای خارجی داشته باشند.
مرجع : میزان