مدیرکل نظارت بر سامانههای الکترونیکی ستاد مبارزه با قاچاق کالا:
فرآیند ثبت گوشی مسافری باید اصلاح شود
تاریخ انتشار
چهارشنبه ۲۹ مرداد ۱۳۹۹ ساعت ۱۲:۳۹
آیتیمن- حمیدرضا دهقانینیا مدیرکل نظارت بر سامانههای الکترونیکی و هوشمند ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در گفتوگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس با بیان اینکه مدتی است برخی از مسافران که به همراه خود از خارج کشور تلفن همراه آوردهاند در زمان مراجعه به سایت اینترنتی گمرک برای ثبت تلفن همراه متوجه میشوند از اطلاعاتشان سوءاستفاده شده و به نام ایشان بدون اطلاعشان، تلفن همراه ثبت شده و نمیتوانند تلفن همراه خود را ثبت و فعال کنند،گفت: در حال حاضر بر اساس قانون دو رویه اصلی «تجاری» برای بازرگانان رسمی و «مسافری» برای مسافران سفرهای خارجی برای ثبت تلفن همراه در نظر گرفته شده که در مورد رویه «مسافری» به شکل موجود، نکاتی مطرح است.
وی افزود: ماده ۱۳۸ آییننامه اجرایی قانون امور گمرکی، بیان میدارد کالای همراه مسافر ورودی، بهشرط غیرتجاری بودن پس از انجام تشریفات گمرکی قابل ترخیص است. در ماده یک قانون امور گمرکی نیز در تعریف تشریفات گمرکی و ترخیص میخوانیم که تشریفات گمرکی تمامی عملیاتی است که در اجرای مقررات گمرکی انجام میشود و همچنین در باره ترخیص در قانون آمده خروج کالا از اماکن گمرکی پس از انجام تشریفات گمرکی امکان پذیر است.
دهقانی نیا تصریح کرد: به بیان سادهتر، چیزی که در رویه «مسافری» مد نظر قانونگذار بوده، بدین شرح است که کالای همراه مسافر در صورت غیرتجاری بودن، باید پس از انجام تشریفات گمرکی از جمله پرداخت حقوق ورودی از اماکن گمرکی خارج شود؛ اما فرایندی که در حال حاضر انجام میشود، بدینصورت است که مسافر میتواند بدون آنکه تلفن همراه خود را در اماکن گمرکی به گمرک اظهار و حقوق ورودی آن را پیش از ورود به کشور پرداخت کرده باشد، آن را وارد کشور کرده و سپس از طریق درگاه اینترنتی گمرک نسبت به پرداخت حقوق ورودی و ثبت آن اقدام کند.
وی ادامه داد: نتیجه ثبت تلفن همراه مسافری با فرایند مذکور، سوء استفاده از اطلاعات مسافران برای تطهیر کالای قاچاق است، بدینصورت که متخلفان، به هر شکل ممکن به اطلاعات مسافران دسترسی پیدا کرده و به نام آنها و بعضاً بدون اطلاعشان، از طریق درگاه اینترنتی گمرک، تلفن همراه ثبت میکنند و در نتیجه زمانی که خود مسافر میخواهد تلفن همراهی را که با خود از خارج کشور آورده، ثبت کند با مشکل مواجه شده و از امکانی که قانونگذار برای وی در نظر گرفته، محروم میشود.
وی افزود: اگر تشریفات گمرکی کالای همراه مسافر و سپس ترخیص آن از اماکن گمرکی منطبق بر قانون انجام میشد امکان این سوء استفاده برای متخلفان فراهم نبود.
دهقانی نیا اضافه کرد: متأسفانه عدهای در داخل کشور معتقدند چون در رویه مسافری، عوارض پرداخت میشود، نباید دغدغه دیگری در مورد آن مطرح باشد. حالآنکه بههیچوجه اینطور نیست و حتماً باید سیستم به شکلی اصلاح شود که متخلفان نتوانند با دسترسی به اطلاعات مسافران و ثبت تلفن همراه به نام آنها، هم حق مسافر را ضایع و هم تلفن همراه قاچاق را تطهیر کنند.
مدیرکل نظارت بر سامانههای الکترونیکی و هوشمند ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز ادامه داد: پیشنهاد ما این است سیستم به نحوی طراحی شود که فرد مسافر بهصورت اینترنتی بتواند اطلاعات هویتی و تلفن همراه خود را اظهار کند و حتی امکان پرداخت عوارض بهصورت اینترنتی فراهم باشد اما تا زمان ورود کالا در اماکن گمرکی و احراز مسافر، تلفن همراه ثبت و فعال نشود. با این روش هم متن قانون اجرا میشود هم از تضییع حقوق مسافر توسط متخلفان و تطهیر کالای قاچاق جلوگیری میشود.
دهقانی نیا همچنین توضیحاتی در مورد دستاوردهای طرح رجیستری مطرح کرد و گفت: طرح رجیستری با همکاری و همراهی وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت، ارتباطات و فناوری اطلاعات و اقتصاد و امور دارایی انجام پذیرفت و با اجرای موفق این طرح بین دستگاهی، با کاهش ۳.۵ میلیارد یورویی قاچاق تلفن همراه، درآمد دولت از محل حقوق ورودی تلفن همراه از رویه مسافری و تجاری و ما به تفاوت مالیات ارزشافزوده، بیش از ۵ هزار میلیارد تومان، نسبت به مدت مشابه قبل از اجرای طرح افزایش یافت.
وی توضیح داد: تنها کارکرد این طرح، محدود به افزایش درآمد دولت نمیشود بلکه مردم و بخش خصوصی نیز از اجرای این طرح منتفع شدهاند. بهعنوان نمونه، یکی از آزمایشهایی که ضروری است پیش از استفاده از هر گوشی در هر کشوری انجام شود آزمایش SAR (Specific absorption rate) به معنای نرخ ثابت جذب است. توضیح آنکه وقتی بدن انسان در معرض امواج الکتریکی یا فرکانسهای رادیویی قرار میگیرد مقداری از انرژی این امواج را دریافت میکند. این امواج برای بدن انسان بسیار مضر است و علت اجباری بودن انجام این آزمایش، آن است که سازندگان تلفن همراه نتوانند بدون توجه به سلامتی مردم، بهدلخواه خود و برای آنتن دهی بهتر، تلفنهای همراهی تولید کنند که نرخ SAR زیادی داشته و در نتیجه بازار فروش بهتری داشته باشد. پیش از اجرای طرح رجیستری هیچ نظارتی بر این موضوع نبود چراکه نیاز بازار با قاچاق تأمین میشد درحالیکه در حال حاضر، انجام این آزمایش یکی از مجوزهای پیش از ورود تلفن همراه است و واردات آن بدون انجام این آزمایش، امکانپذیر نیست.
دهقانی نیا خاطرنشان کرد: با اجرای این طرح، ارائه خدمات پس از فروش معتبر توسط واردکنندگان اجباری شده و مردم بهراحتی میتوانند پیش از خرید، با استعلام شناسه (IMEI) تلفن همراه از سامانه همتا (کد دستوری #۷۷۷۷* یا سایت hamta.ntsw.ir) از شرکت واردکننده، شرکت گارانتی کننده و تاریخ آغاز گارانتی مطلع شوند. این خدمات با استقرار کامل سامانه جامع گارانتی در آینده نزدیک، توسعه بیشتری خواهد یافت. این در حالی است که در حوزه بخش خصوصی نیز، وقتی پدیده مذموم قاچاق حذف شد، عرصه برای فعالیت شفاف تجار رسمی کشور فراهم شد تا آنجا که تعداد واردکنندگان تلفن همراه از ۲۰ شرکت در سال ۹۶ به ۳۰۰ شرکت رسیده است.
دهقانی نیا اشاره مختصری به وضعیت واردات گوشی تلفن همراه کرد و گفت: در چهار ماهه ابتدای امسال تعداد ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تلفن همراه با ارزش ۶۰۰ میلیون یورو وارد کشور شده و بازار با کمبودی مواجه نبوده است.
مرجع : فارس