مدیر کل دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت، اعلام کرد واردات گوشیهای آیفون هیچگونه محدودیتی ندارد و ثبت سفارش برای این کالا، از سر گرفته میشود.
آیتیمن- روز یکشنبه گذشته واردکنندگان تلفن همراه اعلام کردند که قادر به ثبت گوشیهای برند اپل در سامانه جامع تجارت نیستند، افرادی که قصد ثبت کردن مدلهای آیفون را دارند با پیامی در سامانه جامع تجارت مواجه میشوند، طبق این پیام امکان ثبت گوشیهای اپل در گروه کالایی 23 سلب شده و از این پس در گروه کالایی 27 قرار میگیرد.
ظاهرا گروه کالایی 27 که آیفون هم به آن اضافه شده شرایط و قوانین شفافی ندارد و بیشتر یک گروه کالایی است که هرگاه قرار باشد واردات یک محصول معلق شود، آن را به گروه کالایی 27 اضافه میکنند. به طور دقیق مشخص نیست اقلامی که درون این گروه کالایی قرار میگیرند قرار است به چه شکل ثبت سفارش شوند.
کمی بعد سعید عباسپور، مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت در سخنان اخیر خود در مورد موضوع ممنوعیت واردات گوشیهای آیفون اعلام کرد: ما برای ثبت سفارش موبایل هیچ محدودیتی نداریم. ثبت سفارش گوشی تلفن همراه با نشان تجاری اپل، طی چند روز گذشته با برخی اختلالات سیستمی همراه بود که این اختلالات مرتفع و از روز آینده ثبت سفارش این کالا از سرگرفته میشود. این اختلالات سیستمی به دلیل بروزرسانی برخی گروههای کالایی رخ داد.
عباسپور با اعلام این خبر، تاکید کرد که تاکنون وزارت صنعت، معدن و تجارت هیچ ابلاغیهای در خصوص ممنوعیت ثبت سفارش و واردات تلفن همراه با برند خاصی را به بانک مرکزی و گمرک اعلام نکرده و هیچ مقررات جدید در این زمینه اتخاذ نشده است.
وی در خصوص واردات آیفون به کشور افزود: تنها در دو ماه ابتدایی سال، بیش از 6 میلیارد دلار ثبت سفارش تلفن همراه صورت گرفته که از نظر ارزش دلاری، بخش قابل توجهی از آن به گوشیهای آیفون اختصاص دارد، این در حالی است که در سال گذشته، از مجموع نزدیک به 19 میلیون گوشی همراه وارد شده به کشور، سهم مدلهای برند اپل از نظر تعدادی تنها چهار درصد اما از نظر دلاری حدود 25 درصد ارزش کل واردات بود.
مدیر کل دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت تاکید کرد: امسال با توجه به افزایش میزان ثبت سفارش گوشی تلفن همراه، کماکان اولویتبندی گروههای کالایی برای واردات کالا برقرار بوده و رویههای تخصیص و تامین ارز بر اساس مقررات و اولویتبندیهای کالایی صورت میپذیرد.
به این ترتیب بود که این مساله تمام شد و موضوع ممنوعیت واردات که منجر به افزایش 6 تا 12 میلیونی قیمت آیفون شده بود پایان یافت و کلا موضوع واردات گوشیهای اپل به فراموشی سپرده شد.
اما چه شد که در عرض یک شبانه روز خبرگزاریهای داخلی و خارجی این همه سر و صدا به پا کردند و موضوع ممنوعیت، قیمتها را تا این حد افزایش داد و بعد با انتشار بیانیه مدیر کل دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت همه چیز تمام شد.
قیمتها را چه کسی تعیین میکند اصلا این موضوع از کجا نشات گرفت، آیا سودی برای جایی داشت، آیا محموله تازهای وارد شده بود و همین سر و صدا باعث میشد که شرکت واردکننده یک شبه از خاک برخیزد.
قیمت برخی از نسخههای آیفون 13 تا 17 میلیون افزایش پیدا کرد و مردم هم که همیشه قربانیان این اتفاقات هستند از ترس وارد نشدن آیفون از این پس حاضر شدند تا حدود 60 میلیون تومان بابت یک گوشی بپردازند. گزارشهای بازار حکایت از بازار داغ خرید و فروش آیفون داشت.
حالا بعد از اینکه غائله خوابید قیمتها کمی فروکش کرده اما به قیمت پریروز برنگشته؛ مثلا گوشی که 7 میلیون گران شده بود، حالا فقط 2 میلیون ارزان شده است آن هم گوشیهایی که کمطرفدارتر بودند. اما برخی از گوشیها تا 17 میلیون تومان هم گران شده و قیمت برخی به حدود 80 میلیون تومان هم رسیده است.
برخی از نسخههای آیفون برای ساعاتی کمیاب شدند و حالا پس از انتشار خبر آزاد شدن واردات، با قیمتهای نجومی تا 80 میلیون تومان در بازار موجود شدهاند.
همه اینها فقط یک سوال را به ذهن میآورد؛ آیا نظارتی بر این بازار صورت میگیرد یا فروشنده خودش تصمیم میگیرد که یک شبه یک گوشی را تا 20 میلیون تومان گران کند. اما بعید است نظارتی نباشد و همه و همه از نابسامانی اوضاع نشات میگیرد.
حالا که چند ساعتی از انتشار خبر آزاد شدن واردات میگذرد قیمتها تغییر محسوسی نکرده و تنها گوشیهایی که نایاب شده بودند حالا با قیمت عجیب و غریب موجود شدهاند. باید منتظر بمانیم و ببینیم که مسوولان امر حالا چه تصمیمی برای قیمتهای عجیب و غریب این گوشیهای میگیرند.
بسیاری مردم را مقصر میدانند که اگر نخرند، قیمتها کاهش مییابد، اما واقعا با نخریدن هیچ چیز ارزان نمیشود، گوشی موبایل نه تاریخ مصرف دارد و نه منقضی میشود. در عصر فناوری زندگی میکنیم و لازم است که به روز باشیم و چارهای جز پرداخت هزینههای گزاف برای زندگی در عصر حاضر نداریم.
سواستفاده برخی آژانسهای مسافرتی از ممنوعیت واردات آیفون
در خبر دیگری در همین رابطه رییس اتحادیه دستگاههای مخابراتی، ارتباطی و لوازم جانبی با بیان اینکه ممنوعیت واردات برند اپل منجر به افزایش قاچاق میشود، گفت: «در این شرایط شاهد هستیم برخی آژانسهای مسافرتی اطلاعات مسافران را بدون اطلاع آنها میفروشند و موبایل به اسم آنها وارد کشور میشود که بدون خدمات پس از فروش عرضه خواهد شد و مصرف کنندگان را دچار مشکل میکند.»
مهدی محبی، رییس اتحادیه دستگاههای مخابراتی، ارتباطی و لوازم جانبی، با ادعای افزایش چند میلیونی قیمت موبایلهای آیفون از روز گذشته تاکنون گفت: «این در حالی است که هنوز هیچ ارگانی اطلاعی در این رابطه نداده که آیا واردات آیفون به طور کلی قطع شده یا خیر که همین صحبت نکردن هم خودش باعث گرانی میشود.»
رییس اتحادیه دستگاههای مخابراتی، ارتباطی و لوازم جانبی با بیان اینکه تصمیمگیری یک شبه مشابه گذشته تاثیرات خوبی ندارد، تصریح کرد: «در دولت قبل هم این اتفاق افتاد و گوشی یک شبه ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان گران شد و دوباره به حالت اول برگشت.»
برخی آژانسها اطلاعات مردم را میفروشند
همچنین به گفته وی یکی از مشکلات این است که در حال حاضر واردات تجاری متوقف و واردات مسافری آزاد است. در این شرایط شاهد هستیم برخی آژانسهای مسافرتی اطلاعات مسافران را بدون اطلاع آنها میفروشند و موبایل به اسم آنها وارد کشور میشود. این موبایلها رجیستر میشوند، اما خدمات پس از فروش ندارند که باعث میشود مردم در سطح عرضه به مشکل بربخورند.
وی با بیان اینکه این طرح باعث گسترش قاچاق انواع موبایل و نه فقط برند اپل میشود، تصریح کرد: «در نتیجه زحمات پنج ساله برای ایجاد رجیستری و توقف قاچاق از دست خواهد رفت. به طور معمول مسافر، موبایل همراه خود نمیآورد، بلکه از کف بازار ارز آن تامین میشود که باعث میشود بازار ارز هم به هم بریزد و سازمانهای درگیر هم در این رابطه تخلف میکنند.»
هفته گذشته واردکنندگان در سامانه جامع تجارت با این پیام مواجه میشدند که ثبت سفارش برند اپل تا روز شنبه ۳۱ اردیبهشت محدود شده است. اما امروز این پیام تغییر کرده و در سامانه اعلام شده که با توجه به قرارگیری تلفن همراه با برند اپل در گروه کالایی ۲۷ امکان ثبت سفارش آن وجود ندارد. گروه ۲۷، گروه کالاهای لوکس و غیرضروری است که امکان تأمین ارز برای آنها وجود ندارد. البته هنوز ابلاغیه رسمی از سوی سازمانهای متولی از جمله وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) در این رابطه منتشر نشده و این وزارتخانه در هفته گذشته هم پاسخ روشنی به پیگیری ایسنا درباره ممنوعیت ورود موبایلهای لوکس نداده است.
گفتنی است ممنوعیت موبایلهای لوکس و مشخصا آیفون تاکنون چندین بار، به ویژه در مجلس شورای اسلامی مطرح شده است؛ تا جایی که حتی اعضای کمیسیون اصل ۹۰ مجلس اوایل اردیبهشت وعده دادند که تا نیمه اول سال ۱۴۰۱ واردات آیفون ممنوع شود.