نوبتی هم که باشد، بعد از مارک زوکربرگ و شریل سندبرگ، مدیرعامل و مدیر عملیاتی فیس بوک و همچنین جک دورسی، مدیرعامل توییتر، این بار نوبت سوندار پیچای، مدیرعامل گوگل بود که در کنگره آمریکا حاضر شود و نمایندگان کنگره از او سوال بپرسند. اما اهمیت این جلسه بسیار بالاتر است چراکه پیچای پیش از این از حضور در این جلسه سر باز زده بود.
آیتیمن - بهانه نمایندگان برای این جلسه پرسش و پاسخ که به یک دوئل سه و نیم ساعته تبدیل شد، نمایش تصویر ترامپ پس از جست وجوی کلمه «احمق» و پروژه موتور جست وجوی سانسور شده برای چین بود.
در ماه اوت، دونالد ترامپ، رییس جمهور ایالات متحده گوگل را متهم کرد که نتایج جست و جو را به نفع دموکرات ها و علیه جمهوریخواهان تنظیم می کند. او همچنین ادعا کرد که گوگل در سال گذشته میلادی تبریک سال نو باراک اوباما را بالاتر از تبریک وی نمایش می داده، اما گوگل تمامی این ادعاها را رد کرد.
علاوه بر این، مدیر اجرایی گوگل مدت هاست به علت مسایل مرتبط با همکاری گوگل با چین و البته مساله نقض حریم خصوصی و چگونگی جمع آوری اطلاعات کاربران از سوی کنگره تحت فشار است.
سوندار پیچای از غول جست وجوگر خود در برابر انتقادها در مورد بی ثباتی سیاسی، سیاست های جمع آوری داده ها و تلاش هایش در چین در این جلسه فوق العاده کنگره دفاع کرد.
گوگل موتور جست وجوی سانسوری نمی سازد!
سوندار پیچای، طراحی جست وجوگر ویژه چین را به کل رد کرد. موضع گیری سوندار پیچای در مورد طراحی جست وجوگری سانسور شده برای چین در جلسه پرسش و پاسخ نمایندگان کنگره برخلاف انتظار کامل روشن بود. او گفت: ما در حال حاضر برنامه ای برای طراحی جست وجوگری در چین نداریم.
پیچای دسترسی به اطلاعات را یکی از بندهای اساسی حقوق بشر خواند و گفت: به همین دلیل ما تلاش می کنیم در سراسر جهان امکان دسترسی به اطلاعات را فراهم کنیم.
پیش از این موضع گیری گزارش های جسته و گریخته ای از آغاز فعالیت پروژه ای به نام «سنجاقک» یا «دراگون فلای» در کنسرن گوگل منتشر شده بود که از قرار هدف آن طراحی جست وجوگری برای چین بود که اطلاعات مشخصی را سانسور کرده و امکان پیگرد منتقدان حکومت چین را ممکن کند.
سوندار در پاسخ به سوال نماینده تگزاس درباره توسعه موتور جست وجوی «دراگون فلای» و اعمال سیاست های محدود کننده مد نظر دولت پکن آن گفت: در حال حاضر برنامه ای برای راه اندازی موتور جست وجو در چین نداریم. ماموریت اصلی ما فراهم کردن دسترسی کاربران به اطلاعات به عنوان یکی از ارکان حقوق بشر است. بنابراین همیشه در حال تلاش برای ارایه اطلاعات در تمام دنیا هستیم، ولی فعلا برنامه ای برای توسعه موتور جست وجو در چین نداریم.
گوگل از قرار این پروژه را در واکنش به اعتراض گسترده کاربران خود کنار گذاشته است.
سوندار پیچای پیش تر در واکنش به اعتراض آنها گفته بود که بزرگترین وظیفه و هدف گوگل اطلاع رسانی برای تمام مردم جهان است و این شرکت به دلایل سیاسی نمی خواهد هدف خود را فراموش کند.
پیچای در مقدمه متن شهادتنامه خود گفت: من این شرکت را بدون گرایش سیاسی هدایت می کنم و تمامی تلاشم را به کار می بندم تا اطمینان حاصل شود که محصولات ما همچنان با موفقیت به کار خود ادامه می دهند. برای انجام این کار به اصول اساسی و منافع کسب و کار خود پایبندیم. ما یک شرکت هستیم که سیستم عامل هایی برای ارایه دیدگاه ها و نظرات مختلف ارایه می دهد.
ارتباط واژه احمق و ترامپ
متن شهادتنامه پیچای چیزی نبود که بتواند جمهوریخواهان را به عقب نشینی از مواضع شان تشویق کند. برای مثال رییس بخش کمیته جمهوریخواهان در امور بین الملل به پیچای گفت که مردم آمریکا مایلند بدانند که چه اطلاعاتی از آنها در هنگام جست وجو در اینترنت و به خصوص در یوتیوب و مرورگر گوگل افشا می شود؟
پیچای پاسخ داد: یوتیوب یک پلت فرم مهم است. ما می خواهیم دیدگاه ها و عقاید مختلفی را بپذیریم، اما قوانینی را وضع کرده ایم تا خط مشی های خود را حفظ کنیم و حتی ویدیوهای مزاحم و منحرف را به سرعت حذف کنیم.
نمایندگان جمهوریخواه همچنین به ارتباط واژه های احمق و ترامپ در موتور جست وجوگر گوگل معترض بودند.
گوگل چگونه اطلاعات را جمع آوری می کند؟
یکی از آنها لامارت اسمیت، نماینده جمهوریخواهان از شهر سن آنتونیو در ایالت تگزاس بود که در جلسه پرسش و پاسخ خطاب به مدیرعامل گوگل گفت: این اتفاقی نیست بلکه بخشی از الگوریتم است. کسانی که این الگوریتم ها را می نویسند، نتیجه ای که دلخواه شان است کسب می کنند آن هم با اجازه مدیریت گوگل.
مدیرعامل گوگل در پاسخ گفت: ما کلیدواژه جست وجو را دریافت می کنیم، آن را با صفحه های اینترنتی تطبیق می دهیم و بر مبنای 200 عامل برای آن رتبه ای تعیین می کنیم. عواملی چون مرتبط بودن، جدید بودن، محبوبیت، چگونگی استفاده دیگران از آن واژه و ... در هر لحظه و بر مبنای این عوامل سعی می کنیم رتبه بندی مناسبی داشته باشیم و بهترین نتایج را برای آن کلیدواژه پیدا کنیم. او تأکید کرد که در این جست وجو دخالت انسانی وجود ندارد.
نمایندگان جمهوریخواه تاکید داشتند که وقتی کارمندان گوگل علیه دونالد ترامپ هستند، مخالفت خود را در محصولاتشان نشان می دهند. آنها گوگل را متهم کردند که سیاست های محافظه کاران را سرکوب می کند.
مدیرعامل گوگل در پاسخ به آنها گفت که کنسرن او موضع سیاسی ندارد و افزود: حق آزادی بیان برای۹۰ هزار کارمند گوگل محفوظ است.
تد پو، نماینده جمهوریخواه از تگزاس نیز از پیچای پرسید: آیا ردیابی مکانی گوگل به گونه ای دقیق است که می تواند بداند فردی از یک طرف اتاق به طرف دیگری حرکت می کند؟ برای مثال من یک آیفون دارم و اگر من از اینجا حرکت کنم و به آنجا بروم و با دوستان دموکراتم بنشینم، که البته باعث عصبانیت آنها می شود، آیا گوگل جنبش من را دنبال می کند؟
سوندار پیچای در پاسخ به او گفت: خدمات موقعیت مکانی به طور پیش فرض روی گوشی ها نیست. توجه داشته باشید که ممکن است شما از یک سرویس گوگل استفاده کنید که این سیستم را فعال می کند. درواقع برخلاف گوشی های اندروییدی در گوشی های اپل سرویس های اندرویدی به شکل پیش فرض فعال نیست.
پاسخ پیچای نمایندگان را قانع نکرد و صدای اعتراض ها بلند شد و یکی از نمایندگان گفت: این یک سوال فریبنده نیست. شما سالانه 100 میلیون دلار دستمزد می گیرید. باید بتوانید به این سوال پاسخ دهید.
پیچای که به نظر عصبی می رسید، گفت: من نمی توانم بدون دانستن جزییات بیشتر پاسخ دهم.
نماینده تگزاس مجددا گفت: من واقعا شوکه شده ام. شما واقعا نمی دانید در گوگل چه خبر است؟
مدیرعامل گوگل پاسخ داد: ما می توانیم بهترین توضیحات را در مورد کنترل حریم خصوصی کاربران بدهیم به شرطی که سوال تان روشن باشد.
در طول این جلسه نمایندگان بارها مبحث حریم خصوصی را پیش کشیدند. برای مثال نماینده جمهوریخواه کالیفرنیا، درل ایسا گفت شما می توانید تضمین کنید که کاربران به طور ناخواسته با استفاده از گوگل اطلاعات شخصی خود را افشا نمی کنند؟ آیا تعهد می دهید اطلاعات آنها در صورت دلخواه از سرورهای شما پاک می شوند؟
پیچای گفت: بله من فکر می کنم می توانیم بهتر عمل کنیم. ما می خواهیم کاربرد گوگل را برای همه ساده تر کنیم. پیچای در بخشی از سخنانش تاکید کرد که گوگل از قوانین فدرال در خصوص حریم خصوصی حمایت می کند و تلاش های شرکت خود را برای یک چارچوب داخلی دو برابر می کند.
زو لوفگرن، نماینده دموکرات از کالیفرنیا نیز درمورد اطلاعات موقعیت مکانی از پیچای پرسید. او می خواست بداند که اگر سرویس های موقعیت مکانی خاموش شوند، چه مقدار اطلاعاتی در مورد مکان کاربر یک تلفن اندروییدی جمع آوری خواهد شد.
سوندار پیچای گفت: هیچ اطلاعاتی. اما آدرس IP شما ممکن است برخی از اطلاعات مکانی را ارایه دهد.
این در حالی است که گزارش های سال جاری نشان می دهد که گوگل از طریق جمع آوری اطلاعات مربوط به نقاط اتصال به وای فای داده های موقعیت مکانی کاربر را، حتی زمانی که خدمات مکانی را غیرفعال کرده، به دست می آورد.
داگ کالینز، نماینده جمهوریخواه از جورجیا هم در مورد چرایی ثبت اطلاعات شخصی کاربران از جمله نام، سن، محل سکونت و مکالمات در گوگل پرسید.
پیچای تاکید کرد که کاربران می توانند این تنظیمات را خنثی کنند و افزود که 20 میلیون کاربر هر روز تغییراتی در تنظیمات حساب های خود ایجاد می کنند. وی افزود: ما مکالمات را جمع آوری نخواهیم کرد، مگر اینکه به طور خاص از ما بخواهید.
کالینز خاطر نشان کرد که گوگل از داده های خود برای تبلیغات استفاده می کند و از پیچای پرسید چه میزان داده های کاربران را نگه می دارد. پیچای پاسخ داد: ما نیاز به حداقل اطلاعات برای انجام تبلیغات داریم.