نخستین رویداد امیدتاک برگزار شد: بانک سپه در مسیر تحول؛از عابر بانک تا رمز ارز ملی
کارخانه نوآوری امیدینو در نخستین رویداد از سلسله نشستهای تخصصی امید تاک، با حضور فعالان اکوسیستم نوآوری و مدیران ارشد بانکی، به بررسی فرصتهای تحول دیجیتال در صنعت مالی کشور پرداخت.
آیتیمن- معاون فناوری اطلاعات بانک سپه، در جریان سخنرانی خود در رویداد امیدتاک از جایگاه تاریخی و پیشرو بانک سپه در صنعت بانکداری ایران سخن گفت.
وی با اشاره به قدمت صد ساله این بانک، افزود: «بانک سپه بهعنوان نخستین بانک ایرانی، از بدو تأسیس با عنوان بانک قشون فعالیت خود را آغاز کرد و در طول یک قرن، با تحولات و نوسازیهای گسترده، به بزرگترین بانک ایرانی تبدیل شده است.»
صفوی از بانک سپه بهعنوان پیشگام در ارائه نوآوریهای بانکی یاد کرد و گفت: «بانک سپه نخستین بانکی بود که دستگاههای خودپرداز یا همان عابر بانک را وارد نظام بانکی کشور کرد؛ همچنین اولین بانک دارای سامانه عابر بانک بود که امروزه در نظام پرداخت کشور نقش مهمی دارد.»
وی به پروژه بزرگ ادغام شش بانک در بانک سپه نیز اشاره کرد و آن را یکی از بزرگترین پروژههای صنعت بانکداری پس از انقلاب اسلامی دانست. صفوی افزود: «ادغام شش بانک در یک بانک، بدون بروز اختلال در خدمات به مشتریان، کاری بزرگ و بیسابقه در نظام بانکی کشور بود. این پروژه، با وجود پیچیدگی سامانههای بانکی نظیر شتاب، پایا، چکاوک و سامانههای کارت، با موفقیت انجام شد و یکی از نقاط عطف تاریخ بانک سپه و بانکداری جمهوری اسلامی محسوب میشود.»
معاون فناوری اطلاعات بانک سپه همچنین از ورود جدی این بانک به حوزه رمزارزها خبر داد و گفت: «از اوایل سال ۱۴۰۲، بانک مرکزی توجه ویژهای به حوزه رمزارزها داشته و بانک سپه بهعنوان یکی از ۱۲ بانک متولی در این بخش وارد عمل شده است.
استفاده از رمزارزها در تسویهحسابهای بینالمللی بهویژه در شرایط تحریمی، یکی از ظرفیتهایی است که بانک سپه در حال بررسی و بهرهبرداری از آن است.»
صفوی همچنین به رونمایی از ریال دیجیتال توسط بانک مرکزی اشاره کرد و افزود: «بانک سپه بهعنوان یکی از بانکهای فعال در این حوزه، اقدام به ارائه خدمات اولیه به مشتریان کرده است. هرچند هنوز در ابتدای راه هستیم، اما برنامههای گستردهای برای توسعه این حوزه در دستور کار قرار دارد.»
وی با تأکید بر رشد غیرقابل انکار رمزارزها، اظهار داشت: «امروز استفاده از رمزارزهایی مانند تتر در کشور فراگیر شده و چه بخواهیم چه نخواهیم، نظام مالی ما نیز درگیر این روند جهانی خواهد شد. باید با رویکردی مسئولانه و آیندهنگر، زمینه بهرهبرداری ایمن و هدفمند از رمزارزها و حتی انتشار یک رمزارز ملی را بررسی کنیم.»
در پایان صفوی از تلاشهای دکتر متولیزاده و برگزارکنندگان سلسله نشستهای امیدتاک قدردانی کرد و ابراز امیدواری نمود که بانک سپه همچنان به عنوان یک بانک دولتی پیشرو، نقش خود را در تحول دیجیتال نظام بانکی کشور ایفا کند.
در ادامه نخستین رویداد تخصصی امیدتاک صدرا بابایی، مدیرعامل کارخانه هوشمندسازی نوآوری امیدی به بررسی تحولات نوین در صنعت مالی پرداخت. وی با تشبیه نوآوریهای مالی به آب شدن یخهای قطبی، بر اهمیت فناوریهای بلاکچین و رمزارزها در ایجاد تغییرات اساسی در اکوسیستم مالی تأکید کرد. بابایی همچنین به ضرورت همکاری میان بازیگران این حوزه، نیاز به چارچوبهای قانونی شفاف و تلاش برای ایجاد اعتماد عمومی در این زمینه اشاره کرد و از نسل جدید مشتریان دیجیتالمحور سخن گفت که به دنبال خدمات مالی سریع و شفاف هستند.
بابایی با تأکید بر این که ما در یک نقطه عطف از تاریخ مالی جهان قرار داریم، گفت: “فناوریهای نوین مانند بلاکچین و رمزارزها نه تنها در حوزه پرداخت، بلکه در کل اکوسیستم مالی تحولات عمیقی را به وجود آوردهاند.” وی با اشاره به اینکه این تحولات فرصتها و چالشهایی را به همراه دارند، مثالی از آب شدن یخهای قطبی زد و گفت: “این نوآوریها آرام آرام ساختارهای سنتی را میشکنند و مسیرهای تازهای را مطابق با نیاز مشتریان ایجاد میکنند.
مدیرعامل کارخانه هوشمندسازی نوآوری امیدی همچنین به اهمیت پیگیری جدی در حوزه زیرساختها اشاره کرد و افزود: “این مسیرها در کنار چالشهایی که وجود دارد، فرصتهای بسیار زیادی را نیز به وجود میآورند.” وی تأکید کرد که دستیابی به این فرصتها نیازمند نوآوری، سرمایهگذاری و آموزش است.
بابایی همچنین به نقش قانونگذاران در ایجاد چارچوبهای شفاف و روشن برای اعتماد عمومی اشاره کرد و گفت: “نوآوری باید هدفمند باشد و به زیرساخت کشور کمک کند تا فضای جدیدی برای نوآوری باز شود.”
وی در ادامه تاریخچه بانکداری را مورد بررسی قرار داد و گفت: “نوآوری همیشه آغازگر تغییرات بوده است. امروزه، رمزارزها و فناوریهای نوین به وجود آمدهاند و مانند موجی هستند که با رسیدن به ساحل، دگرگونیهایی را به همراه میآورند.”
بابایی در بخش دیگری از سخنان خود به بانکها اشاره کرد و گفت: “نگاه کنید به بانکهایی که صرفاً به سمت دیجیتالی شدن رفتهاند. دیجیتالی کردن کارهای سنتی صرفاً تحول دیجیتال نیست. آنهایی که تجربه مشترک را اولویت قرار میدهند، پیشرو هستند.” وی تأکید کرد که تجربه مشتری با فناوری و نوآوری، کلید همراه شدن با آیندهای روشنتر است.
وی در ادامه به سیاستهای کلان
بانک سپه اشاره کرد و افزود: “بانک محترم سپه در جهت پیشرفت نوآوری در بانک و شرکتهای تابعه، طرحی را با عنوان سلسله رویدادهای تخصصی امیدتاک راهاندازی کرده است. هدف از این سلسله رویدادها، حضور مؤثر بانک و شرکتها در سیستم مالی و ایجاد همافزایی و همکاری با سایر فعالان این حوزه است.”
رمز ارزها و آینده بانکداری دیجیتال
در ادامه نخستین رویدادهای “امیدتاک”، محمد مهدی متولی، مدیرعامل شرکت امیدپی، به بررسی چالشها و فرصتهای رمز ارزها در دنیای مالی پرداخت. وی در سخنرانی خود بر این نکته تأکید کرد که رمز ارزها میتوانند به عنوان یک فسیلیتی برای تسهیل تراکنشهای مالی در کشورهایی که با مسائل اقتصادی مواجه هستند، عمل کنند.
وی با اشاره به توسعه استیبل کوینها و CBDC (ارز دیجیتال بانک مرکزی) در کشورهای مختلف گفت: “بسیاری از کشورها در حال توسعه ارزهای دیجیتال هستند و این موضوع میتواند به بهبود وضعیت مالی در کشورهای در حال توسعه کمک کند.”
متولی با تاکید بر اینکه ما در شرکت امیدپی تلاش میکنیم تا به عنوان یکی از بازیگران اصلی حوزه پرداخت در ایران، از فناوریهای نوین بهرهبرداری کنیم، گفت : امیدوارم به زودی خدماتی مبتنی بر ریال دیجیتال برای بانک سپه و سیستم بانکی کشور ارائه دهیم.”
مدیرعامل امیدپی همچنین به چالشهای قانونی موجود در پذیرش و استفاده از رمز ارزها اشاره کرد و گفت: “نوآوری همیشه از قانونگذاری جلوتر است. در این زمینه، قانونگذاران باید به دنبال توسعه و رگولاسیون مناسب برای این فناوریها باشند تا بتوانیم از تمام پتانسیلهای موجود بهرهبرداری کنیم.”
وی همچنین به اهمیت توکنسازی داراییها اشاره کرد و گفت: “امروزه با توکنسازی داراییها مانند طلا و املاک، این امکان فراهم میشود که داراییها به شکل دیجیتال معامله شوند و از این طریق، شفافیت و کارایی بیشتری به بازار اضافه گردد.”