رییس کل بانک مرکزی با بیان آغاز به کار ریال دیجیتال در آینده نزدیک گفت: در دو سال اخیر حملات سایبری به شبکه بانکی افزایش یافته است و مجبوریم پایداری شبکه را افزایش دهیم.
آیتیمن- محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی، دیروز در افتتاحیه یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظامهای پرداخت، زیست بوم بانکداری هوشمند، حکمرانی دیجیتال و نظارت فناورانه اظهار کرد: امروز شبکه شتاب ما با دسترسی ۹۹ درصد و عملکرد کمتر از ۲ ثانیه یکی از حوزههای پیشرو در منطقه است.
وی افزود: بازار ارز توافقی و بسترهای فناورانه ریال دیجیتال با توانمندی جوانان ایرانی فراهم شده که باید به این توانمندیها افتخار کرد.
فرزین در ادامه با اشاره به رمزارزها با بیان اینکه ریال دیجیتال در مرحله آزمایشی قرار دارد، تصریح کرد: بانک مرکزی به موقع در این حوزه ورود کرده است؛ خیلی از کشورها از ریال دیجیتال استفاده میکنند که میتواند کارایی نظام مالی کشور را افزایش دهد. برخی کشورها در مرحله تحقیقات هستند و وارد مرحله آزمایشی شدهاند و ما هم در این مرحله هستیم و وارد آزمایشی شدیم و الان در کیش این کار را انجام میدهیم.
به گفته فرزین، ریال دیجیتال در بانکهای ملت؛ تجارت و ملی در حال استفاده است و در آینده ۵ بانک دیگر به آن استفاده خواهد شد.
فرزین با بیان اینکه مقررات رمز پول باید تدوین شود و اگر ورود نکنیم در مدیریت پول در بانک مرکزی به مشکل میخوریم؛ افزود: جلسات خوبی در این زمینه طی ۶ ماه گذشته داشتیم. دستگاههای مختلف باید در حوزههای مختلف ورود کنند. قوانین ماینینگ در وزارت صمت تدوین میشود. مقررات رمز پول تهیه شده و بزودی در هیوأت عالی مطرح و تصویب میشود و خیال ما به عنوان سیاستگذار و مقام ناظر در این حوزه راحت میشود.
رییس کل بانک مرکزی ارتقای سطح امنیت را مهم دانست و ادامه داد: در دو سال اخیر حملات سایبری به شبکه بانکی افزایش یافته است و مجبوریم پایداری شبکه را افزایش دهیم. اقداماتی انجام شده ولی کافی نیست.
رییس کل بانک مرکزی درباره هوش مصنوعی هم گفت: مرکزی در این حوزه در بانک مرکزی راه اندازی شده است؛ برای تمام پیشرفتهایی که دنبالش هستیم باید از هوش مصنوعی استفاده کنیم. نظارت ما بر موضوعات پولشویی با هوش مصنوعی تقویت میشود.
فرزین با بیان اینکه تنظیمگری و قانونگذاری در این حوزه در اولویتهای ما قرار گرفته است، گفت: با توجه به پرخطر بودن رمز ارزها پرسشها و موانع بسیاری مطرح است. اینکه این امکان وجود دارد در مدت کوتاه ارزش رمزارزی یک صدم شود مخاطرات زیادی دارد و نظام بانکی را در پذیرش این مقوله محدود میکند؛ مثلاً این پرسش مطرح است با توجه به ریسک اینها، بانکها میتوانند آنها را به عنوان وثایق بپذیرند؟
رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: از آنجا که رمزارزها بسیار روی پول تأثیرگذار است باید مجدانه بر قانونگذاری در این حوزه اقدام کنیم.
فرزین در ادامه اظهار کرد: امروزه رمزپولها در جهان توسعه پرشتابی دارند و استفادههای گوناگونی از آنها میشود. قاعدهگذاری در حوزه رمزپولها بسیار سخت است و تمام کشورها در ابتدا در این حوزه دچار چالش شدهاند.
وی افزود: باید بتوانیم از کریپتوکارنسیها در شرایط تحریمی استفاده کنیم. در قانون جدید بانکمرکزی، مقررات گذاری و نظارت بر کریپتوکارنسیها برعهده بانک مرکزی قرار گرفته است.