کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

اخطار کمیسیون اصل 90 مجلس به وزارت بهداشت:

دستورالعمل توزیع آنلاین دارو را تدوین کنید

مهر , 4 آذر 1402 ساعت 10:56

دبیر کارگروه تنظیم گیری و سیاستگذاری ستاد اقتصاد دیجیتال معاونت علمی با اشاره به پیگیری‌های معاونت برای توزیع آنلاین دارو توسط پلتفرم‌ها گفت: سازمان غذا و دارو در حال تدوین دستورالعمل است.



آی‌تی‌من- مسعود شریفی درباره آخرین وضعیت فروش اینترنتی دارو توسط پلتفرم‌ها اظهار کرد: تیرماه سال گذشته معاونت علمی مصوبه‌ای را در خصوص فروش اینترنتی دارو با همکاری وزارت بهداشت داشت که به تصویب هیأت وزیران هم رسید. براساس مهلت دو ماهه، مقرر شد وزارت بهداشت دستورالعملی را در این خصوص تدوین کند اما با توجه به بحران دارو و تغییرات مدیران سازمان غذا و دارو در آن زمان این امر محقق نشد.

دبیر کارگروه تنظیم گیری و سیاستگذاری در ستاد اقتصاد دیجیتال معاونت علمی افزود: بعد از این موضوع با پیگیری‌هایی که معاونت علمی داشت، در جلسات متعدد از معاونت حقوقی ریاست جمهوری درخواست داشتیم به این موضوع ورود کند که در نهایت مصوبه‌ای برای فروش اینترنتی دارو در تیرماه ۱۴۰۲ ابلاغ شد. البته بعد از این مصوبه باز هم سازمان غذا و دارو موضوع را به گونه‌ای دیگر عقب انداخت و اعلام کرد تکلیفی به گردن ما نیست که باز هم معاونت حقوقی ورود و بر مصوبه هیأت وزیران تاکید کرد.

شریفی با بیان اینکه در حال حاضر سازمان غذا و دارو از موضع گیری‌های قبلی خود درباره ممنوعیت فروش اینترنتی دارو کوتاه آمده است، خاطرنشان کرد: اگر نگاهی به موضوع گیری‌های قبلی مدیران سازمان داشته باشیم، آن‌ها اعلام می‌کردند این حرکت کاملاً غیرقانونی است ولی در حال حاضر خوشبختانه حرکتی تحول گرایانه را آغاز کرده‌اند.

دبیر کارگروه تنظیم گیری و سیاستگذاری در ستاد اقتصاد دیجیتال معاونت علمی ادامه داد: در حال حاضر تصمیم بر این شده که سازمان و غذا و دارو دستورالعملی را برای ساماندهی فروش اینترنتی دارو تدوین کند و معاونت علمی هم از این موضوع استقبال می‌کند و البته ما هم حساسیت‌های حوزه سلامت را می‌پذیریم.

وی با اشاره به برگزاری جلسات متعدد معاونت علمی با پلتفرم‌هایی که می‌خواهند در این عرصه فعالیت کنند، گفت: در این جلسات حساسیت‌های سازمان غذا و دارو مثل مشخص بودن مبدا داروخانه، موضوع رعایت نسخه الکترونیک برای ثبت داروهای با نسخه یا بدون نسخه و … را به پلتفرم‌ها منتقل کردیم.

شریفی با بیان اینکه در حال حاضر تنها ۲ پلتفرم به فروش اینترنتی دارو اقدام می‌کنند، گفت: در حال حاضر تعداد زیادی از پلتفرم‌ها وجود دارند که پتانسیل فروش اینترنتی دارو را دارند به طور مثال یکی از همین پلتفرم‌ها بیان می‌کرد ۱۳ سال در انتظار اخذ مجوز فروش دارو است. معاونت علمی تلاش می‌کند تا حد امکان موانع پلتفرم‌ها را برای اخذ مجوز و فروش دارو از سر راه آن‌ها بردارد.

دبیر کارگروه تنظیم گیری و سیاستگذاری در ستاد اقتصاد دیجیتال معاونت علمی درباره مزیت‌های فروش اینترنتی دارو نیز گفت: در حال حاضر بسیاری از بیماران خاص به علت محدودیت دارو، بالاجبار باید به چندین داروخانه سرکشی کنند اما با اینترنتی شدن فروش دارو، علاوه بر اینکه وقت و هزینه کمتری برای آن‌ها دارد، اجتماع بیماران نیز در داروخانه‌ها کمتر می‌شود.

گفتنی است که در همین رابطه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در نامه‌ای خطاب به وزیر بهداشت به تاریخ ۱۶ آبان ماه ۱۴۰۲، از عدم تدوین دستورالعمل توزیع آنلاین دارو انتقاد کرد. در این نامه به وزیر بهداشت اخطار داده شده که پرونده ترک فعل برای او در کمیسیون در حال تکمیل است و در صورت اتمام مهلت چهارماهه هیات مقررات‌زدایی و عدم تعیین تکلیف، ضمانت اجرایی کمیسیون اصل ۹۰ فعال خواهد شد.

نصرالله پژمان فر رئیس کمیسیون اصل ۹۰ در این نامه، از عدم تدوین دستورالعمل توزیع آنلاین دارو انتقاد کرد. در این نامه به «بهرام عین‌اللهی» اخطار داده شده که پرونده ترک فعل برای او در کمیسیون درحال تکمیل است و در صورت اتمام مهلت چهارماهه هیات مقررات‌زدایی، ضمانت اجرایی کمیسیون اصل 90 فعال خواهد شد.

در ابتدای این نامه به اعطای مجوز توزیع اینترنتی دارو به شرکت سهامی ‌بیمه دی اشاره و عنوان شده است: «به استحضار می‌رساند به گفته مدیر بیمه‌های درمان بیمه دی، با تمدید مجوز بیمه دی از مردادماه امسال، دارورسانی برای جانبازان ۷۰ درصد در سراسر کشور اجرا می‌شود. درحالی‌که در پاسخ اعلامی‌مشمولین طرح فقط به دو هزار نفر در تهران تقلیل داده شده است. براساس بررسی‌های به‌عمل‌آمده در این طرح، علاوه بر هزینه حق فنی داروخانه، مبلغ ۳۰ هزار تومان برای بسته‌بندی و ارسال هر بسته دارو هزینه پرداخت می‌شود؛ درحالی‌که پیش‌بینی می‌شود با رقابتی‌شدن می‌توانست هزینه کمتری از بیت‌المال پرداخت شود.»

در ادامه از اینکه اقدامی ‌برای دارورسانی و حل سختی یافتن دارو برای سایر بیماران خاص صورت نگرفته، انتقاد شده است: «آیا مشکلات و سختی یافتن دارو برای دیگر اقشار و بیماران خاص ازجمله بیماران پروانه‌ای، پیوندی، هموفیلی و دیالیزی رفع شده است؟ چرا اقدامی ‌برای دارورسانی به این اقشار توسط دیگر بیمه‌گران صورت نگرفته است؟»

رئیس کمیسیون اصل 90 در این نامه تأکید کرده که زمان ابهام‌افکنی‌ها به پایان رسیده و اکنون زمان تدوین دستورالعمل فوق (ارسال و توزیع اینترنتی دارو) با مشارکت ذی‌نفعان اقتصادی است.

به باور این کمیسیون، تأخیر در تدوین این دستورالعمل فارغ از تکلیف قانونی، سبب تک‌قطبی‌شدن فضا و رشد یک پلتفرم خاص شده است: «هرگونه تخلف صورت‌گرفته توسط پلتفرم‌ها در این مدت به‌دلیل ترک فعل مسئولین وزارت تحت امر جنابعالی است. لازم به اشاره است که پرونده ترک فعل در کمیسیون برای ارائه به مراجع ذی‌صلاح درحال تکمیل است.»

در ادامه با اشاره به اینکه براساس مصوبه جلسه هفتادو‌هفتم هیات مقررات‌زدایی و بهبود محیط کسب‌وکار، مهلت چهارماهه برای تدوین دستورالعمل مجدد تعیین شده است. کمیسیون اصل 90 مجلس ضمن تأکید بر تدوین به‌موقع و ضابطه‌مندشدن این پلتفرم‌ها، اعلام کرده است که در صورت اتمام این مهلت و عدم تعیین تکلیف، ضمانت اجرایی کمیسیون اصل 90 فعال خواهد شد.

همچنین به وزارت بهداشت یادآور شده است که هیچ‌گونه ضابطه‌ای برای ذخیره و پردازش «داده» در این دستورالعمل قابل نگارش نیست؛ چرا که مطابق ماده 60 قانون تجارت الکترونیکی مصوب 1382، این ضوابط باید توسط آن وزارتخانه پیشنهاد و به تصویب هیات وزیران برسد.
 


کد مطلب: 282240

آدرس مطلب :
https://www.itmen.ir/news/282240/دستورالعمل-توزیع-آنلاین-دارو-تدوین-کنید

ITMen
  https://www.itmen.ir