مهلت شرکت در فراخوان حمایت از سکوهای اقتصاد دیجیتال که به دنبال تصویب آیین نامه حمایت از کسب و کارهای اقتصاد دیجیتال منتشر شد، پایان یافت و هم اکنون روند ارزیابی سکوها آغاز شده است.
آیتیمن- وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ۲۳ آبان ضوابط شناساییسکوهای مشمول طرح حمایت از سکوها و کسب و کارهای اقتصاد دیجیتال وشرایط بهره مندی از حمایتهای آن را منتشر و فراخوان شناسایی سکوهایعلاقمند به حضور در طرح حمایت از سکوها و کسب و کارهای اقتصاددیجیتال را اعلام کرد.
این فراخوان به دنبال تصویب آییننامه حمایت از کسب و کارهای اقتصاددیجیتال توسط کارگروه اقتصاد دیجیتال با عضویت ۶ وزیر و نمایندگانی ازبرخی نهادهای ذیربط از جمله بانک مرکزی و معاونت فناوری ریاستجمهوری منتشر شد.
پیگیریها از مسوولان وزارت ارتباطات حاکی از آن است که مهلت شرکت دراین فراخوان به اتمام رسیده و کار بررسی و ارزیابی سکوهای حائز شرایطآغاز شده است.
•
آخرین وضعیت اجرای آیین نامه حمایت
کارگروه اقتصاد دیجیتال با اختیارات قانونی از سوی ریاست جمهوری،آییننامه حمایت از کسب و کارها را مورد بررسی قرار داد و نتیجه آن ازطرف دولت ابلاغ شده که شامل ۱۴ ماده و ۳۰ نوع حمایت است. آییننامهمزبور با هدف حمایت از کسب و کارها و سکوهای ارایه دهنده سرویس بهکسب و کارها تدوین شده و به این ترتیب کسب و کارها، سکوها و مردم، سهمخاطب اصلی این آییننامه محسوب میشوند.
از زمان ابلاغ آییننامه طی یک هفته کاری، شاخصهای شناسایی سکوهایداخلی تدوین و اعلام شد که مطابق آن مشخص میشود سکوها بر مبنای چهشاخصهایی میتوانند انتخاب شوند. به این منظور فراخوانی اعلام شد تااین سکوها بتوانند تا مهلت تعیین شده یعنی پنجم ماه جاری (آذر)، امکانثبت نام و حضور در این فراخوان را داشته باشند.
براین اساس سه شاخص کلی در ارزیابی سکوها وجود دارد که متناسب بامیزان اهمیت، امتیاز خاصی برای آنها در نظر گرفته شده است که عبارتنداز: پذیرش عمومیسکو برای کاربران، پذیرش عمومیسکو برای کسب و کارهاو داشتن قابلیتهای نرمافزاری و فنی. برای پذیرش عمومیسکو، دو عاملمیزان رضایت کاربران و تعداد کاربران فعال ماهانه در نظر گرفته شده استکه به ازای هر یکصد هزار کاربر فعال در ماه، معادل یک امتیاز به سکواضافه میشود. همچنین معیار پذیرش عمومیسکو برای کسب و کارها سهعنوان پیش بینی شده که شامل تعداد کسب و کارهای ثبت نامیو احرازهویت شده، تعداد فروش کالا یا خدمات در یکسال گذشته و نیز تعدادکانالهای عمومیعرضه کالا، محتوا و خدمات است.
در این حوزه نیز به ازای هر کانال بالای ۱۰ هزار دنبال کننده (فالوور) یکامتیاز در نظر گرفته شده است؛ در ادامه، شاخصهای فنی مشمول بودن یانبودن سکوها از حمایتهای این بخشنامه به دو بخش قابلیتهای ارتباطات وبازارگاه اجتماعی تقسیم شده است که به طور جزئیتر شامل انتقال پیامنوشتاری، صوتی، ویدئویی، فایل، داشتن درگاه پرداخت، درگاه حمل و نقلارسال کالا، تحویل خدمت و سایر خدمات است، در عین حال که امکانخودارزیابی برای سکوها وجود دارد، چنانچه سکوهای مشمول موفق به کسبسطح امتیاز ۶۵ درصد و بالاتر شوند از کلیه حمایتهای آییننامه برخوردارمیشوند، اما سکوهای مشمول با سطح امتیاز بین ۵۰ تا ۶۵ درصد، صرفاًاز بخشی از حمایتها برخوردار خواهند بود.
•
آغاز فرایند بررسی سکوهای حائز شرایط
براساس آنچه مسوولان مرتبط با کارگروه اقتصاد دیجیتال عنوان میکنند،فرآیند بررسی سکوهای واجد شرایط بر اساس شاخصهای توصیف شدهآغاز شده اما در صورتی که سکوی دیگری نیز وجود داشته باشد، همچنانامکان ارایه درخواست را دارد. جزئیات شاخصهای توصیف شده در دستورفراخوان ذکر شده روی سایت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای عمومدر دسترس است.
نکته قابل توجه در این باره این است که چنانچه سکویی فاقد شاخصهایلازم بوده اما امکان خدمات دهی به مردم را دارد، مجدد مورد بررسی قرارگرفته و امکان اضافه شدن به فهرست سکوهای مشمول را خواهد داشت.
مزایای استفاده از سکوهای داخلی با توجه به توضیحات ارایه شده در اینآییننامه استفاده از خدمات پرداخت بانک مرکزی از جمله پرداخت مستقیم،کیف پول و حساب امانی و نیز جلوگیری از کلاهبرداری معمول در خرید وفروشها بر بستر شبکههای اجتماعی، برخی از مزایای استفاده از سکوهایداخلی است. مورد دیگر شامل خدمات در حوزه تبلیغات از طریق صداوسیما،وزارت ارشاد و سایر ابزارهای دولتی میشود.
بستههای تشویقی در حوزه نقل و انتقالات مرسولات برای سکوهایی که بهجابجایی این بستهها میپردازند و نیز تخفیفهای مالیاتی از جمله خدماتیاست که با هدف حمایت از کسب و کارها در این آییننامه در نظر گرفته و درهمه این فرایندها هدف، تسریع راه اندازی و رونق کسب و کارها عنوان شدهاست.
مسوولیت پیگیری و کمیته نظارتی که در راستای اجرای آییننامه حمایتیدولت از کسب و کارهای حوزه اقتصاد دیجیتال ابلاغ شده است به عهده چندوزارتخانه شامل وزارت ارتباطات، اقتصاد و صمت است.