وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه نگاه دولت سیزدهم به حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات یک نگاه ایجابی است تاکید کرد که در این دولت برای نوسازی و توسعه شبکه ارتباطی، سرمایهگذاری بیسابقهای انجام گرفته است.
آیتیمن- عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات، در هفته دولت،با فعالان بخش خصوصی حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعاتدیدار کرد.
وزیر ارتباطات با تاکید بر اینکه وقتی گفته میشود زیر ساختشبکه ارتباطی کشور فرسوده و نیازمند نوسازی است یک امربدیهی و غیر قابل کتمان است گفت: همانطور که مطلع هستیدشبکه ارتباطی کشور از چهار لایه دسترسی، لایه شبکه داخلشهرها و استانها که لایه تجمیع گفته میشود، لایه بین استانهاکه در اختیار شرکت ارتباطات زیرساخت است و در نهایتدروازههای اینترنت تشکیل شده است.
وی افزود: در گذشته در لایه دسترسی، صرفا در حوزه شبکهارتباطی همراه، اقدامات خوبی انجام گرفته است که جای تقدیر وتشکر دارد. ولی در همین لایه دسترسی و در حوزه ثابت به دلیلعدم توسعه متوازن وضعیت بسیار بدی داریم و در هر رتبهبندی،کشورمان در این حوزه از رتبه خوبی برخوردار نیست.
زارع پور ادامه داد: همچنین در 10 سال گذشته در لایه تجمیع اتفاقویژهای را شاهد نبودهایم. در این لایه خود متولی اصلی یعنیشرکت مخابرات ایران، معترف به این مساله است که در برخی ازاستانها وضعیت به مرز بحران رسیده. چرا که در سالهای گذشتهدر لایه تجمیع به غیر از دو سه استان، سرمایهگذاری برای نوسازیو توسعه رخ نداده و این مساله غیر قابل کتمان است.
وزیر ارتباطات با بیان اینکه در حال حاضر در مخابرات برخی ازاستانها از سوئیچهایی استفاده میشود که عمر آن از 20 سال همگذشته است گفت: اگر ما لایه دسترسی را هر چقدر توسعه دهیم یاظرفیت دروازه ورودی اینترنت کشور را 10 برابر هم افزایش دهیم تازمانی که برای لایه انتقال ظرفیت سازی نکنیم، توسعه شکل گرفتههیچ اثر و فایدهای ندارد.
وی افزود: بنابراین توسعه نامتوازنی که در گذشته شکل گرفته و یاعدم نوسازی و توسعه در لایههای مختلف باعث شده است کهامروز با برخی مشکلات در شبکه اینترنت کشور مواجه شویم. بندهاصلا چنین اخلاقی ندارم که از گذشته انتقاد کنم. در نخستینمصاحبه خودم هم در بدو ورود به وزارت ارتباطات از برخیاقدامات انجام گرفته در گذشته هم تعریف کردم ولی قرار نیست کهچشممان را روی واقعیتها یا نقاط ضعف گذشته ببندیم. همین امرباعث میشود که برخی دوستان طلبکار شوند و بعد از سخنانرییس جمهوری در نشست خبری این ادعا را مطرح کنند که اساساما وزارت ارتباطات را گل و بلبل تحویل دادهایم.
وزیر ارتباطات در ادامه با تاکید بر اینکه در این دولت برای رسیدنبه یک شبکه پرسرعت و پایدار برای همه لایههای شبکه ارتباطیتدبیر میکنیم تا رضایت مشترک نهایی را جلب کنیم گفت: جدا ازتوسعه و نوسازی لایه انتقال، لایه دسترسی را هم با پروژه ملیفیبر نوری منازل و کسب کارها دنبال میکنیم و همزمان افزایش 70 درصدی ظرفیت شبکه مادر مخابراتی کشور را تا پایان سال دردستور کار داریم. همچنین همزمان توسعه دسترسی روستایی دراین دولت در دستور کار قرار گرفته است و ظرف 10 ماه گذشته بیشاز دو هزار روستای جدید به شبکه ملی اطلاعات متصل شدهاند ودر هفته دولت هم نزدیک به 400 روستای جدید متصل میشوند وهمانطور که قول دادهایم تا پایان شهریور ماه سال آینده همهروستاهای بالای 20 خانوار را به شبکه ارتباطی متصل میکنیم.
زارعپور در این دیدار با بیان اینکه در این دولت برای نوسازی وتوسعه شبکه ارتباطی، سرمایهگذاری بیسابقهای انجام شده استگفت: آقای رییس جمهور هم در نشست خبری خود به این مسالهاشاره کردند که غیر از بودجه سنواتی وزارت ارتباطات، تا پایاندولت فقط برای طرح فیبرنوری منازل و کسب و کارها FTTx بیست هزار میلیارد تومان در نظر گرفته است.
وی افزود: همچنین برای خدمات USO (طرح خدماتعمومیاجباری ارتباطات ) هم چیزی حدود 10 هزار میلیارد تومانتا پایان دولت پیش بینی شده است. با در نظر گرفتن اعتباراتوزارت ارتباطات در بودجه سنواتی، بنابراین سر جمع، در این دولتبرای نوسازی و توسعه زیرساخت شبکه ارتباطی کشور، بیش از50 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است که امیدواریم با ایناعتبارات و تلاش همه اعضای خانواده ارتباطات کشور، توسعهلازم در زیرساختهای ارتباطی کشور متناسب با نیازهای آیندهکشور صورت گیرد.
در ابتدای این جلسه، تمامیحاضران و فعالان بخش خصوصیحوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات به بیان نقطهنظرات، پیشنهادهاو انتقادات خود نسبت به عملکرد یکساله وزرات ارتباطاتپرداختند و در ادامه معاونان وزیر به برخی ابهامات و سوالاتپاسخ گفتند.
• افت شدید کیفیت در صورت ثبات تعرفهها
در خبر دیگری در همین رابطه، رییس سازمان تنظیم مقررات گفت: اگر وضعیت تعرفه شبکه موبایل به همین روال ادامه پیدا کند درآینده نزدیک شاهد افت شدید ارتباطات در کشور خواهیم بود.
صادق عباسی شاهکوه در آیین افتتاح پروژههای بخش فاوا دروزارت ارتباطات گفت: در یکسال اخیر مصرف دیتا در شبکه همراهحدود ۹ درصد افزایش یافته و سرعت دسترسی به طور متوسط از۹ مگابیت به بالای ۱۰ مگابیت بر ثانیه افزایش پیدا کرده است.مصرف اینترنت ثابت نصف دیتا شبکه موبایل است. این روند دردنیا دقیقا برعکس ایران است و در شبکه اینترنت ثابت وضعیتمناسبی نداریم. اگر وضعیت تعرفه شبکه موبایل به همین روالادامه پیدا کند در آینده نزدیک شاهد افت شدید ارتباطات در کشورخواهیم بود.
وی افزود: در یک سال گذشته روی شبکه موبایل ۷۰۰ سایت روشنروی فرکانس ۲۳۰۰ داشتیم و امیدواریم تا پایان سال جاری به۳۰۰۰ برسد و همین حالا ۱۰۰ سایت ۵G فعال در کشور داریم.
رییس سازمان تنظیم مقررات دلیل اصلی افت کیفیت اینترنت را عدمسرمایهگذاری در زیرساختهای مخابراتی دانست و گفت: باید اینشبکه به سرعت بازسازی شود. طبق پیگیریهای انجام شده دردولت سیزدهم برای ارتقای سرعت و کیفیت شبکههای ثابت و سیارراهاندازی کامل پروژه فیبر نوری نقاط است. طبق مصوبه دولتاپراتورها باید ۸ درصد از درآمد خود را برای توسعه شبکه فیبرنوری نقاط اختصاص یافته است.
•
جهتگیری غلط عامل بحران اینترنت
در ارتباط با همین موضوع دبیر سندیکای صعت مخابرات ایراننیز گفت: در دولت گذشته متولیان وزارت ارتباطات و فناوریاطلاعات حساب زیادی روی اپراتورهای موبایل کرده بودند با اینتصور که خلا ارتباطات ثابت از این طریق جبران شود و این نگاهکاملا اشتباه بود.
فرامرز رستگار دبیر و عضو هیاتمدیره سندیکای صنعت مخابراتایران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، درباره عللی که منجر به عدمتوسعه زیرساختهای ارتباطات ثابت در کشور شد، گفت: در چندسال گذشته چون تعامل بین وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات وشرکت مخابرات ایران به عنوان اپراتور محوری ارتباطات ثابت درسطح خوبی نبود، اصولا در هیچ بخشی از ارتباطات ثابت اعم ازتلفن، اینترنت و همچنین زیر ساختهای ارتباطی مورد نیازاپراتورهای موبایل و اینترنت کارهای نوسازی و توسعه شبکه بهدرستی انجام نشده است.
دبیر سندیکای صعت مخابرات ایران گفت: در چند سال گذشته چونتعامل بین وزارت ارتباطات و شرکت مخابرات به عنوان اپراتورمحوری ارتباطات ثابت در سطح خوبی نبود و در بخش تلفن واینترنت ثابت اقدامات درستی انجام نشد، اپراتورهای ارتباطی واینترنتی کشور با بحران مواجه شدند.
رستگار تاکید کرد: منابع شبکههای موبایل از جمله فرکانس بههیچ وجه این امکان را نمیدهد که بدون داشتن یک شبکه ارتباطیثابت گسترده و قابل اعتماد، خدمات اعم از صوت و دیتا و مولتیمدیا از طریق اپراتورهای موبایل در سطح وسیع دراختیار کاربرانقرار بگیرد. در هیچ جای دنیا هم اینطور فکر و عمل نمی کنند.
وی با تاکید بر این مساله که تکیه اصلی روی شبکه موبایل برایارتباطات ملی به غیر از چند کشور عقب افتاده از نظر مخابرات یاجنگ زده و بحران زده در جای دیگری دیده نمیشود، گفت: وقتیکه بدون توجه به تاریخ مخابرات کشورهای پیشرفته، صرفا حرکاتفعلی آنها را الگوی کار خود قرار میدهیم باید منتظر عواقب بد آنهم باشیم.