محمد خوانساری رییس سازمان فناوری اطلاعات گفت: وزارت ارتباطات طرح جدیدی را در حوزه تقسیم کار ملی امنیت سایبری تهیه کرده است تا در نهایت مصوبه قبلی مرکز ملی فضای مجازی مورد بازنگری قرار گیرد.
آیتیمن- وی با بیان اینکه در حوزه ارتقا امنیت، موضوع نیرویانسانی یکی از مباحث بسیار کلیدی است گفت: باید آموزشهاییرا به کارکنان دولت که در رسته فناوری اطلاعات هستند بدهیم کهدر حوزه مسایل امنیت در فناوری اطلاعات و ارتباطات ارتقا یابند.یک بخش دیگر بحث پیشگیری است؛ برخی شرکتها، کارهایخدماتی حوزه امنیتی را انجام میدهند از آن طرف هم شرکتهاییداریم که عملیات حوزه امنیت را انجام میدهد یعنی مثلاً در یکمکانی اتفاقی میافتاد و این شرکتها امنیت آنجا را برقرارمیکنند یا اقداماتی پیشگیرانه را قبل از اینکه اتفاقی رخ دهدانجام میدهند.
خوانساری گفت: برخی مراکز نیز انواع و اقسام خدماتی که ممکناست یک دستگاه یا بخش خصوصی در حوزه امنیت نیاز داشتهباشند را ارایه میدهند که مسوول ساماندهی آن بخشی که بهکسب و کارها (مراکز غیرحیاتی و غیرحساس کشور) مربوطمیشود، بر عهده سازمان فناوری اطلاعات ایران است.
معاون وزیر ارتباطات گفت: خاطرتان هست یک زمانی این امکانبرای همه فراهم بود که چندین سیمکارت خریداری میکردند و ممکنبود فرد با آن سیمکارت هزار خلاف انجام دهد و کسی هم نبودسوالی در این رابطه بپرسد؛ یعنی اول فشار فناوری یا نیاز بهحوزه فناوری اینقدر زیاد است که حوزه امنیت آن، متأسفانه باحوزه توسعه فناوری رشد نمیکند. یعنی اول کاربری رشد میکند،بعد در اختیار مردم قرار میگیرد و بعد اگر مشکلی پیش بیاید ما برمیگردیم به عقب و به فکر تأمین امنیت آن میافتیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر اقداماتی در این رابطه در سازمانفناوری اطلاعات ایران آغاز شده و ما بهجای مقابله بهدنبالعملیات پیشگیرانه هستیم گفت: طی همکاری و هماهنگی بادستگاهها بنا داریم بررسیهای لازم را برای دستگاههایغیرحساس و غیر حیاتی و کسب و کارها انجام دهیم. البته همهکار را خودمان انجام نمیدهیم. بلکه تعداد زیادی شرکتخصوصی هستند که احراز آنها قبلتر توسط سازمان انجام شده ومجوز دارند و بر اساس این مجوزها میتوانند خدمات مورد نیازمردم در بخش افزایش سطح ایمنی را انجام دهند. در نتیجه هرکسی که در حوزه فناوری اطلاعات فعالیت داشته باشد و یا اینکهدر دستگاه یا در کسب و کار خود از فناوری اطلاعات و ارتباطاتاستفاده کند، میتواند فهرست شرکتهای مورد تأیید را از سایتسازمان فناوری اطلاعات ایران استخراج کند و در آن حوزهای کهخدمت میخواهد، معلوم است که چه شرکتهایی برای ارایهخدمت، مجوز دارند.
رییس سازمان فناوری اطلاعات با بیان اینکه حدود پنج سالگذشته یک تقسیم کار ملی در مورد دستگاههای مختلفی که در اینحوزه فعالاند، توسط مرکز ملی فضای مجازی انجام شده استگفت: ولی قاعدتاً با توسعه فناوری، حجم خدمات و سرویسهانسبت به پنج سال گذشته خیلی خیلی بیشتر شده و امروزخدماتی که در حوزه فضای مجازی یا خدمات دیجیتالی در اختیارمردم است، نسبت به ۵ سال گذشته اصلاً قابل قیاس نیست.
وی ادامه داد: بنابراین با این تغییرات، آن تقسیم کار ملی که در ۵سال پیش انجام گرفته در حال حاضر دستخوش تغییراتی شدهاست؛ به عنوان مثال در یک زمانی ممکن بود که سامانههایی،صرفاً سامانههای کسب و کار تلقی شود اما امروز دیگر اینهاسامانهای نیستند که تلقی کسب و کاری از آنها بشود و تبدیل بهسامانههای مهمیشدهاند که زندگی مردم به آنها وابسته است.
خوانساری به ذکر مثالی پرداخت و گفت: یک زمانی ممکن بود کهتاکسیهای آنلاین خیلی مهم نباشند ولی امروز و در شرایط فعلیبخش زیادی از زندگی روزمره مردم بر اساس این خدمات دیجیتالاست. پس این اگر زمانی جزو سرویسهای کلیدی و مهم کشورنبوده امروز چون مراجعات مردمی به آن خیلی افزایش یافته،شاید باید جزو سرویسها و خدمات کلیدی فضای مجازی و فضایدیجیتال تلقی شود.
وی افزود: بنابراین قاعدتاً باید بازنگری و تغییراتی رخ دهد.تقسیم کار را مرکز ملی فضای مجازی انجام داده است؛ اماپیشنهاد جدیدی را وزارت ارتباطات تهیه کرده است تا در نهایتمصوبه قبلی مرکز، مورد بازنگری قرار گیرد. چون شرایط عملاً دریک سال گذشته تغییر کرده و این تغییرات باعث شده که تقسیمکارها مورد بازبینی قرار بگیرد.