مجتمع حل اختلاف شرکتهای دانشبنیان و نخبگان برای رفع اختلافهای شرکتهای دانشبنیان در پارک فناوری پردیس ایجاد شد.
آیتیمن- در سالهای اخیر فعالیتهای حوزه دانشبنیان کشور در پارکها و مراکز رشد افزایش یافته است. ورود شرکتهای مبتنی بر دانش، نوآوری و اختراع به مرحله تجاریسازی محصولات و ایجاد همکاریهای کسب و کاری بر اساس قراردادهای قانونی و ایجاد تعارض منافع، نیاز به مراکز حل اختلاف و داوری با رویکرد رسیدگی تخصصی به اختلافات و ایجاد سازش را برای حوزه نخبگان و دانشبنیانکشور ضروری کرده است.
بر این اساس در سال ۱۳۹۲ با پیگیری پارک فناوری پردیسمبنی بر تاسیس شورای حل اختلاف ویژه شرکتهایدانشبنیان و نخبگان و همکاری معاونت علمیو فناوری ریاستجمهوری همچنین با تدبیر قوه قضاییه در مراحل مختلف، مجوز تاسیس مجتمع حل اختلاف ویژه رسیدگی به اختلافات شرکتهای دانشبنیان و نخبگان با دو شعبه صادر شد. اینمجتمع از ابتدای سال ۱۴۰۱ در راستای تحقق شعار سال «سال تولید؛ دانشبنیان و اشتغال آفرین» با همکاری قوه قضاییهبا هدف تسهیل بیشتر ارائه خدمات قضایی به جامعه نخبگانیکشور، از «مجتمع ویژه» به «مجتمع تخصصی» ارتقا یافت.
کیانی رئیس و قاضی این مجتمع در خصوص انگیزهایجاد مجتمع حل اختلاف تخصصی برای امور دانشی و نخبگانی گفت: با توجه به وجود بیش از ۷۰۰۰ شرکت دانشبنیان، بیش از ۹۰ هزار اعضای هیات علمیدانشگاهها و مراکز پژوهشی و حدود ۲۰ هزار عضو بنیاد ملی نخبگان و صدها شرکت مستقر در پارکها و مراکز رشد و نیز اهمیتارائه خدمات در خور شأن به نخبگان و فعالان و شرکتهایحاضر در اکوسیستم فناوری و نوآوری کشور، خلا وجود مجتمع حل اختلاف با تمرکز بر امور نخبگانی و کسب و کار مبتنی بر دانش و فناوری احساس شد.
وی تصریح کرد: بر این اساس با پیگیری پارک فناوریپردیس، معاونت علمیو فناوری ریاستجمهوری و حمایت قوه قضاییه و موافقت مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضاییه، مجتمع حل اختلاف ویژه شرکتهای دانشبنیان و نخبگان با دو شعبه رسیدگی تاسیس شد و از ابتدای سال ۱۴۰۱ به مجتمع تخصصی ارتقا پیدا کرد.
رئیس مجتمع شماره ۲۶ شورای حل اختلاف تخصصیشرکتهای دانشبنیان و نخبگان که اخیرا با نام مجتمع شهیددکتر مجید شهریاری نیز نامگذاری شده است، افزود: برایاستقرار شعب این مجتمع تخصصی، زیرساختهای لازم از قبیل شبکههای داخلی و تأسیسات ارتباطی برای اتصال به سامانههای ارجاع پرونده و رسیدگی به دعاوی مربوط به قوه قضاییه در پارک فناوری پردیس ایجاد شد و عملا مجتمع شهید دکتر مجید شهریاری در قالب دو شعبه ۲۶۲۷ و ۲۶۲۸ از اواخر اسفند ۱۴۰۰ و تقریبا ابتدای سال ۱۴۰۱ فعالیت خود را تحت عنوان مجتمع تخصصی آغاز نمود و در حال حاضر دفاترخدمات قضایی قادرند به این شعب رسیدگی، ارجاع پرونده داشته باشند.
کیانی گفت: با حکم رییس محترم قوه قضاییه، قاضی و رییس این مجتمع منصوب شده است و اعضای شعب رسیدگی این مجتمع نیز که شامل ۶ نفر از نخبگان و پژوهشگران برجسته زیست بوم فناوری، نوآوری و دانشبنیانکشور در حوزههای مختلف بوده و آشنایی کاملی با الزامات و مقتضیات این زیست بوم و شرکتهای دانش بنیان دارند، با حکم معاون محترم قوه قضاییه و رییس مرکز توسعه حل اختلاف منصوب و آماده ارائه خدمت میباشند.
وی افزود: ارجاع پروندهها به این مجتمع از طریق دفاتر خدمات قضایی صورت میگیرد و افرادی که تمایل به استفاده از خدمات مجتمع حل اختلاف دانشبنیان و نخبگان را دارند، از طریق مراجعه به دفاتر خدمات قضایی میتوانند درخواستها و دادخواستهای خود را بهمنظور رسیدگی ارجاع نمایند. همچنین در راستای صلح و سازش در دعاوی، نیز علاوه بر مراجعه در چاچوب توافق طرفین اختلاف، امکان ارجاع از دادگستری به این مجتمع وجود دارد.
کیانی در خصوص صلاحیتهای رسیدگی این شورا نیزگفت: به طور کلی شوراهای حل اختلاف در کلیه امور حقوقی و جرائم قابل گذشت و جنبه خصوصی جرائم غیرقابل گذشت برایصلح و سازش و... البته در چارچوب صلاحیتهای پیشبینیشده در قانون شوراها فعالیت دارند. اما بهطور مشخص مجتمعحل اختلاف تخصصی شرکتهای دانشبنیان و نخبگان علاوه بر صلاحیتهای پیشبینی شده در قوانین مرتبط، درصدد حل اختلافات مرتبط با انعقاد، اعتبار، فسخ، نقض، تفسیر یااجرای قراردادهای اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در حوزههای فناورانه و دانشبنیان کشور است که در صورت توافق طرفین اختلاف امکان رسیدگی دارند. همچنین مشروط به توافق قراردادی، شورا میتواند بهصورت تخصصی به اختلافات مرتبط با نقض مالکیت معنوی اعم از حقوق نرمافزارهایرایانهای، دانش فنی، اختراع، علامت تجاری، طرح صنعتی،اسرار تجاری و ... ورود نماید.
کیانی گفت: در استان تهران شرکتهای دانشبنیان،واحدهای فناوری مستقر در پارکها و مراکز رشد، تیمهایاستارت آپی مستقر در کارخانههای نوآوری، شتابدهندههایمراکز نوآوری، کارگزاران ارائه خدمات فناوری و کسب و کار، مخترعین، اعضای بنیاد ملی نخبگان، پژوهشگران و نخبگان،اساتید و اعضای هیات علمیدانشگاهها و مراکز پژوهشی و سرمایهگذاران فعال در حوزه فناوری و نوآوری کشور، نهادهایمالی و VCها میتوانند در چتر این مجتمع قرار گرفته و از خدمات حقوقی و قضایی آن بهرهمند شوند.
وی اضافه کرد: برای تسهیل ارائه خدمات، امکان برگزاریجلسات رسیدگی در دفاتر مستقر در شهر تهران و در صورت اقتضا بهصورت غیرحضوری و آنلاین وجود دارد.