رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گفت: هم اکنون اپراتورها برخی بستههای ارزانقیمت خود را که زیر قیمت کف، ارایه میکردهاند، حذف کردهاند.
آیتیمن- صادق عباسی شاهکوه در پاسخ به سؤالی مبنی براینکه اگر قیمت بستههای اینترنتی تغییر کرده است، چرا اپراتورهابهصورت شفاف اطلاعرسانی نمیکنند، افزود: البته ما در سازمانتنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی بیانیهای دادیم و شفاف اعلامکردیم، این در حالی است که مصوبه جدیدی نبوده است کهبخواهیم اطلاعرسانی کنیم، اما بااینوجود اطلاعرسانی کردیم.
وی گفت: درباره بستههای اینترنتی، هم اکنون با حذف بستههایارزانقیمت مواجهیم، اما بسته گران قیمتی ارایه نشده است. البتهقبول داریم که حذف همین بستههای ارزانقیمت هم هزینه مردم راافزایش میدهد.
عباسی شاهکوه افزود: مصوبات کمیسیون تنظیم مقررات برایبخش خصوصی است و باید آزادی عمل به آنها بدهیم که بتوانندرقابت کنند. برای حذف بستهها نیز این موضوع باید به تأیید مابرسد، اما برای افزایش قیمت بستهها، مقررات سختگیرانهای درنظر میگیریم و ما حداقل افزایش را تأیید میکنیم.
وی گفت: بستههایی هم که حذف شده غالباً بستههایی است کهزیر کف قیمت ارایه میشده است و قانوناً از همان ابتدا هم نبایداین بستهها عرضه میشد.
•
نحوه قیمتگذاری رگولاتوری برای اپراتورها
معاون وزیر ارتباطات افزود: اگر اپراتوری بخواهد بالاتر از سقفقیمتگذاری کند، بلافاصله میخواهیم به زیر قیمت سقف برگرداند،اما اگر پایینتر از قیمت مصوب کف، بخواهند قیمتگذاری کنند،نمیگوییم بالای کف قیمت بروند، اما، چون قیمت زیر کف، بازاررقابت را به هم میزند از آنها میخواهیم، حالا که زیر کف قیمتدادهاند، سه سال این قیمت را ادامه دهند.
عباسی شاهکوه گفت: در واقع اعمال این سه سال بهنوعی تنبیهاپراتورها بوده است که هم اکنون زمان این تنبیه به پایان رسیدهاست و ما شاهد بودیم برخی اپراتورها بستههای زیر کف را ازفهرست بستههای خود حذف کردند.
وی گفت: در مسیر بررسیها یکی از اپراتورهای ثابت یک موردتأییدیه ما را رعایت نکرد که بلافاصله به قیمت سابق برگرداندیم وبقیه تغییرات در چهارچوب مصوبه بوده است.
رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی درباره زمانتغییر تعرفه تلفن ثابت هم گفت: این موضوع، چون مصوبهکمیسیون تنظیم مقررات بوده، نیازمند مصوبه ستاد تنظیم بازاراست و هر زمان که ستاد تنظیم بازار مصوب کرد، انجام میشود.
• اپراتورها ملزم به رعایت مصوبات هستند
رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گفت: اپراتورهادر تعیین قیمت بستههای اینترنتی موظف هستند کف و سقفمصوبات را رعایت کنند و در زمان حذف و اضافه کردن بستههاباید موافقت ما را نیز دریافت کنند.
وی درباره جزئیات افزایش قیمت برخی بستههای اینترنتی گفت: کمیسیون تنظیم مقررات به عنوان مرجع تصویب تعرفه، هیچمصوبه جدیدی تاکنون نداشته و آخرین مصوبه در خصوص تعرفهاینترنت درباره تلفن همراه مربوط به سال ۹۵ و در خصوص ثابتمربوط به سال ۹۰ است و ما هیچ تغییر مصوبهای از آن زمانتاکنون نداشته ایم.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: ما در مصوباتتعرفهای داشتیم که اصولش این است که سقف و کف آن رعایتشود یعنی اپراتورها حق ندارند بالاتر از سقف و پایینتر از کفبفروشند بنابراین در میان کف و سقف مجازند خدماتشان را ارایهدهند، اما در زمان حذف و یا اضافه کردن بستههای جدید حتماً بایدموافقت ما را نیز جلب کنند و ما فقط بررسی میکنیم که اینتغییرات در چارچوب مصوبات هست یا خیر و باید به گونهای عملکنند که بازار رقابت را به هم نزنند.
• توقف توسعه در صورت توقف قیمتها
عباسی شاهکوه در ادامه افزود: در چند ماه پایانی سال گذشته مابا مشکلات کیفیت مواجه بودیم و آنچه از اپراتورها میخواهیمتوسعه و پوشش شبکه برای مردم با کیفیت مناسب و ارتقاءفناوری است و ما دوست داریم بدون افزایش تعرفه این اتفاقبیفتد، اما گاهی اوقات مسوولان اپراتورها توجیهاتی برای مامیآورند که میبینیم اگر افزایش درآمد نداشته باشند خواستههایما را نیز نمیتوانند در اینده محقق کنند و ما در این شرایط بهصورت حداقلی با درخواستهای آنها موافقت کردهایم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا هزینه توسعه شبکههایاپراتورها را باید مردم بدهند یا سرمایهگذار؟ افزود: اپراتور بخشخصوصی است که از درآمدی که از خدماتش کسب میکند هم بایدسرمایهگذاری و هم شبکه موجودش را حفظ کند و توسعه دهد و همخدمات ارایه کند و هم سود سهامداران تأمین شود در غیر اینصورت سهامداران از بازار خارج میشوند.
رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در پاسخ بهسوالی مبنی بر اینکه مطابق مصوبات سال ۹۵ اگر سقف فروشیک گیگابایت اینترنت برای سیم کارتهای دائمی و اعتباری بهترتیب ۴۰ هزار و ۶۰ هزار تومان اعلام شده است آیا مردم توانپرداخت این هزینهها را دارند گفت: سقفی که در آن تعرفهها آمدهاست از همان ابتدا هم اجرا نشد و اپراتورها خیلی پایینتر از ان راگرفته اند، اما در دو سه سال اخیر اپراتورها با مشکلاتی مواجهشدهاند که راهی جز افزایش نیست.
•
کاهش درآمد اپراتورها در 3 سال اخیر
عباسی شاهکوه گفت: آنها تقاضاهایی داشتند مبنی بر اینکه باوضع موجود نمیتوانند ادامه فعالیت دهند و مثلاً سال ۹۶ و ۹۷ اپراتورها برای توسعه شبکه و افزایش کیفیت خدمات شان حدودیک میلیارد دلار سرمایه گذاری میکردند، اما در دو سه سال اخیراین مبلغ به ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار کاهش پیدا کرده است یعنیهزینه توسعه شبکه یک سوم شده که این به دلیل افزایش قیمت دلاراست چرا که درآمدهای آنها ریالی است.
وی گفت: این توجیهات را برای ما آوردند برای اینکه بتوانند کیفیتشبکه را ارتقا دهند و البته ما تاکید کردهایم که حداقل افزایش راداشته باشند و از اپراتورها خواستهایم این تغییرات را به مردمتوضیح دهند.
رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی افزود: ماتوجیهات آنها را پذیرفتهایم و هنوز هم خواستههای دیگری دارندکه باید روی آن کار کنیم و امیدواریم نیازی به افزایش تعرفه نباشد،زیرا ضمن این که کیفیت و توسعه شبکه برای ما اولویت نخستاست، اما باید خدمات ارایه شده برای مردم هم به صرفه باشد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا اپراتورها با وجود اینمشکلات، در همه این سالها هیچگاه زیانده نبوده اند؟ گفت: سالهای ۹۶ و ۹۷ با اینکه سرمایه گذاری بزرگی میکردندسودآوری خوبی هم داشتند، اما در دو سال اخیر حاشیه سودشانبسیار پایین آمده است، اما باز سودآور بودهاند، اما از میزانسرمایهگذاری شان کم کردهاند تا حداقل سود را داشته باشند، چونکسی که سرمایهگذاری میکند اگر حداقل سودش از سود بانک کمترباشد طبیعتاً حاضر نیست سرمایه گذاری کند.
•
ادامه وضع موجود به زیان کشور است
وی گفت: اگر وضع با شرایط موجود ادامه پیدا کند پس از مدتیشبکهای نخواهیم داشت و اگر هم داشته باشیم کیفیت نخواهدداشت.
معاون وزیر ارتباطات در پاسخ به سوالی درباره انتقادات تندبرخی نمایندگان مجلس با این افزایش قیمت گفت: به هر حال ما ودولت و نمایندگان مجلس هیچ کدام، افزایش قیمتها را دوستنداریم و اپراتورها به عنوان آخرین راه حل، ناچار به این عملشدهاند و وقتی قیمت افزایش پیدا میکند طبیعت استفاده از شبکهنیز کم میشود، اما اپراتورها به نقطهای رسیدند که ناچار شدیماین افزایش انجام شود.
عباسی شاهکوه افزود: اعتراضات نمایندگان مجلس به جاست وما خودمان در دولت دوست نداشتیم این اتفاق بیافتد، اما برایتوسعه و افزایش کیفیت شبکه مجبوریم یک راه را انتخاب کنیم.
وی گفت: هدفگذاری ما برای سه سال آینده در بحث شبکه تلفنهمراه این است که کیفیت آن حداقل دو برابر شود و ما در ۱۵ درصدمناطق کشور پوشش پهنباند سیار نداریم که این هم باید تا سهسال آینده تکمیل شود.
عباسی شاهکوه افزود: ما از اپراتورها خواستهایم که حداقل به ۱۰ درصد جمعیت کشور در سه سال آینده نسل پنجم اینترنت را ارایهدهند و قطعاً باید هزینههایشان تأمین شود و با این درآمدهانمیتوان این اهداف را محقق کرد و باید حداقل درآمدشان افزایشپیدا کند و ما این حداقل را پذیرفته ایم.
رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گفت: در سال ۹۵ که مصوبهای در این خصوص داشتیم تا کنون ما شاهدیم کهاپراتورها یک بیستم و یک سی ام سقف تعرفهها را از مردممیگرفتند و اکنون قرار است کمی قیمتها افزایش پیدا کند و شایدباز یک پانزدهم سقف مصوب هم از مردم گرفته نشود.
وی افزود: ما در بستهها نیازمند مصوبه کمیسیون تنظیم مقرراتو دولت نیستیم و خودمان در سازمان تنظیم مقررات بستهها راارزیابی میکنیم که به مردم اجحاف نشود و در نهایت بستهها بایدبه تایید ما برسد و ما با هرگونه افزایشی موافقت نمیکنیم وحتماً باید تاییدیه ما را بگیرند.
معاون وزیر ارتباطات گفت: جز سال ۱۴۰۰ که قانون بودجه منعکرده بود در سالهای قبل از آن ما هیچ منع قانونی برای افزایشتعرفه نداشتیم، اما سازمان تنظیم مقررات و وزارت ارتباطات بهراحتی با این افزایش موافقت نمیکردند، اما اکنون به نقطهاجباری رسیدیم که در این حد را قبول کردیم و اگر این اتفاق نیفتدشبکه نمیتواند بهبود کیفیت داشته باشد.
وی افزود: سقف را هم به احتمال زیاد پایین میآوریم تا در آیندهمطمئن باشیم که خیلی بالاتر نرود.
•
ورود کمیسیون صنایع به تعرفه اینترنت
در خبر دیگری در همین رابطه، عضو کمیسیون صنایع و معادنمجلس گفت موضوع افزایش تعرفههای اینترنت در جلسه ای باحضور تمام اپراتورها، نماینده ستاد تنظیم مقررات و نمایندهوزارت ارتباطات در کمیته فناوری اطلاعات این کمیسیون موردبررسی قرار میگیرد.
به گزارش تسنیم، این روزها به طور واضح شاهد افزایش قیمتتعرفههای اینترنت بودیم که در این زمینه برخی اپراتورها در سالجدید اقدام به افزایش تعرفه برخی بستههای اینترنتی خودکردهاند، افزایشی که در هفته گذشته اعتراض و انتقادهای بسیاریاز کاربران در فضای مجازی را بهدنبال داشته است.
در همین راستا «مصطفی طاهری»، عضو کمیسیون صنایع ومعادن مجلس گفت: در کمیته فناوری اطلاعات کمیسیون صنایعومعادن در جلسهای همراه با نمایندگان تمام اپراتورها، نمایندهستاد تنظیم مقررات، وزارت ارتباطات و همچنین نمایندگان مرکزپژوهشهای مجلس موضوع افزایش تعرفه اینترنت را بررسیمیکنیم.
عضو کمیسیون صنایع و معادن در خصوص رویه مجلس درخصوص افزایش بهای اینترنت اظهار داشت: «چنانچه افزایشقیمتها قانونی باشد و همچنین استدلالهایی که مطرح می شودصحیح باشد از نظر مجلس افزایش قیمت مانعی ندارد اما درصورتی که این افزایش بیشتر ازحد تعیین شده در قانون باشد باآن مخالفت خواهیم کرد.»
این اتفاقات درحالی بود که مجلس شورای اسلامی پیش از این بهاین قضیه واکنش نشان داده بود و نمایندگان متعددی گلایه خود رابه این افزایش ناگهانی اینترنت اعلام کرده بودند.