اینماد سبب شده تا حدود ۱۵ هزار کسب و کار در ماه کمتر درگاه پرداخت دریافت کنند و این خیانت آشکار به کسب و کارهای اینترنتی است.
آیتیمن- مصطفی نقیپورفر، دبیر انجمن فینتک با بیان اینکه اصلاً اینماد مجوز محسوب نمیشود، اظهار داشت: همانطورکه از نام اینماد معلوم است، یک نماد اعتماد محسوب میشود که در همه کشورهای دنیا مرسوم است و این نماد هم اختیاری است نه اجباری و حتی این نماد را هم به عنوان مجوز تلقی نمیکنند اما در کشور ما اینماد هم مجوز است و هم نماد اعتماد.
وی افزود: در کشورهای دیگر میزان اعتماد و اعتبار یک کسب و کار اینترنتی را بر اساس امتیازات میسنجند و امتیاز اساس اعتبارسنجی سایتهای اینترنتی محسوب میشود و مفهوم نماد اعتماد را به صورت اختیاری در سایت خود قرار میدهند. همچنین در این کشورها بخش خصوصی متولی صدور نماد اعتماد است و دولت دخالتی در این امر ندارد. متأسفانه در کشور ما برخلاف دیگر کشورها، مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت صمت مسوولیت صدور اینماد را برعهده گرفته و اینماد را از یک نماد اعتماد اختیاری به یک نماد اجباری تغییر ماهیت داده و به یک مجوز برای کسب و کارهای اینترنتی تبدیل شده و این کار کاملاً یک اقدام اشتباه بود که از سوی وزارت صمت انجام شد.
اینماد هیچ کمکی به اعتمادسازی نکردهاست
دبیر انجمن فینتک خاطرنشان کرد: اینماد تا به امروز هیچ کمکی به اعتمادسازی مردم نکرده؛ بهگونهای که خیلی از کسب و کارهایی که اینماد هم داشتند، در نهایت کلاهبرداری کردند. به عنوان مثال سکه ثامن و مشابه آن اینماد دو ستاره هم داشتند و خیلی راحت کلاهبرداری کردند و همین وزارت صمت مسوولیت جبران سرمایه مالباختگان را نپذیرفت.
نقیپورفر ادامه داد: اگر اینماد اختیاری باشد و توسط بخش خصوصی هم صادر شود و نظارت هم شود، میتواند به اعتمادسازی کمک کند اما وقتی دولتی است و هیچ نظارتی هم برفعالیت کسب و کارهای دیجیتال دارای اینماد نمیشود و صرفاً فقط به یک مجوز تبدیل شده؛ اینماد به مانعی برای کسب و کارهای نوپا و اینترنتی و اشتغالزایی تبدیل میشود. اینماد شاخص توسعه کسب و کارهای اینترنتی را نسبت به قبل بدتر کرده و با ادامه این روند شرایط هم برای کسب و کارهای اینترنتی بدتر از قبل خواهد شد.
مشکلات الزام اینماد
وی اضافه کرد: اینماد فعلاً برای وبسایتهایی که میخواهند که درگاه پرداخت دریافت کنند اجباری شده و ضربه بسیاری به استارتآپها زده است. چون اینماد به درگاه پرداخت متصل است دوم مشکل را به وجود میآورد؛ اول اینکه کسب و کارهای اینترنتی در دریافت اینماد وقتی در حوزه نوآورانه بودند مشکل داشتند و این مشکل هم در عدم آشنایی کافی کارشناس اینماد به حوزههای فناوری و استارتآپها بازمیگردد. مثلاً همین استارتآپ فینتک را سه رگولاتور به بانک مرکزی ارجاع میداد و این رگولاتورها نشان دادند که دشمن نوآوری هستند.
نقیپورفر گفت: در همه کشورها رگولاتورها از نوآوری عقبتتر هستند و وقتی بخواهند مانع نوآوری هم باشند به کل نوآوری از بین میرود و مجوزی داده نمیشود. دوم نکتهای که وجود دارد این است که بر فرض اینکه ده دقیقهای هم اینماد را ارائه دهند (که البته فعلاً اتفاق نیفتاده) کارشناس اینماد هر زمان بخواهد میتواند اینماد را تعلیق کند و به محض اینکه اینماد تعلیق شود درگاه پرداخت هم لغو میشود و صاحب کسب و کار دیگر نمیتواند پولی دریافت کند و راههای دیگر برای دور زدن محدودیت مانند کارت به کارت هم عدم شفافیت را تشدید میکند.
وی تاکید کرد: لذا اینماد همانند تیک طلایی است که کلید آن در اختیار کارشناس وزارت صمت است که نام آن را نمیدانید و هرلحظه ممکن است به کسب و کار شما ضربه بزند. در هیچ کشوری و بدون حکم قاضی درگاه پرداخت شرکتی لغو نمیشود.