رضا اردکانیان در آخرین گزارشی که در سمت وزیر نیرو خطاب به رسانهها منتشر کرد، هشدار داد اگر موضوع استخراج غیرمجاز رمزارزها مدیریت نشود شاهد بحرانهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی خواهیم بود.
آیتیمن- وزارت نیرو طی گزارشی در خصوص نقش ارزرمزها در خاموشیهای تابستان امسال که با امضای رضا اردکانیان در تاریخ یکم شهریورماه برای رسانههای کثیروالانتشار کشور ارسال شده، میزان مصرف دستگاههای ماینر رمزارزها را حدود ۲هزار مگاوات در روز برآورد و تاکید کرده است منافع حاصل از رمزارزها برای فعالان اقتصادی به قدری است که حاضر باشند تمام برق مصرفی خود را صرف استخراج رمزارزها کنند.
به گفته او، همین سودآوری میزان تولید به خصوص کالاهای اساسی را در کشور تحت تاثیر قرار میدهد و گذشته از فشاری که به شبکه برق وارد میسازد درعمل ساختار تولید را در کشور فلج خواهد کرد.
گزارش وزارت نیرو دلیل افزایش تعداد دستگاههای ماینر در کشور را ممنوعیت استفاده از این دستگاهها در کشور چین اعلام کرده است در بخشی از این گزارش با بیان افزایش قیمت رمزارزها پس از سرمایهگذاری شرکت تسلا در این بازار نوشته است: «پس از ریزش بازار بورس در ایران مطابق برآوردهای غیر رسمیاتاق بازرگانی، میلیونها ایرانی بخشی از سرمایه خود را در رمزارزها سرمایه گذاری کردند و افراد بسیاری نیز به جای خرید مستقیم این ارزها به خرید دستگاههای ماینر روی آوردند.
در کنار عامل فوق با ممنوعیت استخراج رمزارزها در چین که ۵۰ درصد از ظرفیت استخراج رمزارزها در دنیا را میزبانی میکرد و الزام خروج دستگاههای ماینراز کشور چین، از تابستان امسال این دستگاهها به ایران سرازیر شد».
در این گزارش که میتوان آن را آخرین گزارش رضا اردکانیان در مقام وزیر نیرو دانست، تاکید شده است میزان مصرف برقی که برای استخراج رمزارز صرف شده معادل برق مصرفی سه استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و اردبیل است و به صورت ناگهانی در سال جاری فراتر از توان تامینی شبکه برق سراسری رخ داده است که یکی از دلایل اصلی خاموشیهای تابستان امسال محسوب میشود.
در بخشی دیگر از این گزارش که به نظر میرسد اگر چه برای رسانهها نوشته شده، در واقع، خطاب به دولت سیزدهم است، عنوان شده است در صورت حساسیت نداشتن دستگاههای مسوول در این باره، استخراج غیرمجاز رمزارزها به تهدیدی با ابهاد اجتماعی، سیاسی و اقتصادی تبدیل خواهد شد.
در نهایت اردکانیان با این گزارش به دولت سیزدهم اینگونه توصیه میکند: «مسأله رمزارزها را باید فراتر از افزوده شدن یک مصرفکننده دیگر به مصرفکنندگان برق در نظر گرفت و باید اثرات جانبی آن بر بهم خوردن توازن تولید و مصرف برق؛ و اثر جانبی آن بر انگیزههای کنشگران اقتصادی و در نهایت اثر آن بر تولید سایر کالاها و خدمات را لحاظ کرد و در سطح مسألهای که میتواند به تهدیدی فزاینده برای ثبات صنعت برق و ثبات اجتماعی و سیاسی تبدیل شود با آن مواجه شد».