پروژههایی مانند موتور جستجو، پیامرسان و شبکههای اجتماعی بومی، بخشهای مهمیاز زیرساخت فضای مجازی هستند. سال پیش پیامرسان بیسفون و شبکه اجتماعی لنزور متوقف شدند و امسال موتور جستجوی یوز خاموش شد. وزارت ارتباطات در این رابطه خود را مسوول نمیداند و پاسخی ندارد.
آیتیمن- یوز یک موتور جستجوی وب ایرانی بود که ۱۳ خرداد سال ۱۴۰۰ غیرفعال شد. طراحی و تولید آن در اواخر سال ۱۳۸۸ توسط یک شرکت خصوصی به نام داده پردازان شید اندیش و با حمایت سازمان فناوری اطلاعات ایران در زیرمجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات آغاز شد و در بهمن سال ۹۳ هم با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افتتاح شد.
این خلاصهای است از کارنامه یک پروژه بومی که گاهی حتی عنوان ملی را یدک میکشید.
پروژههایی مانند موتور جستجوی بومی، پیامرسان بومی و شبکههای اجتماعی بومی، بخشهای مهمیاز سکوهای بومی نرم افزاری در زیرساخت فضای مجازی هستند.
وقتی یوز بازنشسته شد
تا این اواخر بازار موتور جست وجو در ایران سه بازیگر داخلی هم داشت. موتور جست وجوی یوز، موتور جست وجوی پارسی جو و موتور جست وجوی جدید ذره بین.
اما مدتی بود که جست وجوگر یوز به جز صفحه اول، نتایج دیگری را به کاربران نشان نمیداد؛ اوایل خرداد ماه امسال بود که وب سایت این موتور جست وجو کامل از دسترس خارج شد و نمایش خطای ۵۰۲ به معنی توقف کامل پروژه بود.
در حال حاضر موتور جست وجوهای دیگری از جمله پارسی جو و ذره بین دیگر همکاران و رقبای یوز، در این بازار در حال ارایه سرویس هستند.
چه نهادی پاسخگوی تعطیلی است؟
اخیرا در پیگیری سرانجام پروژه موتور جست وجوی یوز، خبرنگار فارس به سراغ علیرضا یاری دبیر وقت شورای راهبری طرح جویشگر در مرکز تحقیقات مخابرات ایران در سال ۹۴ رفت. او در آن زمان در برگزاری فراخوان جویشگرهای بومی توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات همکاری داشت که موتورهای جستجوی «یوز» و «پارسی جو» در این طرح حمایت شده بودند.
یاری در پاسخ به سرانجام یوز، اعلام کرد که پروژه موتور جست وجوی بومی از حوزه ما خارج شده و به سازمان فناوری اطلاعات ایران و مرکز ملی فضای مجازی رفته است.
خبرنگار فارس موضوع را از مرکز تحقیقات مخابرات ایران هم جویا شد و پاسخ گرفت که «پارسی جو پروژه مرکز بوده است و یوز جزء پروژههای این مرکز نبوده است.»
پیگیری را در سازمان فناوری اطلاعات ایران، ادامه دادیم و این سازمان هم اعلام کرد که «سازمان فناوری اطلاعات متولی این پروژه نیست و پروژه در دانشگاه امام صادق (ع) پیگیری شده است.»
سرانجام موضوع را از مرکز ملی فضای مجازی پیگیری کردیم و قرار بر هماهنگی و انجام مصاحبه شد که فعلا در نوبت انجام است.
در نتیجه با ۱۰ روز پیگیری در جایگاه رسانه فعلا نتوانستهایم اطلاعی از سرنوشت این پروژه به دست آوریم تا توضیح دقیقی درباره چرایی توقف پروژه، نقش متولی پروژه و احتمال ادامه کار یوز در قالب دیگر را به مخاطبان ارایه کنیم.
اکنون این سوال مهم باقی است که وزارتخانه ای که روزی به عنوان حامی در این پروژه دخیل بوده و حتی در دورههای مدیریت مختلف برای حمایت از آن از بودجه کشور اعتبار صرف کرده، اکنون حتی به اندازه پاسخ گویی درباره وضعیت پروژه احساس مسوولیت نمیکند؟
چقدر برای یوز هزینه شد؟
به گفته برات قنبری معاون وقت برنامه ریزی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در مراسم رونمایی از یوز، تا سال ۹۳ حدود ۷ میلیارد تومان برای توسعه و راهاندازی موتور جستجوی بومی یوز، هزینه شده بود.
در بهمن سال ۹۶ هم علیرضا یاری در سمت مدیر وقت طرح جویشگر بومی، با رد اخباری مبنی بر هزینه ۱۷۰ میلیارد تومانی برای پروژه جویشگر بومی، اطلاعات مالی این طرح ملی را تشریح کرد و گفت: تاکنون حمایت مالی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای جویشگر «پارسی جو» ۲ میلیارد تومان و برای جویشگر «یوز» ۳ میلیارد تومان بوده است و در مجموع هزینه کلی برای ۴۰ پروژه انجامشده یا فعال در جویشگر بومی ۵۲ میلیارد تومان بوده که نزدیک به ۵۰ درصد آن در حوزه زیرساختهای پردازشی و پهنای باند است. برای موتور جستجوی پارسیجو فضا و سرورها توسط وزارت ارتباطات تامین شد و همین امکانات برای موتور جستجوی یوز از سوی سازمان فناوری اطلاعات ایران تهیه شد.
یوز متعلق به کجا بود؟
در سال ۹۸ امیر ناظمیمعاون وزیر ارتباطات و رییس سازمان فناوری اطلاعات در نشست خبری رتبهبندی مراکز داده در کشور، گفت: «یوز متعلق به گروهی است که در دانشگاه امام حسین فعال هستند و مجموعه سپاه باید درباره ادامه فعالیت موتور جستجوگر یوز تصمیمگیری کند. تصور من این است که اگر این موضوع به بخش خصوصی واگذار میشد و به جای کمکهای مستمر مالی، رقابت در این زمینه شکل میگرفت، احتمالاً با نتیجه بهتری روبهرو میشدیم. جویشگرهای بومی از تسهیلات خاصی در دوره کنونی وزارت ارتباطات استفاده نکردند.»
وی گفت: توقف یا ادامه فعالیت یوز در دست آنها نیست و نهادهای دیگری باید در این رابطه تصمیم بگیرند. این نهادها باید هرچه سریعتر در این رابطه تصمیم خود را بگیرند. ما به عنوان سازمان فناوری، دوست داریم این حوزه رشد کند اما از راه خودش؛ نه از طریق محدودسازی، مداخله مستقیم یا از طریق انتخاب برخی بازیگران و حذف بازیگران دیگر.
یوز بازار نداشت، اما پروژه جدید تعریف شد
در سال گذشته سرویس دهی شبکههای اجتماعی و پیامرسان بومی بیسفون و لنزور به دلیل نبود صرفه اقتصادی متوقف شد. متوقف شدن پروژههای بومی این چنینی در حالی است که به گفته کارشناسان مطمئن ترین مسیر برای توسعه حکمرانی در فضای مجازی، توسعه سکوهای بومی در حوزههای مختلف از جمله موتور جستجوی بومی، پیامرسان و شبکههای اجتماعی بومی است؛ موضوعی که در بسیاری از حوزهها همچنان بلاتکلیف بوده و موفقیت چندانی حاصل نشده است.
اگرچه موتور جست وجوی قدیمییوز به پایان کار خود رسید اما در روزهای پایانی سال گذشته موتور جستجوی بومی جدید همراه اول با نام ذره بین آغاز به کار کرده است. به نظر میرسد بازاری که برای یوز خوب نبوده، قرار است برای ذره بین خوب باشد.