در ایران بیش از ۲۰ صرافی ارز دیجیتال با تعداد معاملات قابلتوجه وجود دارد که هیچکدام از بانک مرکزی مجوز ندارند، اما با احراز هویت و تعیین سقف معاملات از طریق درگاههای بانکی دریافت و پرداخت ریال، معاملات ارزهای دیجیتال نظیر بیتکوین را انجام میدهند.
آیتیمن- افزایش سرسامآور تورم در سالهای اخیر موجب شده است بسیاری از مردم برای حفظ ارزش پولشان سراغ برخی فعالیتهای سفتهبازی و دلالی روند و همین موضوع باعث میشود نقدینگی سرگردان هر از گاهی از یکی از بازارهای ارز، سکه، خودرو و بورس سر درآورد.
در سالهای اخیر عمده مردم ترجیح میدادند برای کسب سود بیشتر و حفظ ارزش داراییهای نقدشان سراغ بازارهای طلا و ارز بروند ولی از آنجایی که نوسان در این بازارها بالاست و خرید و فروشهای هیجانی موجب ضرر سنگین میشود، مردم ترجیح دادند که سراغ بازارهای دیگر از جمله خودرو و مسکن بروند.
اما افزایش قیمتها در سالهای اخیر بهخصوص در بخش مسکن موجب شد مردم دیگر قدرت خرید ملک و مسکن و... را نداشته باشند و برای اینکه ارزش سرمایههای خردشان از بین نرود دنبال بازار دیگری بودند که بتوانند بدون ریسک حداقل از آبرفتن داراییهایشان جلوگیری کنند.
شاید به همین دلیل هم بود که از ابتدای سال و با دعوت مسوولان دولتی تعداد زیادی از مردم راهی بازار سرمایه شدند تا همزمان با افزایش تورم با سرمایهگذاری در بورس، حداقل خیالشان از بابت ارزش پولشان راحت باشد؛ البته که سودهای 5درصدی آنهم روزانه باعث طمع برخی از تازهواردها شد ولی در نهایت با اعمال سیاستهای دستوری و دخالتهای بیجا در بورس از سوی دولت، مردمیکه روزی از ترس آبرفتن داراییهایشان راهی بورس شدند ترجیج دادند که با وجود زیان 40ـ50درصدی پولشان را از بورس خارج کنند.
اما نکته تأسفبار اینجاست که مقصد بعدی پولهای مالباختههای بورسی جایی بهمراتب غیرقابل پیشبینیتر از بازار سرمایه است؛ بهگفته کارشناسان بورسی، این روزها افرادی که در بورس ضرر کردند درحال خرید بیتکوین هستند!
با رشد چشمگیر ارزش رمزارزها در بازارهای جهانی و بهخصوص بیتکوین، عده زیادی از مردم عادی و سهامداران بورسی بهسراغ خرید بیتکوین رفتهاند و این موضوع میتواند زنگ هشداری جدی برای مردم و مسوولان باشد چراکه هیچ امنیت و اطمینانی در این نوع سرمایهگذاریها وجود ندارد و سرمایهگذاران بیتکوین در صورت ضرر احتمالی، دستشان به هیچجا بند نیست. ضمن اینکه بانک مرکزی نهتنها هیچیک از رمزارزهای موجود را تأیید نکرده بلکه مجوز فعالیت به هیچیک از صرافیها در این حوزه را هم صادر نکرده است.
بهگفته کارشناسان اقتصادی، نوسانپذیری رمزارزها بهقدری زیاد است که ممکن است فرد یکروزه 40 درصد ضرر ببیند. مردم رمز بورسی خود را گم میکنند و در تماس با کارگزاریها میخواهند در پیدا کردن رمزشان به آنها کمک کنند، درحالی که اگر رمز درگاه خرید ارز دیجیتال خود را گم کنند زندگیشان به باد میرود و راهی ندارند!
به گزارش تسنیم، ارزهای دیجیتال پربازدهترین دارایی طی یک سال اخیر در جهان بودند و برخی ارزهای معتبر مانند بیتکوین رشد چندبرابری را تجربه کردند. جرقه رشد بیامان رمزارزها را شرکت پیپل زد و شرکت تسلا و مدیرعامل معروفش ایلان ماسک بنزینی بر این آتش ریخت.
شکست دونالد ترامپ که به مخالفت با بیتکوین مشهور بود هم در جهش قیمت رمزارزها بیتأثیر نبود، میزان پذیرش ارزهای دیجیتال با وجود نوسان شدید و ریسک بالا در دنیا روز به روز بیشتر میشود بهنحوی که ارزش بازار آنها به 1400 میلیارد دلار رسیده و هر روز بیش از 200 میلیارد دلار معامله صورت میگیرد. بازده این بازار در غیاب فرصتهای مناسب و شفاف سرمایهگذاری در ایران سبب هجوم سرمایهگذاران ایرانی نیز شده است.
معاملهگران ایرانی بازار رمزارزها از صرافی ارزهای دیجیتال یا از صرافیهای معتبر خارجی مانند بایننس استفاده میکنند یا صرافیهای ایرانی و برخی ترکیبی از صرافیهای ایرانی و خارجی را انتخاب میکنند.
در ایران بیشر از 20 صرافی ارز دیجیتال با تعداد معاملات قابل توجه وجود دارد که هیچکدام از بانک مرکزی مجوز ندارند اما با احراز هویت و تعیین سقف معاملات از طریق درگاههای بانکی دریافت و پرداخت پول ریال و معاملات ارزهای دیجیتال را انجام میدهند.
میزان معاملات رمزارزها در ایران قابل توجه و تعداد کاربران به بیش از یکمیلیون نفر رسیده است تنها در یک روز در یکی از صرافیهای ایرانی که بزرگترین صرافی ارزهای دیجیتال در ایران است و 600هزار نفر کاربر دارد 1396 میلیارد تومان طی 24 ساعت تنها در 12 ارز معروف معامله صورت گرفته است.
اگر این صرافی 30 درصد بازار را در اختیار داشته باشند معاملات در صرافیهای ایرانی روزانه 4 تا 5 هزار میلیارد تومان است در حالی که در بورس تهران در برخی روزها حجم معاملات حدود 8 هزار میلیارد تومان بوده است که اگر معاملات صرافیهای خارجی را نیز لحاظ کنیم چهبسا میزان معاملات روزانه ارزهای دیجیتال در ایران از میزان معاملات بورس بیشتر باشد و هشداری است برای سیاستگذاران اقتصادی یکی از منظر میزان جذب نقدینگی در این بازار و دیگری بهخاطر خروج ارز در صرافیهای بینالمللی.
نگرانی مجلس از خرید با درگاههای پرداخت داخلی
در خبر دیگری در همین رابطه رییس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس شورای اسلامیدر توئیتی از خرید ریالی رمز ارزها و بیتکوین اظهار نگرانی کرد.
به گزارش خانه ملت، مجتبی توانگر نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامیتوئیتی را درباره خرید رمز ارزها و بیتکوین منتشر کرد و نوشت:
“با خرید ریالی رمز ارزها از درگاههای پرداخت داخلی زمینه شکلگیری پروندهای بزرگتر از سکه ثامن فراهم شده است.
باید اقدامات لازم برای شناسایی مسیرهای خرید ارزی بیتکوین برای جلوگیری از ضربه شدید به اقتصاد کشور و بازار سرمایه انجام شود.
در نامهای به رییسجمهور و وزرا هشدار دادم”.
برای ورود عجله نکنید
در همین رابطه یک کارشناس حوزه ارزهای دیجیتال از جولان کلاهبرداران در بازار ارزهای دیجیتال خبر داد و گفت: افرادی که به دنبال سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال هستند پیشنهاد میشود در گام نخست با افزایش آگاهی و شناخت وارد بازار شوند.
رضا قربانی در گفتوگو با میزان، درخصوص بازار ارزهای دیجیتال گفت: ارزهای دیجیتال را میتوان با دارایی با ارزشی مانند مسکن، طلا و سهام مقایسه کرد، اما به دلیل تعلق به دنیا دیجیتال مشکلات و آسیبهای فضای مجازی را نیز به همراه دارد.
این کارشناس حوزه ارزهای دیجیتال افزود: سرمایهگذاری در این حوزه تنها به دلیل سیر صعودی آن در ماههای اخیر دلیل قانع کنندهای نیست و این عدم آگاهی از تجارت ارزهای دیجیتال میتواند زیانهای مادی را به دنبال داشته باشد.
وی افزود: این عدم آگاهی را میتوان از حضور گسترده مردم در بازار بورس مشاهده کرد، بسیاری از مردم با هدف کسب سود وارد این بازار شدند، اما به دلیل نوسانات خسارت فراوانی متحمل شدند.
قربانی با بیان اینکه ریسک سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال به مراتب از بورس نیز بیشتر است، عنوان کرد: بازار ارزهای دیجیتال بدون نهاد ناظر و چارچوب ثابت فعالیت میکند، هدف اصلی این بازار کلاهبرداری نیست، اما مانند بسیاری از بازارهای نوظهور، برخی افرارد سودجو از ضعف آگاهی مردم به منظور کلاهبرداری استفاده میکنند.
این کارشناس حوزه ارزهای دیجیتال گفت: عمر بازارهای دیجیتال کمتر از ۱۲ سال است و هوز قواعد رسمیبرای آن تعریف نشده است و عجله برای حضور در این بازار میتواند باعث سواستفاده برخی سودجو شود.
وی درباره شیوه کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال عنوان کرد: فضای بلاک چین ارزهایهای معتبر مانند بیتکوین و اترنیوم قابل هک نیست و سودجویان با استفاده از عدم آگاهی فرد با وعدههای از قبیل خرید بیتکوین، نگهداری و سرمایهگذاری اقدام به دریافت پول از خریدار میکنند، اما در واقع هیچ اقدامیانجام نخواهند داد.
قربانی ادامه داد: فراموش کردن رمز کیف پول ارزهای دیجیتال و در اختیار قرار دادن این رمز در اختیار دیگران میتواند موجب خسارت شود و به دلیل نبود نهاد نظارتی مانند بانک فرد نمیتواند نسبت به بازگشت ارز دیجیتال خود اقدام کند.
این کارشناس حوزه ارزهای دیجیتال بیان کرد: تعداد زیادی ارزهای دیجیتال بی ارزش نیز در بازار وجود دارد و با فریب خریداران مبنی بر افزایش ارزش این ارزها در سالهای آتی، اقدام به کلاهبرداری میکنند.
وی بابیان اینکه ارز دیجیتال بانک مرکزی در مقابل دبیتکوین نیست، گفت: ارز دیجیتال بانک مرکزی در واقع پول نقد دیجیتال با همه کاربرد پول نقد بدون محدودیت سکه و اسکناس را دارد، به نوعی واحد پولی جدیدی برای پرداخت خرد است که در صورت طراحی صحیح مشکلات خلق پول کاغذی را ندارد.
قربانی بیان کرد: در صورت طراحی صحیح، منجر به استفاده نوآورانه از ارز دیجیتال خواهد شد و باید مانند سایر کشورها ارز دیجیتال را راهاندازی میکرد.
این کارشناس حوزه ارز دیجیتال بیان کرد: با کمک ابراز دیپلماسی سیاسی و اقتصادی میتوان ارز دیجیتال خود را به شبکه مالی کشورهای دیگر متصل کرد، این شبکه در کشورهای همسایه به دلیل مراودات مالی بسیاری کاربردی خواهد بود.
به گفته وی؛ بازار ارزهای دیجیتال قابل پیش بینی نیست اما در درازمدت میتوان به رشد آن امیداور بود.
وی در پایان با بیان اینکه به دلیل نوسانات بازار ارز دیجیتال زمان مناسبی برای ورود به بازار نیست، گفت: افرادی که به دنبال سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال هستند پیشنهاد میشود در گام نخست با افزایش آگاهی و شناخت وارد بازار شوند و تنها در ارزهای معتبر مانند بیتکوین و اتنریوم آن هم به میزان محدود و با دید بلندمدت سرمایهگذاری کنند.