دبیر انجمن واردکنندگان موبایل گفت: پس از کاهش چشمگیر واردات قانونی تلفن همراه و افزایش قیمتها با همکاری دستگاههای دولتی تلفنهای همراه دپو شده در گمرکات ترخیص شد و تا حدودی قیمتها سیر نزولی پیدا کرد اما معضل بزرگتری مانند ورود موبایلهای قاچاق به بازار وجود دارد.
آیتیمن- روابط عمومی این انجمن اعلام کرد، این روزها بازار از التهاب افتاده تلفن همراه با مشکلی بزرگتر روبهرو شده که تبعات آن نه تنها برای تاجران قانونی دردسر ساز شده بلکه در کوتاه مدت مصرف کنندگان را نیز با مشکلات عدیدهای مواجه خواهد کرد.
امیر اسحاقی دبیر انجمن واردکنندگان موبایل در این باره گفت: در روزهای اخیر گزارشات متعددی از فعالان بازار با موضوع توزیع گسترده موبایلهای قاچاق دریافت کردهایم. بر همین اساس تحقیقاتی صورت گرفت که نشان داد موبایلهای مدنظر با سوء استفاده از کد اقامت اتباع خارجی به تعداد بسیار زیادی رجیستر شده و در سطح بازار توزیع شده است.
وی ادامه داد: با توجه به کاهش واردات قانونی به دلیل عدم تخصیص ارز، در هفتههای اخیر شاهد سواستفاده قاچاقچیان و سوداگران از این خلا بودهایم. این افراد میزان قابل توجهی تلفن همراه را به صورت قاچاق وارد کشور کرده و با استفاده از کد اقامت اتباع خارجی این موبایلها را رجیستر کردهاند. حتی در برخی موارد سودجویان توانستهاند تا با یک کد اقامتی چندین موبایل را رجیستر کنند.
دبیر انجمن واردکنندگان موبایل گفت: در گذشته با معضلی بزرگ به نام سواستفاده از
واردات رویه مسافری روبرو بودیم که با تمهیداتی که در دستگاههای دولتی اندیشیده شد، این مشکل به حداقل رسید، اما حال این زخم از جایی دیگر سر بازکرده است. در جایی که با کمبود منابع ارزی مواجه و برای واردات قانونی موبایل با مشکلات عجیب و غریبی روبهرو هستیم، چطور میشود عدهای به این سادگی باعث خروج ارز بیقاعده از کشور شده و به سوداگری در این حوزه میپردازند؟
اسحاقی گفت: در صورتی که مسوولان ذیربط به سرعت چارهای برای این سوء استفاده گسترده نیاندیشند، به زودی شاهد سیل عظیمی از موبایلهای قاچاق در بازار خواهیم بود که منجر به ضرر و زیان تاجران قانونی که سالها سرمایه و توان خود را صرف واردات موبایل کردهاند، خواهد شد. از سویی با توجه به اینکه موبایلهای قاچاق موجود در بازار بدون گارانتی هستند، به زودی با موج بزرگی از نارضایتی مصرف کنندگان روبهرو میشویم.
وی یادآور شد: به گفته برخی از فعالان بازار این موبایلهای قاچاق با استفاده از کد اقامت اتباع خارجی و با دریافت مبالغی بین ۲۵ تا ۱۰۰ هزارتومان رجیستر میشوند.
واردات 300 هزار گوشی در روزهای اخیر
در همین رابطه اعلام شد طی روزهای اخیر حداقل ۳۰۰ هزار گوشی تلفن همراه تنها از یک برند به بازار تزریق شده و قیمت گوشی در بازار رو به کاهش گذاشته است.
در روزها و هفتههای اخیر همزمان با بحران
کرونا و عدم فعالیت شرکتها و همچنین افزایش فصلی تقاضا قیمت انواع تلفن همراه مسیر افزایشی گرفته بود.
بررسیها نشان میدهد، در روزهای اخیر حدود ۳۰۰ هزار دستگاه گوشی تلفن همراه تنها از یک برند معروف به بازار تزریق شده است و همین موضوع باعث افت قیمت این کالای پر مصرف شده است.
مصرف متداول تلفن همراه حدود 900 تا یک میلیون قطعه است که 600 هزار مورد مربوط به
تلفنهای هوشمند است. در این بین برندهای معروف نصف بازار را در اختیار داشته و با تزریق روزهای اخیر قیمت مسیر نزولی در پیش گرفت.
از سوی دیگر با افزایش صادرات و بازگشایی مرزها احتمال افت بیشتر قیمت این کالا در بازار وجود دارد.
اطلاعیه وزارت صمت درباره واردات
در همین رابطه
وزارت صنعت، معدن و تجارت در اطلاعیهای در خصوص ثبت سفارش تلفن همراه به کاربران سامانه جامع تجارت اعلام کرد که واردات تلفن همراه صرفا از محل ارز حاصل از صادرات امکان پذیر است.
در این اطلاعیه خطاب به واردکنندگان آمده است:
«به اطلاع کاربران محترم میرساند پیرو سیاستهای جدید
بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت، از این پس به منظور واردات کالای تلفن همراه، تنها ارز حاصل از صادرات تخصیص داده خواهد شد.
محل تامین ارز برای ثبت سفارشهایی که شامل کالای تلفن همراه باشند (شماره تعرفههای ۸۵۱۷۱۲۱۰ و ۸۵۱۷۱۲۲۰) بایستی تنها از محل صادرات انتخاب شده باشد. در غیر این صورت پرونده در هنگام استعلام ضوابط، ردپیشفاکتور خواهد شد.
ثبتسفارشهایی که دارای ردیف تخصیص ارز فعال (از محلهای غیر از صادرات) باشند، با شرایط زیر امکان ویرایش یا تمدید خواهند داشت؛
۱. ردیف کالای تلفن همراه جدیدی به پرونده اضافه نشود.
۲. تعداد کالاهای تلفن همراه فعلی ثبتسفارش، افزایش داده نشود
برای ویرایش یا تمدید ثبتسفارشهای از محل صادرات، محدودیتی وجود ندارد.»