روز جهانی وبلاگنویسی امسال ساکت تر از هر سال برگزار شد
روزگار سپری شده و بلاگ های سالخورده
روز جهانی وبلاگ نویسی و روز وبلاگستان فارسی امسال زیر سایه تعطیلات اجلاس سران کشورهای غیر متعهد قرار گرفت. بر خلاف سال گذشته که علاوه بر برگزاری نشست بیشتر وبلاگ نویسان در هفته وبلاگ - که از 31 اوت یا 9 شهریور تا 16 شهریور ماه است- نوشته های کوتاه و بلندی از سال های پر فراز و نشیب وبلاگ نویسی در ایران روی وبلاگ های خود منتشر کردند، امسال وبلاگستان فارسی ساکت بود. عده ای این سکوت را ناشی از روزهای تعطیل پایتخت می دانند و عده ای دیگر از سر رکودی که بر وبلاگ نویسی در کشور حکم فرما شده است. طی دو سه سال اخیر با پررنگ شدن نقش ابزارهای آنلاین رسانه های اجتماعی، عده ای معتقدند وبلاگ نویسی رونق گذشته اش را از دست داده است و رکود امسال را نیز ناشی از همین امر می دانند. اما وبلاگ نویسی هنوز زنده است. وبلاگ نویسان سراسر جهان امسال هم مانند هر سال روز 31 اوت را به عنوان روز جهانی وبلاگ نویسی گرامی داشتند. در ایران هم برخی از وبلاگ نویسان با توجه به اینکه روز 16 شهریور ماه سال هاست روز وبلاگ نویسی فارسی نام گرفته است، هفته گذشته را که هفته وبلاگ نویسی نام گرفته بود، به نوشتن درباره اهمیت وبلاگ نویسی پرداختند.

شبنم کهن چی
وبلاگها جایگزین دارند؟
بسیاری از نظرسنجیها که در شبکههای اجتماعی از سوی رسانههای رسمی و غیررسمی انجام شده است، نشان میدهد همانطور که عدهای معتقدند رسانههای اجتماعی جدید، وبلاگها را کنار زدهاند و حاشیه نشین کردهاند، برخی هنوز هم بر این نظرند که وبلاگها هنوز جایگاه خود را دارند و از آنجا که سرعت در شبکههای اجتماعی بالاست و در بعضی از این شبکهها مانند توییتر، محدودیت در ارسال مطلب وجود دارد، وبلاگها همچنان بهترین مکان برای انعکاس تفکرات و نظرات کاربران در فضای آنلاین به شمار میرود.
موافقان وبلاگها
موافقان وبلاگها بیشتر از میان وبلاگنویسان قدیمی هستند که شبکههای اجتماعی را آفتی برای وبلاگنویسی میدانند. آنها بر این نظرند که سرعتی که شبکههای اجتماعی دارند در کنار محدودیتی که کوتاه نویسی را باب کرده است، موجب سطحی شدن محتوا و زود فراموش شدن آن شده است. دوستداران وبلاگنویسی میگویند هر ابزار آنلاینی کارایی خود را دارد و شبکههای اجتماعی هم ابزاری هستند که به وبلاگنویسان کمک میکنند تا وبلاگشان را با دوستانشان به اشتراک بگذارند. آنها معتقدند شبکههای اجتماعی در اصل ابزار به اشتراکگذاری هستند که سرعت و فراگیری بالایی دارند. اما در صورتی که کاربران بخواهند به صورت دقیق به بررسی مسالهای بپردازند، هنوز هم وبلاگها بهترین بستر هستند. وبلاگنویسان تغییر و تحول در دنیای وبلاگنویسی را ناشی از تغییر ابزار کاربران برای انتشار عقایدشان نمیدانند. آنها معتقدند سلیقه و لحن کاربران تغییر کرده و این در حالی است که بیشتر وبلاگنویسان قدیمی با این تغییر سلیقه و لحن همراه نشدند. این مساله باعث ایجاد شکاف بین وبلاگنویسان و کاربران شبکههای اجتماعی شده است که یک دسته خود را به روزتر از دیگری میداند و دسته دیگر خود را دقیقتر و متعهدتر.
موافقان شبکههای اجتماعی
سرعت و امکان برقراری ارتباط دوطرفه در شبکههای اجتماعی از قویترین دلایلی است که برخی از کاربران در توضیح طرفداریشان از جایگزین شدن شبکههای اجتماعی به جای وبلاگها به آنها اشاره میکنند. آنها معتقدند سرعت و دامنه فراگیری مطالبی که در شبکههای اجتماعی منتشر میشود، با وبلاگها قابل مقایسه نیست. از نظر موافقان شبکههای اجتماعی، وبلاگها امروز شاید بیشتر مناسب نوشتههای شخصی باشد و وبلاگنویسانی که به مسایل اجتماعیتر میپردازند، بهتر است برای برقراری ارتباط با مخاطب خود از شبکههای اجتماعی استفاده کنند. آنها معتقدند کوتاهنویسی که ارمغان شبکههای اجتماعی است، حوصله کاربران را کم کرده و آنها مانند گذشته برای خواندن مطالب بلندی که در وبلاگها منتشر میشود، تمایلی از خود نشان نمیدهند.
رسم سالانه
هر سال وبلاگنویسان برای بزرگداشت روز وبلاگنویسی فارسی در روز 16 شهریور ماه، هفته منتهی به این روز را به انتشار پستهایی درباره وبلاگنویسی اختصاص میدهند. آنها درباره نخستین خاطراتشان از وبلاگنویسی، از بهترین وبلاگهایی که خواندهاند یا وبلاگهایی که توصیه میکنند، از تاثیر وبلاگنویسی بر جامعه امروز و چالشهای امروز وبلاگنویسی مینویسند. این موضوع تقریبا تبدیل به رسم وبلاگنویسان شده است که در هفته وبلاگنویسی سه تا پنج وبلاگی را که دوست دارند و پیگیری میکنند، معرفی کنند. امسال اما این رسم کمرنگتر از سالهای گذشته به جا آورده شد. سایت persianblogsday.com هر سال در هفته وبلاگ و روز وبلاگنویسی فارسی، لینک وبلاگهایی را که درباره وبلاگنویسی طی هفته وبلاگ مطلب نوشته یا پادکست منتشر کردهاند را جمعآوری و منتشر میکند.
شعار Blog Action Day 2012
اما به غیر از روز 31 اوت – 9 شهریور ماه – که روز جهانی وبلاگنویسی بود، روز 15 اکتبر – 24 مهر ماه – نیز به نام Blog Action Day نام گذاری شده است. این روز از سال 2007 هر سال با یک موضوع از سوی وبلاگنویسان سراسر جهان گرامی داشته میشود؛ سال 2007 با موضوع محیط زیست، 2008 با موضوع فقر، 2009 با موضوع تغییرات آب و هوا، 2010 با موضوع آب، 2011 با موضوع غذا و امسال با موضوع قدرت ما (بلاگرها). وبلاگنویسان از هر جای جهان می توانند با عضویت در سایت http://blogactionday.org/ ضمن حمایت از وبلاگنویسان با انتشار یادداشتی پیرامون موضوع انتخاب شده برای سال جاری همبستگی خود را با وبلاگنویسان سراسر جهان نشان دهند.
یک جمله از کاربران شبکههای اجتماعی درباره وبلاگ
وبلاگنویسی با هیچ کاری تداخل ندارد. به این بهانه که «میخواهم به زندگیام برسم»، وبلاگتان را تعطیل نکنید (کدئین)
تمایل به وبلاگنویسی تخصصی در حیطههای علمی فناوری و غیره باعث شده روزانه نویسهایی که با روزانه نویسی به مسایل اجتماعی میپردازن کمتر دیده بشن (طرقه)
وبلاگنویسی (وبلاگنگاری) تولید محتواست، نه دزدی محتوای دیگران (امیرصادقپور)