آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 64952
تاریخ انتشار : 29 آذر 1393 10:52
تعداد بازدید : 1599

در سال 2014 ایران جزو محدود‌ترین کشورها در دسترسی به اینترنت شناخته شد

ایسلند بهشت کاربران

آزادی اطلاعات در اینترنت یکی از دغدغه های جدی یک دهه اخیر فعالان حقوق بشر و دوستداران صلح در سراسر دنیاست. هر کشوری بنا به مصلحت و سیاست داخلی خود میزان دسترسی کاربرانش به اینترنت را تعیین می کند. این مصلحت ها و سیاست ها بنا بر وضعیت داخلی کشورها و حتی کشمکش های بین المللی تغییر می کند. این مساله برای ما کاربران ایرانی کاملا قابل لمس است. نزدیک ترین تاریخی که دسترسی ما به اینترنت به شدت محدود شد تا امنیت ملی حفظ شود، 5 سال پیش بود. کشورهای بسیاری مانند ایران چنین سیاستی را سرلوحه عملکرد خود در بخش ارتباطات آنلاین قرار داده اند. البته بگذریم که اعمال قوانین محدود کننده دسترسی به اینترنت نمی تواند کاملا موفق باشد چون کاربران به ابزارهای مختلفی برای دور زدن دیوارهای بلند فیلترینگ دسترسی دارند. به هر حال در سال 2014 آزادی اینترنت در ایسلند در بالاترین درجه و در ایران پایین ترین درجه را داشته است. نه فقط ما که در ذیل جدول هستیم، بلکه همه باید نگران آزادی دسترسی به اینترنت باشیم چرا که آزادی دسترسی به اینترنت برای چهارمین سال متوالی در جهان کاهش یافته است.



شبنم کهن چی
مدت زیادی است دسترسی به شبکه های اجتماعی و استفاده از پیام رسان ها برای کاربران ایرانی تبدیل به معضل و برای دولتمردان تبدیل به یک دغدغه شده است. باید و نبایدهای بسیاری مطرح شده، موافقان و مخالفان مناظره کردند، فیلترینگ هوشمند شد، نهادهای دولتی مقابل یکدیگر قرار گرفتند و هر کدام یک سمت قضیه را به سمت خود کشیدند. خودمان هم اگر بخواهیم از بالا به این کشمکش ها و اختلال اینترنت و دسترسی به سایت ها و شبکه ها و اپلیکیشن های پیام رسان نگاه کنیم، تصور نمی کنم توقع داشته باشیم نام ایران را در نیم تای بالای فهرست وضعیت کشورها از نظر آزادی دسترسی به اینترنت ببینیم.

  ایران در ذیل
در آخرین گزارش منتشر شده درباره وضعیت آزادی دسترسی به اینترنت در دنیا، 65 کشور از ماه مه سال 2013 تا ماه مه سال 2014 مورد بررسی
قرار گرفتند.
در این بررسی فیلترینگ شبکه های اجتماعی، نظارت آنلاین، حملات سایبری، بازداشت فعالان اینترنتی و روزنامه نگاران از جمله معیارهای ایجاد محدودیت در آزادی دسترسی به اینترنت بوده است.
در این گزارش ایران از نظر آزادی دسترسی به اینترنت در میان کشورهایی قرار دارد که کمترین آزادی را برای استفاده کاربران شان از اینترنت قایل
می شوند.
هر چند به نظر می رسید با آغاز کار دولت حسن روحانی که بر آزادی گردش اطلاعات و دسترسی کاربران به اطلاعات تاکید داشت، وضعیت ایران در بررسی سالانه آزادی دسترسی به اینترنت بهبود پیدا کند؛ اما می بینیم که فیلترینگ همچنان ادامه دارد و کاربران هنوز هم به بسیاری از رسانه های اجتماعی آنلاین از جمله شبکه های اجتماعی فیس بوک و توییتر دسترسی ندارند.
کشورهای هم رده ایران در این لیست که به عنوان کشورهای محدود کننده آزادی دسترسی کاربران به اینترنت شناخته می شوند، عبارتند از سوریه، چین، کوبا، اتیوپی، و ازبکستان.

  ایسلند، بهشت کاربران
در مقابل کشورهایی مانند ایران، ایسلند قرار گرفته است. ایسلند امسال اولین بار به عنوان کشوری که بیشترین آزادی را به کاربرانش برای دسترسی به اینترنت می دهد در صدر فهرست قرار گرفته است.
در ایسلند بیش از 97 درصد از خانواده ها به اینترنت آزاد دسترسی دارند. استونی، کانادا، استرالیا، آلمان و آمریکا پنج کشوری هستند که بعد از ایسلند به عنوان کشورهایی با آزادی بالا برای دسترسی به اینترنت معرفی شده است.
 تهیدیدات پیش رو
در کنار گزارش آماری که از وضعیت آزادی اینترنت در کشورهای مختلف جهان منتشر شده است، گزارشی نیز به تحلیل وضعیت کاربری اینترنت در اختیار کاربران قرار گرفته است. این گزارش بر اساس مطالعات پنج ساله اخیر از وضعیت اینترنت در سراسر جهان منتشر شده است که می توانید نسخه کاملش را در سایت freedomhouse.org بخوانید. بر اساس این گزارش کاربران اینترنت در آستانه ظهور سه تهدید قرار دارند؛ محلی سازی اطلاعات و حفاظت از آنها توسط شرکت های خصوصی، تهدیدهای دیجیتالی و آزار و اذیت زنان و امنیت سایبری.
این گزارش نشان می دهد طی یک سال اخیر به کشورهایی که با تصویب قوانین سعی در محدود کردن دسترسی کاربران شان به اینترنت دارند افزوده شده است. خبرگزاری های آنلاین زیادی تحت فشار قرار گرفتند و ده ها تن از روزنامه نگاران دستگیر شده اند.
مطالعات نشان می دهد 83 درصد از کاربران اینترنت در سراسر جهان معتقدند دسترسی مقرون به صرفه به اینترنت به عنوان یک حق اساسی باید جدی
گرفته شود.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :