آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 219788
تاریخ انتشار : 30 شهریور 1396 8:11
تعداد بازدید : 828

آیا برای انقلاب داده ها آماده ایم؟

م.ر.بهنام رئوف- چهار سال پیش ادوارد اسنودن، کارمند سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا و پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی این کشور از یک عملیات عظیم جاسوسی در سطح جهان توسط دولت آمریکا خبر داد.

 عملیاتی که اسناد منتشر شده آن نشان می داد دولت آمریکا از سال ها پیش و با همکاری گروه «فایو ایز»، دولت های اروپایی و شرکت های تلفن، جاسوسی گسترده ای از مردم عادی و شخصیت های مهم و حتی هم پیمانان سیاسی خود داشته است. این جاسوسی ها بیشتر در مکالمات تلفنی، ایمیل، موتورهای جست وجوی اینترنت، شبکه های اجتماعی و هر آن چه به نوعی دیتا تولید کرده، صورت گرفته است. 
دو سال قبل تر از افشاگری های اسنودن مبنی بر جمع آوری تمام دیتاهای تولیدشده در شبکه های مخابراتی و اینترنتی، باراک اوباما در دومین دوره رقابت های ریاست جمهوری خود توانست از اطلاعات تولید شده شبکه های اجتماعی استفاده کند و با درک مشکلات مردم و تمرکز شعارهای تبلیغاتی و برنامه های خود روی همین موضوعات برای دومین بار رییس جمهوری آمریکا شود. 
روند موفقیت های پزشکی به خصوص در بخش صنایع دارویی و مشخصا روی بیماری های صعب العلاجی همچون سرطان سینه و سرطان پروستات در یک دهه گذشته رشد چشمگیری داشته است. دلیل هم کاملا روشن و واضح است. استفاده از دیتاهای جمع آوری شده پیرامون میزان موفقیت داروها در میان بیماران مختلف در سراسر جهان. به جز صنایع دارویی و علوم پزشکی اکنون در ورزش، آموزش و پژوهش، تجارت و بازرگانی و از همه مهم تر در اقتصاد و مسائل مالی همانند جمع آوری مالیات ها یا جلوگیری از اختلاس ها و مشکلاتی از این دست، کلان داده ها نقش بسیار بالایی ایفا می کنند. 
همه این موارد بیانگر یک انقلاب عظیم جهانی است که بسیاری از کارشناسان آن را انقلاب دیتا می نامند. آن چه تا پیش از این در فیلم های تخیلی هالیوود دیده می شد، اکنون به کمک اینترنت، گوشی های هوشمند و اینترنت اشیا به واقعیت تبدیل شده و در حال تولید بایت های ارزشمند اطلاعات است. در ایران اما توجه مسوولان دولتی به فناوری های نوین معمولا با چند سال تاخیر صورت می گیرد. به عنوان مثال تا همین چند سال پیش بسیاری از سایت های دولتی روی سرورهای خارجی میزبانی می شدند تا درنهایت با تصویب قوانینی علاوه بر سایت های دولتی مراکز حساس دیگر نیز موظف شدند تا اطلاعات آنلاین و آفلاین خود را صرفا روی سرورهای داخلی میزبانی کنند. 
دیتاهای عظیم زمانی ارزش پیدا می کنند که علاوه بر دردسترس بودن بتوان آن ها را با ابزارهای مختلف مورد سنجش و بررسی قرار داد. در بخش نگهداری داده ها به نظر می رسد که سازمان ها و مراکز مختلف چه در بخش های دولتی و چه خصوصی هر یک راه و روش خاص خود را طی کرده و هیچ استاندارد و برنامه مدونی ندارند. حجم اطلاعات تولید شده در کشور روز به روز در حال افزایش است اما بااین حال به نظر می رسد که ما برای انقلاب داده ها آن چنان که باید آماده نیستیم. اکنون سوالی که پیش می آید این است که چه زمانی قرار است دولت در این بخش ورود کرده و قوانین و استانداردهای مشخص را تدوین کند؟
منبع: روزنامه آسمان آبی


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :