آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 218641
تاریخ انتشار : 15 شهریور 1396 8:2
تعداد بازدید : 1066

در نشست بررسی مشکلات شرکت‌های ICT در حوزه واردات و صادرات اعلام شد

«مسیرسبز» راه رهایی

با توجه به نقش گمرکات کشور در سازوکارهای اجرایی واردات و صادرات حوزه ICT و مشکلاتی که واردکنندگان قانونی این حوزه هنگام ورود کالا با آن دست به گریبانند، کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق بازرگانی ایران روز گذشته با همکاری کمیسیون حمل و نقل لجستیک گمرک و معاونت فنی و خدمات بازرگانی اتاق ایران، «نشست بررسی مشکلات شرکت های ICT در حوزه واردات و صادرات « را با حضور مسوولان گمرکی و متولیان این حوزه برگزار کرد.

فخری زارع
zarefakhri@
در این نشست که با حضور معاون مرکز واردات گمرک ایران، مدیر کل دفتر صنایع برق و الکترونیک وزارت صنعت، مدیر کل دفتر صادرات گمرک و همچنین نمایندگان تشکل های فناوری اطلاعات و ارتباطات زیرمجموعه اتاق بازرگانی برگزار شد، حاضران در جلسه دغدغه ها و مشکلات واردکنندگان رسمی صنف فناوری اطلاعات را درباره فرایند طولانی ترخیص کالا و اخذ استاندارد مطرح کردند که در این گزارش به بخشی از آن پرداخته ایم و جزییات کامل آن روزهای آتی منتشر خواهد شد.

 همگام نبودن قوانین گمرک با توسعه فناوری 
در ابتدای نشست بررسی مشکلات شرکت های ICT در حوزه واردات و صادرات محمدرضا طلایی رییس کمیسیون ICT و اقتصاد رسانه اتاق بازرگانی با اعلام اینکه در حال حاضر 12 تشکل در حوزه فناوری اطلاعات در اتاق بازرگانی فعال هستند، گفت: این تشکل ها به صورت تخصصی تقسیم بندی شده اند و تداخلی باهم ندارند.
وی همچنین درباره مشکلات وارداتی شرکت های فعال حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، گفت:  قوانین گمرکی کشور همگام با توسعه تکنولوژی و فناوری توسعه پیدا نکرده است و قوانین عملا تسهیل گر فرایند تولید، واردات و صادرات حوزه ICT نیستند.
طلایی با بیان اینکه توسعه فناوری در دنیا با رشد سریعی روبه رو است، افزود: باید قوانین برای تسهیل فعالیت شرکت های ICT تدوین شوند و گمرک نیز به تبع آن با سایر روش هایی که در دنیا مرسوم است آشنا شود.
وی گفت: این آمادگی در اتاق بازرگانی وجود دارد که به عنوان مشاور کمک کنیم تا قوانین دست و پاگیر حوزه ICT اصلاح شود.
وی تصریح کرد: اکنون در سازمان توسعه و تجارت ایران میز توسعه صادرات ICT تشکیل شده است و امیدواریم مسوولان گمرک نیز در این میز دعوت شوند تا موانع صادراتی و وارداتی زودتر رفع شود.

 روند طولانی ترخیص کالا و افزایش هزینه واردکنندگان
در ادامه نشست مسعود شنتیایی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران و رییس سندیکای تولیدکنندگان رایانه نیز با بیان اینکه نشست بخش خصوصی با مسوولان گمرک را به فال نیک می گیریم، گفت: شرایط واردات نسبت به سال های قبل بهتر شده اما کفایت نمی کند و اگر پای صحبت واردکنندگان قانونی بنشینیم، متوجه خواهیم شد که علی رغم تلاش های صورت گرفته برای روان سازی فرایند واردات، هنوز مشکلات زیادی داریم که بخش عمده آن به دلیل ناهماهنگی بین سازمان های ذی ربط است.
وی افزود: به گفته مسوولان گمرک ایران، یکی از موفقیت های گمرک در یکی دو سال اخیر ترخیص کالا ظرف مدت زمان کمتر از سه روز است که باید بگوییم در عمل به دلیل فرایند استاندارد و بوروکراسی اینگونه نیست و اغلب کالاها مدت طولانی در گمرک می ماند و این باعث افزایش هزینه های شرکت ها شده 
است.
شنتیایی همچنین در اعتراض به هزینه نگهداری کالا در انبار گمرکات گفت: یکی از مشکلات واردکنندگان نگهداری کالا در انبارهای گمرک است که هزینه‎های زیادی به آنها تحمیل می کند و باعث افزایش قیمت تمام شده کالا می شود.
وی با بیان اینکه مسایل بسیار پیچیده ای پیش پای تولیدکنندگان وجود دارد که صادرات را غیر قابل رقابت می کند، گفت: باید توجه داشته باشیم که قبل از اینکه تولید حمایت شود، صادرات رونق نخواهد یافت.

 اخذ عوارض 4 درصدی فرهنگی از برخی کالاهای IT
شنتیایی عوارض 4درصدی فرهنگی را یکی دیگر از مشکلات شرکت های واردکننده حوزه فناوری اطلاعات عنوان کرد و گفت: دو سال گذشته عوارض 4 درصدی فرهنگی مصوب شد. هرچند قرار بود که کالاهای رایانه ای شامل این عوارض نشود، اما از آنجایی که جزییات آن به تفسیر قید نشده بود کماکان از برخی تجهیزات رایانه ای نیز عوارض دریافت می شود.
رییس سندیکای تولیدکنندگان رایانه درباره تخفیف های 20 تا 80 درصدی گمرک برای تولیدکنندگان، گفت: این تخفیف برای واردات مواد اولیه تولید بسیار خوب است، اما اگر مرجع تشخیص دولت باشد قطعا دوباره با مشکل مواجه خواهیم شد. بنابراین تقاضای ما این است که فرایند تشخیص واردات قطعات شرکت های تولیدی را به تشکل های تخصصی بسپارند.
شنتیایی درباره سیستم الکترونیکی گمرک نیز گفت: این سیستم هنوز به خوبی عمل نمی کند و قطع شدن مکرر آن باعث توقف کار و خواب سرمایه بازرگانان می شود.

 افزایش حجم قاچاق نوت بوک در مقایسه با سال های قبل
یکی از موارد مهمی که از سوی دبیرکل مجمع عالی واردات در این نشست مطرح شد و از مسوولان گمرک خواست تا نسبت به رفع آن اقدام کنند، فرایند طولانی ترخیص کالا از گمرک بود.
محمد آقایی در این باره گفت: متاسفانه شرایط اکنون به گونه ای است که حجم واردات کالای قاچاق از واردات قانونی پیشی گرفته است. وقتی واردات قانونی برای واردکنندگان مقرون به صرفه نباشد، کنار خواهند کشید و اینگونه جا برای واردات غیرقانونی باز می شود.
وی از مسوولان گمرک خواست تا آمار واردات نوت بوک را در چند سال اخیر بررسی کنند. چراکه با وجود افزایش سبد مصرفی، واردات قانونی آن به شدت کاهش یافته است و دلیل آن تعیین تعرفه های نامناسب است.
آقایی درباره فرایند طولانی ترخیص کالا گفت: بانک جهانی اعلام کرده است، توقف هر روز کالا در گمرک معادل یک درصد خسارت به ارزش کالاست و اگر کالایی یک ماه در گمرک متوقف شود، 30 درصد ارزش کالا را صاحب کالا متضرر خواهد شد و این به قیمت تمام شده اضافه می شود.

 مسیر سبز گمرک در خدمت واردکنندگان قانونی حوزه ICT
در ادامه این نشست علی اسماعیلی معاون مرکز واردات گمرک ایران در پاسخ به مشکلات ترخیص کالا از گمرک، گفت: سال گذشته 500 واحد تولیدی در مسیر سبز سیستم الکترونیکی گمرک ثبت شدند و از واردکنندگان قانونی حوزه فناوری اطلاعات نیز می خواهیم از طریق تشکل های مربوطه و اتحادیه تقاضایشان را اعلام کنند تا در مسیر سبز قرار گیرند و از مشکلات وارداتی رهایی یابند.
وی در زمینه بحث انبارداری نیز گفت: متوسط ترخیص نوت بوک در گمرک 7 روز است و واردکنندگان می توانند از انبارهای اختصاصی خود استفاده کنند.
اسماعیلی همچنین از واردکنندگان خواست تا اگر روند ترخیص کالا در گمرک طولانی شد، حتما آن را به مرکز واردات گمرک ایران اعلام کنند تا به آن رسیدگی شود.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :