آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 213828
تاریخ انتشار : 28 تیر 1396 10:50
تعداد بازدید : 744

کندی روند واردات و قیمت بالا کار دست بازار داد

خریداران کالای مورد نیازشان را مسافری می آورند

کاهش واردات کالاهای آی تی به بازار پیامدهای منفی بسیاری در بازار کالاهای این حوزه داشته است. از رشد قاچاق و رشد عرضه کالاهای بدون گارانتی که بگذریم، این اواخر شاهد بروز پدیده بی توجهی خریداران به بازار داخلی برای تامین کالاهای موردنیازشان هستیم. بررسی های بازاری نشان می دهد که در سال های اخیر، به ویژه شش ماه گذشته، میزان تقاضا از بازار به شدت کاهش یافته و بسیاری از خریدارانی که قصد خرید و توان مالی دارند، کالای موردنیاز خود را در سفرهایی که به خارج از کشور دارند، از بازارهای جهانی خریداری می کنند. به این ترتیب نه تنها موجب خروج ارز می شود؛ بلکه بازار کامپیوتر ایران را هم بی اعتبار کرده است. این موضوع پیامدهای منفی دیگری نیز در بازار داشته است که در این گزارش به آنها پرداخته ایم.

مریم عسگری
 چرا کالای مسافری ارزان تر است
به گفته خریدارانی که کالاهای مورد نیاز را به صورت مسافری به ایران می آورند، علت اصلی این اقدام این است که کالای موردنیاز آنها در بازار موجود نیست و در بیشتر موارد برای خرید کالاهای جدید باید هفته ها در انتظار بمانند تا کالا به صورت سفارشی وارد کشور 
شود. 
از سوی دیگر برخی از کسبه به بهانه کاهش موجودی برخی از مدل های جدید، این کالاها را با قیمتی به مراتب بالاتر از آنچه در بازارهای جهانی عرضه می شود، می فروشند.
به گفته خریداران، البته باید هزینه های جانبی مانند حمل کالا و مالیات و ... را نیز به قیمت تمام شده کالا در بازار ایران اضافه کنیم. به این ترتیب با یک حساب سرانگشتی به این نتیجه می رسیم که خرید کالا از بازارهای جهانی چه از لحاظ زمانی و چه از لحاظ مالی به صرفه است.
در این زمینه فعالان بازار می گویند: خریداران در وب سایت های خارجی قیمت کالا را با بازار داخلی مقایسه می کنند و فروشندگان داخلی را به گران فروشی متهم می کنند. 
درحالی که برخی از وب سایت ها بنا به دلایلی چون دستکاری در مشخصات فنی کالا و احتساب تخفیف های شرکتی و موارد دیگر، کالا را با قیمت ارزان تر می فروشند و خریدار ایرانی از این موضوع ناآگاه است و فروشنده ایرانی را به سودجویی و گران فروشی متهم می کند.
از سوی دیگر فروشنده ایرانی باید بابت کالایی که به فروش می رساند مالیات، مالیات بر ارزش افزوده، تعرفه و... را پرداخت کند و به همین دلیل قیمت ها در بازار ایران تا حدودی با بازارهای جهانی متفاوت است.
به گفته آنان، رشد خریدهای کامپیوتری از بازارهای خارج از کشور موجب شده است که بازار داخلی بیش از پیش متضرر شود و قانون واردات کالای مسافری هم مسافران را مجاز به واردات این کالاها می داند.

 قانون چه می گوید؟
در این زمینه کارشناسان می گویند: نمی توان کالایی را که به صورت مسافری و بدون جعبه وارد کشور می شود، در گمرکات توقیف کرد و این حق خریدار است که کالا را از هر کجا که تمایل دارد، خریداری
کند. با این حال نباید این اقدام به بازار داخلی ضربه بزند. 
قانون گمرکی کشور هم می گوید: در صورتی که کالایی همراه مسافر و به عنوان کالای مورد استفاده وی از گمرکات کشور وارد شود، ورود کالا بلامانع است و در برخی از موارد خاص، تعرفه واردات دستگاه پلمپ شده که از جعبه خارج نشده است، از مسافر دریافت می شود. 
براساس اعلام گمرک جمهوری اسلامی ایران، مسافران ایرانی یا غیرایرانی که از خارج از کشور یا از مناطق آزاد تجاری-صنعتی به کشور وارد می شوند، علاوه بر اسباب سفر و اشیای شخصی مستعمل همراه خود به شرط غیرتجاری بودن (ورود با تعداد بیشتر از دو تا سه عدد) از پرداخت پایه حقوق ورودی معاف هستند، می توانند در سال یک بار کالا به ارزش حداکثر 80 دلار با معافیت از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی و به شرط غیرتجاری بودن مازاد بر ارزش مذکور را با پرداخت حقوق گمرکی و دو برابر سود بازرگانی وارد و ترخیص کنند.
 به این ترتیب راه برای تامین نیاز مسافران به کالاهای کامپیوتری از خارج از کشور باز است و بازار داخلی محروم از سودی است که می تواند از محل فروش کالاها ببرد.
البته بخشی از این مشکل ناشی از اقدامات خودسرانه و غیر حرفه ای بازار کامپیوتر است که در این باره در شماره های بعدی بیشتر به آن خواهیم نوشت.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :