آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 206255
تاریخ انتشار : 2 اردیبهشت 1396 9:50
تعداد بازدید : 719

جایزه بوکر عربی ششم اردیبهشت اهدا می شود

نمایشگاه کتاب ابوظبی ۲۶ آوریل (6 اردیبهشت) کارش را آغاز می کند و تا ۲ مه ۲۰۱۷ هم (12 اردیبهشت) ادامه دارد. در این دوره نویسندگان تازه کار زیادی با هم رقابت می کنند که همگی در کار خود می درخشند.

محمد عبدالنبی در نخستین رمانش دست روی موضوعی گذاشته که نویسندگان کشورهای خاورمیانه معمولاً بدان نمی پردازند. در رمان «اتاق عنکبوت» این نویسنده مصری روایتی از مردی جوان تعریف می کند که به اتهام همجنسگرایی به زندان می افتد و دچار بحران هویت ژرفی می شود. محمد عبدالنبی به جای به کارگیری زبانی پرایهام که در ادبیات عرب و در ادبیات معاصر ایران هم مرسوم است، در «اتاق عنکبوت» با صراحت و بدون پرده پوشی تابوها در یک جامعه مسلمان و پیامدهای آن در زندگی شخصیت های داستانش را بیان می کند. «اتاق عنکبوت» یکی از نامزدهای جایزه معتبر بوکر عربی ا ست که همزمان با برگزاری نمایشگاه کتاب ابوظبی به نویسندگان جهان عرب اعطا می شود. این کتاب همراه با ۶ اثر دیگر از نویسندگان عرب به فهرست نهایی بوکر عربی راه پیدا کرده است.
بازار کتاب در خاورمیانه کساد است. بحران های سیاسی و جنگ های داخلی فرصتی برای کتابخوانی باقی نمی گذارد. بحران های فراگیر اقتصادی، تورم و بیکاری نیز به این مشکل دامن زده است. نمایشگاه کتاب قاهره به عنوان بزرگ ترین نمایشگاه کتاب جهان عرب نیز مانند نمایشگاه کتاب تهران رونق پیشینش را به دلیل افت سرانه کتابخوانی از دست داده. به همین جهت نمایشگاه کتاب ابوظبی به عنوان حلقه واسطه بین جهان اسلام با غرب برای نویسندگان عرب دوچندان اهمیت پیدا کرده.
سحر خلیفه، رئیس هیات داوران نهمین دوره جایزه بوکر عربی به خبرگزاری فرانسه درباره محبوبیت و اهمیت رمان در جهان عرب گفته است: «در ۵۰ سال گذشته، به تدریج از خوانندگان شعر کم شده و در عوض خوانندگان به رمان روی آورده اند. در رمان بهتر می توان اغتشاشی که خاورمیانه را فراگرفته و درد و محنت مردم را بیان کرد. با رمان می توان آنچه را که واقعاً در خیابان ها و در سطح جامعه اتفاق می افتد، نشان داد»
در عراق از سال ۲۰۰۳ به این سو، با سرنگونی صدام حسین نویسندگان خوش آتیه ای به وجود آمده اند. برای مثال می توان از احمد سعداوی نام برد که با رمان «فرانکنشتاین در بغداد» بوکر عربی در سال ۲۰۱۴ را از آن خود کرد و به یک چهره شناخته شده در ادبیات جهان بدل شد. سعد محمد رحیم، یکی دیگر از نویسندگان عراقی در سال جاری با رمان «قتل یک کتابفروش» از بخت های بوکر ادبی به شمار می آید. او در این اثر در پوشش قتل یک هنرمند و کتابفروش ۷۰ ساله در بغداد، تصویری از مخاطراتی که نویسندگان عراقی با آن مواجه هستند و نمایی از جامعه روسنفکری عراق را به دست می دهد. 
نمایشگاه کتاب ابوظبی ۲۶ آوریل  (6 اردیبهشت) کارش را آغاز می کند و تا ۲ مه ۲۰۱۷ هم (12 اردیبهشت) ادامه دارد. سال گذشته این جایزه به خاطر رمان «سرنوشت ها، کنسرتوی هولوکاست» به ربعی المدهون، نویسنده فلسطینی تعلق گرفت.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :