آخرین اخبار
facebook Telegram RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی
کد خبر : 191711
تاریخ انتشار : 3 مهر 1395 11:58
تعداد بازدید : 2522

 لوان جاگاریان، سفیر روسیه در ایران در نشست «تحولات منطقه‌ای و چشم‌انداز روابط ایران و روسیه» در ایراس:

کم کاری سفارت روسیه در دیپلماسی عمومی را می پذیرم

مریم مهدوی اصل- لوان جاگاریان از پنج سال قبل سفیر روسیه در ایران است. وی که متولد ارمنستان است، زبان فارسی را در روسیه آموخته و در زمان حکومت اتحاد جماهیر شوروی در افغانستان و سپس در تاجیکستان ماموریت داشته است؛ بنابراین به خوبی به زبان های فارسی و پشتو صحبت می کند. او ازجمله دیپلمات هایی است که جدی ترین انتقادات و گلایه های خود را با شوخ طبعی خاصی مطرح می کند. در عین حال که به دیپلماسی ارزشی و منافع ملی کشورش احترام می گذارد اما از روحیه انتقادپذیری هم برخوردار است. لوان جاگاریان، سفیر روسیه در ایران که روز یکشنبه 27 شهریور به دعوت موسسه مطالعات ایران و اوراسیا (ایراس)، در نشست علمی «تحولات منطقه ای و چشم انداز روابط ایران و روسیه» به همراه دبیر اول و وابستة مطبوعاتی خود حضور یافته بود، درحالی که درباره بحران سوریه، استفاده روسیه از فرودگاه نظامی همدان و نوع روابط مقامات ایرانی و روسی در سطوح مختلف سیاسی و نظامی صحبت کرد، به سوالات خبرنگار «فناوران» با تمرکز بر محور جهانی شدن، دیپلماسی فرهنگی و دیپلماسی عمومی و استراتژی نظامی روسیه در عصر دیجیتالی پاسخ گفت.

 تاثیر قیمت نفت بر دیپلماسی فرهنگی روسیه 
هدف غایی دیپلماسی به عنوان یک هدف انسانی؛ همزیستی مسالمت آمیز ملل جهان در کنار یکدیگر است که دیپلماسی فرهنگی پایه و اساس آن است. در عصر معاصر نیز دولت ها برای تاثیر گذاشتن بر افکار عمومی تلاش می کنند تا از کارکرد دیپلماسی عمومی که بخشی از دیپلماسی فرهنگی است و تا حد زیادی به ابزارهای دیجیتالی ماهواره، اینترنت و شبکه های اجتماعی نیاز دارد، برای تامین منافع ملی خود استفاده کنند. این امر سبب شده است که دولت ها همزمان بتوانند مبادرت به اطلاع رسانی از هویت فرهنگی مردم خود در عرصه جهانی  بکنند که تا پیش از انقلاب فناوری ارتباطات به دلیل اینکه مذاکرات مقامات سیاسی و دیپلمات ها پشت درهای بسته و کاملا محرمانه انجام می شد، امکان پذیر نبود. درحالی که کشورهایی مانند آلمان، انگلستان و آمریکا در جایگاه نخست استفاده از دیپلماسی عمومی به منظور تاثیرگذاری مستقیم بر ذهن و قلب مردم کشور موردنظر خود قرار دارند، کشورهایی مانند روسیه ترجیح می دهند که اولویت نخست خود را بر ساخت و فروش سلاح های نظامی در عصر دیجیتالی بگذارند که امنیت جهانی در آن در حال شکل گیری است.
لوان جاگاریان، سفیر روسیه در ایران در پاسخ به این سوال که چرا دیپلماسی فرهنگی و عمومی روسیه در ایران مانند سفارتخانه آلمان فعال نمی شود تا افکار عمومی جامعه ایرانی بتواند علاوه بر نویسندگان شناخته شدة روس مانند تولستوی و چخوف، با سایر ابعاد فرهنگی روسیه هم آشنا شده و در عین حال از بی اعتمادی شکل گرفته در تاریخ روابط سیاسی روسیه با ایران کاسته شود، گفت: در زمان حاکمیت اتحاد جماهیر شوروی، مرکز فرهنگی ما در تهران دایر بود، ولی از زمان پیروزی انقلاب اسلامی این مرکز فرهنگی که در زمینه های سینما، تئاتر و کتابخانه فعالیت می کرد، بسته شده و ما تاکنون به دلیل مشکلات مالی و اقتصادی که کاهش قیمت نفت در جهان باعث آن شده است و برخی مسائل دیگر، موفق به بازگشایی دوباره آن نشدیم که من این را نقطه ضعف خود می دانم. البته باید یادآوری کنم که به دلیل صرفه جویی مالی و اقتصادی، حتی برخی از سفارت خانه ها و کنسولگری ها ی روسیه در سایر نقاط جهان دارند تعطیل می شوند. ولی شما درست می گویید و ما باید در زمینه دیپلماسی فرهنگی و دیپلماسی عمومی فعال تر شویم.
 وی افزود: امکانات ما خیلی محدود است. ما دو کنسول گری در اصفهان و رشت داریم و در تبریز نیز ملک داریم و من دائما باید به این شهرها سفر کنم. من بسیار مشتاقم با روشنفکران و روزنامه نگاران ایرانی ملاقات کنم، ولی وزارت خارجه و برخی دیگر از سازمان های روسیه از ما می خواهند که درخصوص مسائل دریاچة خزر، مسائل هسته ای، بحران ها و معضلات سوریه و  افغانستان با مقامات ایرانی تماس بگیریم و دائما در ارتباط باشیم. طرف ایرانی نیز برای حضور در برخی از برنامه ها در شهرهای مختلف از ما دعوت می کند. در هر صورت من تلاش خواهم کرد تا انتقادات شما را در زمینه دیپلماسی فرهنگی و دیپلماسی عمومی مدنظر قرار بدهم، آن را می پذیرم و تشکر می کنم. 
  استراتژی نظامی پوتین در عصر دیجیتالی
از یک سو اقتصاد شکنندة روسیه با پیشنهاد تنظیم بودجة سال های  ٢٠١٧ تا ٢٠١٩ براساس میانگین قیمت نفت ٤٠ دلاری است و از سوی دیگر تحریم های کشورهای اروپایی و آمریکا علیه روسیه از سال 2014 در پی الحاق شبه جزیرة کریمه به روسیه ، در کنار ادعای فرماندهان نظامی سابق ارتش آمریکا و انگستان که قدرت نظامی روسیه را خطری جدی برای امنیت اتحادیه اروپا و تضعیف ناتو می دانند و درنهایت نفوذ سایبری روسیه که به گفتة رییس جمهوری آمریکا می تواند به نوعی رقابت مانند زمان رقابت های تسلیحاتی تبدیل شود؛ همه از مواردی است که تنش های بسیاری را در روابط و معادلات پیچیدة سیاسی این کشور در سطح نظام روابط بین الملل به وجود آورده است. 
لوان جاگاریان، سفیر روسیه در ایران در پاسخ به این سوال که چرا در عصر انقلاب فناوری اطلاعات و ارتباطات که جهان شاهد تغییر سرشت استراتژی است و امنیت بین الملل در حال کم رنگ شدن و امنیت جهانی در عصر دیجیتالی در حال شکل گیری است، روسیه همچنان بر سلاح های پیشرفته نظامی سرمایه گذاری می کند، گفت: ما مجبور به ساختن و داشتن سلاح های موثر هستیم. اگر شما به نقشة جغرافیایی روسیه بنگرید، مشاهده می کنید که پایگاه های نظامی ناتو دورتادور کشور ما را محاصره کرده اند. در حقیقت کشورهایی که دوستی کمی با روسیه دارند، توانسته اند از طریق جمهوری های بالتیک، نروژ و لهستان به مرز روسیه نزدیک بشوند. ضمن اینکه روابط ما در شرایط تحریم کمی متشنج است. کشورهای غربی دست به تحریم های اقتصادی علیه روسیه زده اند که البته ما جواب قطعی خودمان را به آن ها داده ایم. ولی ما سیاست خودمان را دنبال خواهیم کرد و در ساختن و به کار بردن سلاح های موثر در این زمینه صرفه جویی نمی کنیم؛ چون ایدة تحکیم قابلیت دفاعی روسیه یکی از اولویت های سیاست دفاعی ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه است؛ بنابراین ما باید به طور کامل مجهز باشیم. ضمن اینکه رییس جمهوری روسیه هم چندین بار به طرف مقابل تاکید کرده که فراموش نکنند در برابر سلاح هسته ای قرار دارند.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :