fanavaran
آخرین اخبار
سرویس های خبری
پربیننده ترین خبرهای سرویس
یادداشت سرویس
گزارش سرویس
{#foreach $T.table as record}{#/for}
کد خبر : 204269
تاریخ انتشار : 17 اسفند 1395 10:46

در نشست تخصصی اقتصاد مقاومتی و برجام مطرح شد

برجام هزینه های نقل و انتقالات بانکی را کاهش داد

بانک مرکزی روز گذشته با برگزاری نشست تخصصی اقتصاد مقاومتی و برجام، با حضور مسوولان این بانک دستاوردهای رفع تحریم ها در حوزه بانکی و اثرات آن را بر اقتصاد کشورمان بررسی کرد، اکبر کمیجانی، قائم مقام این بانک در این نشست به سابقه وضع تحریم ها علیه کشورمان پرداخت و گفت: جمهوری اسلامی ایران از همان سال های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی، در معرض تحریم ها و محدودیت های وضع شده توسط آمریکا قرار گرفت. با این حال، این تحریم ها و محدودیت ها در اغلب موارد با مخالفت سایر کشورها روبه رو می شد و آمریکا به سختی می توانست همکاری سایر بازیگران بین المللی را برای اجرای تحریم های وضع شده علیه ایران جلب کند.

فناوران- قایم مقام بانک مرکزی افزود: در کنار رويکرد کلي بانک مرکزي برای ارتقاي انضباط پولي، مديريت رشد نقدينگي، حفظ ثبات بازار ارز، تامين مالي سالم اقتصاد و هدايت منابع به سمت فعاليت هاي توليدي و حمايت از بنگاه هاي کوچک و متوسط مجموعاً بستر بهبود عملکرد کلي متغيرهاي کلان اقتصادي شده است. به طوری که در سال جاري، متغيرهاي کلان اقتصادي، روند رو به بهبود وضعيت اقتصاد را نشان می دهند و پیش بینی می شود که این مسیر در سال آینده نیز ادامه یابد. 

 برجام، فعالیت های بانکی بین المللی ایران را تسهیل کرد
حسین یعقوبی، مدیرکل بین الملل بانک مرکزی هم با بیان اینکه یکی از ضرورت های انجام همکاری های تجاری و اقتصادی بین المللی، ایجاد روابط کارگزاری بانکی است، گفت: هرگونه محدودیت در روابط کارگزاری، نقل و انتقالات ارزی و ارایه خدمات بانکی به متقاضیان و فعالان اقتصادی را با مشکل مواجه ساخته و به تبع آن فعالیت های تجاری و اقتصادی کشور متأثر خواهد شد. 
وی افزود: بدین لحاظ و با هدف تبدیل تحریم های هوشمند به یک جنگ اقتصادی، آمریکا واردات نفت از ایران و برقراری روابط کارگزاری با سیستم بانکی ایران را تحریم کرد. 
وی به تاثیر تحریم ها بر روابط کارگزاری با بانک های خارجی پرداخت و گفت: تحریم ها بر روابط کارگزاری تاثیرات فراوانی ازجمله عدم امکان افتتاح و نگهداری حساب ارزی، عدم امکان انجام تبدیلات ارزی، عدم فروش اسکناس به بانک مرکزی، عدم فروش طلا، افزایش هزینه تامین طلای مورد نیاز، افزایش هزینه های نقل و انتقال ارز به دلیل تهیه آن از طریق مجاری غیر معمول با صرف هزینه های گزاف بالغ بر 6 تا 8 درصد همراه با ریسک بالا و افزایش ریسک های عملیاتی به دلیل عدم امکان استفاده از ارزهای جهان روا و متعاقب آن نگهداری ذخایر ارزی صرفاً به چند ارز در پی داشته است.

 نقل و انتقالات ارزی آسان شد
وی با بیان اینکه درآمدهای ارزی ایران از صادرات نفت و گاز  قابل توجه بوده و دسترسی به این منابع در هر زمان و انتقال آن به داخل کشور یا به هر مکان دیگر با اهداف مختلف از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است، افزود: مدیریت ذخایر ارزی ایجاب می کند این منابع با لحاظ ریسک های مترتبه و هزینه های مربوطه در چندین بانک معتبر نگهداری شود. به گفته وی در حالی که براساس تحریم های بین المللی نقل و انتقال درآمدهای مزبور باید در چارچوب مقررات تحریم انجام شود. در این راستا بخش عمده ای از منابع ارزی فوق نزد بانک های خارجی رسوب شده و قابل استفاده برای مدیریت بازار ارز، تامین مالی بازرگانی خارجی، پرداخت بدهی ها و تعهدات ارزی و غیره نبود.
وی از دیگر دستاوردهای تاثیر برجام بر نقل و انتقالات ارزی را آزاد سازی بالغ بر 4/16 میلیارد دلار از منابع مسدود شده شامل معوقات نفتی از کشورهای امارات، انگلستان ، هند، یونان، ایتالیا و نروژ و علاوه برآن دریافت 12 میلیارد دلار از وجوه مسدودی بانک مرکزی پس از توافق اولیه برجام (JPOA) به صورت اقساط از کشورهای ژاپن، کره و هند عنوان کرد.
یعقوبی ادامه داد: امکان مدیریت بازار ارز با به کارگیری دارایی های آزاد شده و انتقال آن به داخل کشور و جلوگیری از نوسانات شدید در بازار ارز با تامین به موقع نیاز های واقعی ارز ، ورود ارز صادرکنندگان غیرنفتی به بازار ارز کشور و مدیریت انتظارات تورمی به همراه  تنوع بخشی به بانک های دریافت کننده وجه حاصل از فروش نفت و سایر درآمدهای صادراتی برای کاهش ریسک های مترتبه نیز از جمله دستاوردهای برجام در نقل و انتقالات ارزی بوده است.

 تحریم های باقیمانده ارتباطی با موضوع هسته ای ندارد
حمید قنبری، معاون اداره تامین اعتبارات ارزی این بانک با بیان اینکه تحریم های سازمان ملل، اتحادیه اروپا و تحریم های ثانویه ایالات متحده لغو شد؛ اما تحریم های اولیه که قبل از سال 2006 توسط آمریکا علیه ایران وضع شده بود و ارتباطی با مذاکرات هسته ای و برجام نداشت، همچنان باقی است، گفت:  براساس تحریم های بانکی ایران که در سال ۲۰۱۰ تصویب شد، هر موسسه مالی که با بانک ها و موسسات اعتباری مشخص شده ایران همکاری داشت، مشمول مجازات و تحریم می شد.
این مقام مسوول در بانک مرکزی گفت: تحریم های سوئیفت را باید به دو دسته مقرره و فهرست نام بانک ها و موسسات بین المللی تقسیم کرد. برخی پس از اجرای برجام معتقد بودند که تحریم های سوئیفتی لغو نشده و پابرجاست که در پاسخ به این موضوع باید گفت فهرست تحریم ها برای ایران پس از برجام لغو شد و به همین دلیل، تمامی بانک هایی که نام آنها از فهرست حذف شد، توانستند مجدداً به سیستم مزبور متصل شوند.وی به انتقاد از تداوم اظهارنظرها مبنی بر لغو نشدن تحریم های سوئیفت گفت: اینکه برخی با وجود اعلام مکرر بانک مرکزی و اعلام سوئیفت مبنی بر برقراری ارتباط با ایران می گویند این ارتباط برقرار نیست؛ در حالی که این موضوع صحت ندارد. 


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :