fanavaran
آخرین اخبار
facebook RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی ذخیره خروجی XML خروجی متنی
کد خبر : 219418
تاریخ انتشار : 27 شهریور 1396 1:18

در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از عملکرد معاونت علمی ریاست جمهوری اعلام شد

هزینه 100 هزار میلیارد تومانی برای بازارسازی محصولات فاوا

مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در گزارشی عملکرد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را در دولت یازدهم بررسی کرد.

فناوران-  مرکز پژو هش های مجلس در گزارشی درباره عملکرد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نوشت: فلسفه وجودی این معاونت انجام فعالیت ها و آن دسته از کارکردهای نظام ملی نوآوری است که ازسوی سایر نهادها و بازیگران مرتبط به نحو مطلوب پوشش داده نمی شود یا مستلزم یک رویکرد فرا وزارتخانه ای و یکپارچه در بین تعدادی از دستگاه ها و نهادهاست. بررسی ها نشان می دهد که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نتایج قابل قبولی در زمینه حمایت از شرکت های دانش بنیان و توسعه فعالیت های صندوق نوآوری و شکوفایی، حمایت های مادی و معنوی از نخبگان و نوآوران در عرصه علم و فناوری و انجام پیمایش ملی نوآوری داشته است. 
در این گزارش آمده است: الزام است که فعالیت های این معاونت در حوزه ساماندهی نظام مالکیت فکری علم، فناوری و نوآوری و پیاده سازی برنامه آینده نگاری فناوری با تلاش و جدیت بیشتری پیگیری شود. همچنین شفاف سازی حیطه فعالیت ها و تفکیک دقیق آنها از فعالیت های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا شورای عالی عتف، به منظور پرهیز از موازی کاری احتمالی و هم افزایی بیشتر در حوزه حمایت از پارک های علم و فناوری و مراکز رشد دانشگاهی، تعاملات فناورانه در حوزه بین الملل و زمینه های فعالیت ستادهای توسعه فناوری ضروری است. 

 فعالیت معاونت علمی در بخش فاوا
در این گزارش فعالیت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز بررسی شده است.
بر این اساس بسته ارتقای صنعت ملی بازی های رایانه ای، طرح مدیریت داده های کلان، طراحی و ساخت میکرو فلوئیدیک برای تشخیص سلول های سرطانی و طراحی و پیاده سازی سیستم تصویربرداری سه بعدی و موج میلیمتری به عنوان عمده فعالیت های این معاونت در حوزه فاوا نام برده شده است.
به نظر می رسد مهم ترین و ملموس ترین اقدام عملی معاونت علمی ریاست جمهوری در حوزه فاوا، بسته ارتقای صنعت ملی بازی های رایانه ای بوده است و هنوز این معاونت اقدامات نکرده زیادی در این حوزه دارد.
راه اندازی 8 پایگاه صادراتی در حوزه های مختلف از جمله فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز از دیگر فعالیت های این معاونت بوده است.
در بحث اجرای برنامه ملی آینده نگاری علم و فناوری نیز دبیرخانه این برنامه ملی تشکیل شده و جلسات اولیه چهار حوزه شامل نانو، انرژی، بهینه سازی مصرف سوخت و فناوری اطلاعات و ارتباطات برگزار شده است.
در بحث حمایت از بازارسازی محصولات دانش بنیان نیز این معاونت موفق شده است تصویب نامه هیات وزیران را برای ارایه برنامه و روش های اجرای وزارتخانه های بهداشت، جهاد کشاورزی، نیرو، صنعت، دفاع، راه و شهرسازی، علوم و فناوری اطلاعات به منظور بازارسازی برای محصولات دانش بنیان تولید داخل به میزان 100 هزار میلیارد ریال اعتبار تا پایان سال 1396 کسب کند که باید دید تا پایان امسال چه اتفاقی در این حوزه خواهد افتاد.
براساس این گزارش تا پایان سال 95 تعداد 3 هزار شرکت دانش بنیان در کشور راه اندازی شده است که بخشی از آنها در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و ساخت بازی های رایانه ای فعالیت می کنند.

 نقطه ضعف در تبدیل ایده به ثروت
براساس این گزارش بسیاری از فعالیت هایی که توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این عرصه انجام شده، درخور توجه و اثربخش بوده است و با دقت بر وضع موجود دارایی ها و توانمندی های علمی و فناورانه کشور می توان دریافت که در بسیاری از حوزه ها، مانند تعداد انتشارات علمی رشد قابل قبولی مشاهده می شود. این در حالی است که در شاخص های توسعه فناوری مانند ثبت اختراع و تجاری سازی، تعداد محصولات ارایه شده به بازار قابل قبول نیست. 
در ادامه این گزارش آمده است: این امر حکایت از ضعف در حلقه های پایانی فرآیند تبدیل ایده به ثروت، تجاری سازی فناوری و ارایه محصول به بازار دارد. این در حالی است که مادامی که نتایج پژوهش های کاربردی و نوآوری ها در قالب خدمات و محصولات فناورانه به بازار ارایه نشوند، نه جامعه از آنها منتفع خواهد شد، نه پژوهشگران، نوآوران و فناوران می توانند آنطور که شایسته است از دستاورد تلاش های خود بهره مند شوند و نه در نهایت اثری از آنها در اقتصاد کشور دیده می شود.
همچنین در این گزارش آمده است: براساس گزارش های سالانه شاخص جهانی نوآوری، رتبه ایران از نظر شاخص های مختلف علم، فناوری و نوآوری طی سال های 2017-2014 بهبود یافته و به جایگاه 75 جهان در سال 2017 رسیده است. دلیل این ارتقای جایگاه به بهبود چارچوب نهادی و افزایش در خروجی ها اعم از خروجی های دانش و فناوری و خروجی عملکرد خلاقانه باز می گردد. 
مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در ادامه اعلام کرده: بررسی عملکرد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در دولت یازدهم نشان می دهد که عمده فعالیت های این معاونت معطوف به آن دسته از کارکردهای نظام ملی نوآوری است که توسط سایر نهادها و بازیگران مرتبط به نحو مطلوب پوشش داده نمی شود یا مستلزم یک رویکرد فراوزارتخانه ای و یکپارچه در بین تعدادی از دستگاه ها و نهادهاست.
در این گزارش همچنین آمده است: به عنوان مهم ترین مثال، بخش قابل توجهی از فعالیت های معاونت متمرکز بر حمایت از شرکت های دانش بنیان و تجاری سازی محصولات و خدمات دانش بنیان است و در این بخش کارکرد قابل قبولی نشان داده است. ارتقای رتبه ایران در شاخص جهانی نوآوری را نیز نمی توان تصادفی یا بی ارتباط با فعالیت ها و دستاوردهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دانست.

 اتفاق جالب پس از انتشار گزارش عملکرد
مهدی فقیهی، رییس دفتر فناوری های نوین مرکز پژو هش های مجلس که مسوولیت نظارت بر این گزارش را بر عهده داشته است، روز گذشته به عنوان دبیر ستاد توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و میکروالکترونیک معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری منصوب شد.
در متن حکم سورنا ستاری  معاون رییس جمهور آمده است:
«با توجه به ضرورت ساماندهی و ارتقای پژوهش های تقاضا محور و فناوری های راهبردی در حوزه فناوری های اطلاعات، ارتباطات و فضای مجازی و براساس اولویت های نقشه جامع علمی کشور و همچنین با عنایت به تعهد، تخصص و تجارب ارزشمند جنابعالی در این حوزه، بنا به پیشنهاد معاون توسعه فناوری، جنابعالی را به سمت دبیر ستاد توسعه فناوری اطلاعات، ارتباطات و فضای مجازی منصوب می کنم.
انتظار دارد با توکل بر خدای متعال و در چارچوب وظایف تعیین شده با اتخاذ رویکرد علمی و فرادستگاهی در راستای اسناد بالادستی و به ویژه نظام نامه استاندارد ماموریت های متوازن ستادهای توسعه فناوری نسبت به تدوین راهبردها، اولویت ها، راهکارها و هم افزایی فعالیت های مرتبط و همچنین تعامل با دستگاه های ذی ربط با این حوزه در سطح کشور با هماهنگی مستقیم مرکز توسعه فناوری های راهبردی اقدام کنید».


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :