fanavaran
آخرین اخبار
facebook RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی ذخیره خروجی XML خروجی متنی
کد خبر : 59108

این بار از زمین به آسمان می‌بارد

انتقاد از ورود وزارت ارشاد به حوزه فیلترینگ

اوایل امسال بود که قوه قضاییه و مجریه بر سر روند مسدود سازی دسترسی مردم به نرم افزار موبایلی واتس اپ به اختلاف خوردند چنان که کمیته فیلترینگ دستور مسدودسازی واتس اپ را صادر کرد اما وزارت ارتباطات به دلیل قانونی نبودن روند رای گیری کمیته درباره فیلترینگ واتس اپ این دستور را برنتابید و از فیلتر کردن آن خودداری کرد. دست آخر این قایله با دستور رییس جمهور به آخر رسید و واتس اپ از مسدود شدن در امان ماند. حال با گذشت چندین ماه، مساله دیگری موضوع مسدودسازی را میان این دو قوه به چالش کشیده است؛ این بار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اتکا به قانون مصوب مطبوعات، اقدام به مسدودسازی سایت های خبری بدون مجوز می کند و قوه قضاییه هم نسبت به این اقدام معترض شده و آن را در حیطه اختیارات وزارت ارشاد نمی داند.


فناوران - هفته گذشته حسین انتظامی، معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد اعلام کرد که از این پس مطابق ماده ٧ قانون مطبوعات، سایت های خبری بدون مجوز از هیأت نظارت بر مطبوعات، مسدود می شوند و مدیران این سایت ها به مراجع صالحه قضایی معرفی می شوند. وی در توضیح این اقدام گفت: یکی از راه های جلوگیری از ظهور و توسعه بی اخلاقی حرفه ای، اجرای بدون تبعیض قانون مطبوعات و حمایت از رسانه های دارای مجوز در مقابل رسانه های فاقد مجوز و ممانعت از فعالیت رسانه های فاقد مجوز است.
 اعتراض دبیر کمیته فیلترینگ به فیلترینگ
این گفته های معاونت انتظامی وزارت ارشاد با واکنش اعتراضی خرم آبادی،  دبیر کمیته فیلترینگ مواجه شد. وی گفت: وزارت ارشاد «مجوز» فیلتر و مسدودسازی سایت های خبری را ندارد و راساً  نمی تواند دستور فیلتر و مسدودسازی هیچ یک از سایت های اینترنتی را صادر کند. چرا که هیچ قانونی، اختیار فیلتر و مسدودسازی نشریات الکترونیکی را به وزارت ارشاد نداده است.
وی افزود: بنابراین اگر وزارت ارشاد راساً دستور فیلتر و یا مسدودسازی سایتی را خطاب به ارایه دهندگان خدمات دسترسی و یا میزبانی صادر کند، چنین دستوری فاقد اعتبار قانونی بوده و لازم الاجرا نیست.
 هیات نظارت بر مطبوعات هم صلاحیت ندارد
وی ادامه داد: هیات نظارت بر مطبوعات هم در اجرای تبصره ماده 12 قانون مطبوعات و تبصره 2 ماده 1 آن قانون ، صرفاً صلاحیت اظهارنظر درخصوص برخی تخلفات سایت هایی را دارد که از آن هیات مجوز فعالیت دریافت کرده اند.
  ارشاد حکم داد و وزارت ارتباطات اجرا کرد
با وجود اظهارات خرم آبادی اما وزارت ارشاد پس از پایان ضرب الاجلی که اعلام کرده بود شروع به صدور حکم مسدودسازی سایت های بدون مجوز کرد و شرکت ارتباطات زیر ساخت وزارت ارتباطات هم به عنوان مجری حکم، شروع به مسدودسازی این سایت ها کرد. در همین راستا، محمود خسروی، مدیر عامل شرکت ارتباطات زیرساخت با بیان اینکه این تصمیم معاونت مطبوعاتی ارشاد بالاتر از فیلترینگ است گفت: هیات نظارت بر مطبوعات به دنبال این است که دسترسی به سایت های خبری بدون مجوز مسدود شود و از این حیث سایت هایی که به ما گزارش شوند، مسدود می شوند.وی افزود: پیامی روی صفحه پایگاه های مذکور مبنی بر اینکه این سایت مجوز از هیات نظارت بر مطبوعات ندارد و موقتا مسدود می باشد، ظاهر می شود.
 اعتراض به فیلترینگ گزینشی
پس از این اقدام وزارت ارشاد، برخی از فعالان رسانه ای اصولگرا نسبت به مسدودسازی سایت های خبری اعتراض و اعلام کردند که این اقدام وزارت ارشاد به صورت گزینشی انجام می شود و سایت های خبری منتسب به اصولگرایان و منتقد دولت در حال مسدود شدن است.
 گزینشی درکار نیست؛ متخلف، متخلف است
اما علاء الدین ظهوریان، دبیر هیات نظارت بر مطبوعات نیز در واکنش به این اظهارات، ضمن رد برخورد گزینشی برای مسدودسازی سایت های خبری بدون مجوز گفت: هیچ گزینش و اولویتی در کار نیست. بلکه بحث این است که فعالیت یک پایگاه خبری بدون مجوز از هیات نظارت بر مطبوعات، مثل انتشار نشریه، بدون مجوز است. لذا مطابق با همان بند مصرح مربوطه در قانون مطبوعات، ما صرفاً این قبیل پایگاه های خبری را برای اقدامات قانونی بعدی به مراجع ذی صلاح معرفی می کنیم.
وی تاکید کرد: پایگاه خبری بدون مجوز، برای ما فقط بدون مجوز به شمار می رود و کاری به باقی مسایل نداریم. دوستان هم می بایستی در فرصت های داده شده نسبت به اخذ مجوز از هیات نظارت بر مطبوعات که بسیار هم آسان و به روز انجام می شود، اقدام می کردند یا بکنند.
 ارشاد دو گونه رفتار می کند
مسعود بصیری، عضو هیات مدیره انجمن روزنامه نگاران مسلمان از جمله افرادی است که به این اقدام وزارت ارشاد اعتراض کرد و گفت: وزارت ارشاد در خصوص فیلتر کردن سایت های داخلی سیاست دوگانه ای دارد . وی گفت: به غیر از 229 سایتی که از وزارت ارشاد مجوز دارند، ده ها هزار سایت بدون مجوز در حال حاضر مشغول به فعالیت هستند که وزارت ارشاد هیچ مانعی برای آنها ایجاد نمی کند. بصیری، با سوال برانگیز خواندن اقدام وزارت ارشاد افزود: انجمن روزنامه نگاران مسلمان، مخالف با ساماندهی و نظم بخشیدن به سایت ها و ایجاد یک سامانه که سایت ها بتوانند از مطالب شان دفاع کنند، نیست، اما نکته مد نظراین است که چرا معاونت مطبوعاتی ارشاد بدون اجازه قانونی از قوه قضاییه و تشخیص محتوای مجرمانه، درخواست فیلیترینگ سایت ها را می کند.
 قوه قضاییه با فیلترینگ ارشاد مخالف است
وی بابیان اینکه از مخابرات تعجب می کنم که چگونه با دستور ارشاد سایت ها را فیلتر می کند، افزود: برای فیلتر کردن باید اجازه رسمی از قوه قضاییه صادر شود که بر اساس اطلاع ما قوه قضاییه با فیلترینگ سایت هایی که اخیرا توسط وزارت ارشاد صورت گرفته است، کاملا مخالف است. وی افزود: متاسفانه استانداردهای دو گانه ای در رفتار وزارت ارشاد دیده می شود و بسیاری از سایت ها مجوز قانونی ندارند و همچنان به فعالیت مشغولند. همچنین برخی از نرم افزارهایی که تحت کنترل رژیم صهیونیستی هستند از قبیل وایبر و واتس اپ به راحتی و بدون فیلتر فعال هستند.
وی گفت: جالب این که برخی سایت هایی که دارای شناسنامه و مدیرمسوول مشخص هستند بدون اخطار قبلی فیلتر می شوند.
 باید جلوی اشاعه بی قانونی گرفته شود
در مقابل اما عده ای این اقدام وزارت ارشاد را ستودند و از اراده وزارت ارشاد در این مسیر قدردانی کردند. عضو هیأت رییسه کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: همانطور که مطبوعات بدون مجوز محکوم به تعطیلی هستند، سایت های خبری بدون مجوز هم باید مسدود شوند.
سید مرتضی حسینی با تأکید بر این که باید جلوی اشاعه فرهنگ بی قانونی در کشور گرفته شود، گفت: اصل بر این است که جلوی بروز هرگونه عمل مجرمانه گرفته شود و مطلوب نیز همین است.
نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی گفت: همانطور که مطبوعات بدون مجوز محکوم به تعطیلی هستند، سایت های خبری بدون مجوز هم باید مسدود شوند. حسینی در ادامه با بیان اینکه وزارت ارشاد می تواند با مدارا سایت های ارزشی را مورد حمایت قرار دهد، گفت: این سایت ها با سایت های ضد نظام متفاوت اند و با آنها یکی نیستند ضمن اینکه خبرهای سایت های ضد نظام بر مبنای تخریب آن و مبنای سایت های ارزشی بر اساس تقویت نظام است لذا باید به این ها فرصت داده شود که مجوز تهیه کنند.
 مردم همکاری کنند
با وجود مخالفت هایی که به این اقدام وزارت ارشاد شد اما معاونت مطبوعاتی روز چهارشنبه با انتشار اطلاعیه ای خواهان همکاری مردم در مسیر مسدودسازی سایت های بدون مجوز شده است.
در این اطلاعیه آمده: از آنجا که در حال حاضر صدها سایت خبری فاقد مجوز از هیأت نظارت بر مطبوعات وجود دارد و شناسایی همه آنها مقدور نیست، به کمک شهروندان برای جامعیت ایفای وظیفه قانونی خود نیازمندیم.
وزارت ارشاد سامانه پیامکی را هم برای این امر در نظر گرفته که عموم مردم بتوانند نشانی اینترنتی سایت های بدون مجوز را به این سامانه ارسال کنند.
 در اطلاعیه معاونت مطبوعاتی آمده: در اجرای وظایف قانونی و پیگیری ضرورت و سیاست یادشده و به امید فضایی مهذب و مورد انتظار رهبر معظم انقلاب به کمک همه دستگاه های ذی ربط و فعالان دلسوز فرهنگی - رسانه ای نیازمندیم.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :