fanavaran
آخرین اخبار
facebook RSS ارسال به دوستان نسخه چاپی ذخیره خروجی XML خروجی متنی
کد خبر : 222419

دبیر ستاد فناوری اطلاعات معاونت علمی در گفت‌وگو با فناوران:

کارگروه تسهیلات فناوری اطلاعات راه اندازی می شود

مهدی فقیهی که فناروی های نوین مرکز پژوهش های مجلس را بر عهده دارد، به تازگی به عنوان دبیر ستاد فناوری اطلاعات معاونت علم و فناوری رییس جمهور نیز معرفی شده است. او روز گذشته به بازدید از نمایشگاه جیتکس پرداخت و با خبرنگار فناوران درباره برنامه هایش در ستاد فناوری اطلاعات گفت وگو کرد.

 با حضور شما در ستاد باید منتظر چه تغییراتی باشیم؟
رویکرد ستاد نسبت به قبل کاملا تغییر کرده است. در گذشته ما حمایت های مالی از پروژه های دانشگاهی و بحث های مرتبط به آن را داشتیم؛ اما اکنون زمینه حمایت ها، به سمت حمایت های بازارمحور رفته است. به این معنی که ما از پروژه ای حمایت خواهیم کرد که کارفرما، مشتری یا بهره بردار مشخصی داشته باشد و اگر مشتری و بازار آن معلوم نباشد، حمایتی هم از آن صورت نمی گیرد. در بحث دانشگاه ها هم حمایت با نگاه بازارسازی خواهد بود.

 با این نوع حمایت انتظار دارید استارت آپ های ما به کدام سمت حرکت کنند؟
اعتقاد ما بر این است که باید بازار را به گونه ای توسعه دهیم که در آینده شاهد حضور چند یونیکورن در حوزه دانش بنیان ها باشیم و این شرکت ها، دیگر استارت آپ ها را هم به دنبال خود بکشانند. در این زمینه جلساتی هم با وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات داشته ایم.
در گام اول هم به دنبال شناخت وضعیت موجود هستیم و در این راه به داده کاوی و تحلیل وضعیت شرکت ها می پردازیم. از نظر ما خطاست که بدون اطلاعات بگوییم فلان تعداد شرکت یونیکورن باید در این حوزه تشکیل شود. در گام اول باید اطلاعات تحلیل شود تا معلوم شود اصلا چقدر ظرفیت در بخش استارت آپ ها و شرکت های دانش بنیان موجود است. شاید به این نتیجه برسیم که اصلا ظرفیت ایجاد یونیکورن را نداریم.

 اینکه می گویید ظرفیت باید سنجیده شود، حرف درستی است. اما به نظر می رسد همین الان هم شرکت هایی با گردش مالی بسیار بالا داریم.
بله، همین الان شرکتی در حوزه پرداخت الکترونیکی داریم که فاصله کمی با یونیکورن شدن دارد. اما باید دید آیا این درآمد پایدار است یا نه. درآمد این شرکت به راحتی و با تغییر سیاست های بانک مرکزی درباره کارمزدها می تواند تغییر کند. بنابراین یونیکورن شدن تنها به درآمد بستگی ندارد و باید درآمد پایداری برای آن تعریف شده باشد.
 برای یونیکورن دانستن یک شرکت گردش مالی آن چقدر باید باشد؟
یک میلیارد دلار. اکنون مشغول تحلیل داده ها هستیم و درنهایت با اقداماتی چون جذب منابع فراملی و نظارت از طریق پیوست فناوری، به سمت توسعه شرکت ها برای یونیکورن شدن گام بر می داریم.

 اکنون نهادهای مختلفی در حال حمایت مالی از استارت آپ ها هستند. این حجم حمایت ها و موازی کاری را که پیش می آید، چطور ارزیابی می کنید؟
این یکی از آسیب های این حوزه است. شرکتی داریم که با وجود ظرفیت بالا برای توسعه، موفق نشده از هیچ جا وام بگیرد اما شرکتی دیگر از چند محل توانسته وام با تسهیلات پایین دریافت کند. 
برای حل این مشکل در حال تشکیل کارگروه تسهیلات حوزه فناوری اطلاعات هستیم. نهادهای مختلفی مانند صندوق توسعه صنایع الکترونیکی، وزارت ارتباطات، معاونت علمی و صندوق شکوفایی در حال پرداخت وام و گرنت به استارت آپ ها هستند و تصمیم داریم با تشکیل این کارگروه، هم سیاست یکسانی در قبال پرداخت تسهیلات شکل بگیرد و هم از موازی کاری دوری کنیم.
البته در بحث حمایت های مالی، در تدوین دو لایحه مشارکت داریم تا فضای تامین منابع مالی بیش از پیش فراهم شود.

چه کسانی عضو کارگروه هستند؟
ما می خواهیم این کار را به خود استارت آپ ها در کشور واگذار کنیم. آنها پیش از همه متوجه مشکل می شوند و زودتر هم می توانند برای حل آن اقدام کنند.
البته یک نگرانی که وجود دارد این است که به برخی استارت آپ ها بیشتر بها داده شده و در نهایت یک حالت مافیاگونه در این حوزه شکل بگیرد.
ببینید ما می خواهیم همگرایی در این حوزه ایجاد شود. فعالان استارت آپی مشخص هستند و ما آمادگی داریم با هر کسی که در جریان استارت آپی کشور موثر است و می تواند لیدر بخشی از این جریان باشد، همکاری کنیم. این ستاد متعلق به تمام جریان استارت آپی کشور است.

 بگذارید سوالم را جور دیگری بپرسم. اصلا تعریف مشخصی در کشور برای استارت آپ ها وجود دارد؟
به نکته مهمی می پردازید. آنچه اکنون در کشور به عنوان استارت آپ تلقی می شود یا خودشان خود را استارت آپ می دانند، با آنچه باید باشد متفاوت است. یک استارت آپ باید ویژگی هایی داشته باشد ازجمله اینکه اولا در کارش نوآوری باشد و ثانیا به بلوغ نرسیده باشد. 
درنتیجه خیلی ها که خودشان را استارت آپ می دانند یا به بلوغ رسیده اند و بودن شان در حوزه هم به جریان استارت آپی هم به خودشان صدمه خواهد زد یا اصولا نوآوری در کارشان نیست که بخواهیم آنها را استارت آپی بدانیم. این نکته را هم اضافه کنم شرکتی که به بلوغ رسیده، نباید مدعی جریان لیدری استارت آپ ها باشد.

 حضور استارت آپ های ایرانی در جیتکس را چطور ارزیابی می کنید؟
حضور استارت آپ ها در جیتکس بسیار قوی است. البته معتقدم می شد قوی تر ظاهر شویم. البته برای حضور قوی، باید حمایت های بیشتری صورت بگیرد. ما در معاونت علمی آمادگی داریم به حضور استارت آپ ها در نمایشگاه ها و کنفرانس های خارجی، به ویژه رویدادهای تخصصی تری مانند وب سامیت یا اجلاس بارسلون کمک کنیم.
نکته دیگر اینکه باید به برخی داوری ها شک کرد. مثلا شما می بینید استارت آپ هایی به نمایشگاه آمده اند که فاصله نوآوری برخی با برخی دیگر زمین تا آسمان است. یعنی شرکت هایی هستند که نوآوری بسیار بالایی دارند اما کنارشان تیم دیگری آمده است که کارشان اصلا نوآوری خاصی ندارد. باید از این نوع داوری ها اجتناب کرد.


نظر شما



نمایش غیر عمومی
تصویر امنیتی :