وزیر صنعت، معدن و تجارت:
اولویت 9 باید ارز مبادله ای بگیرد
وزير صنعت، معدن و تجارت گفت: كارگروه اقتصادی ستاد تدابير ويژه در آخرين جلسه خود تصميم گرفت كه اولويت هاي سه تا 9 از گروه كالاهاي وارداتي ارز مبادله اي دريافت كنند. این موضوع به تصويب رسيده و نيازمند مصوبه جديد نيست و به اولويت 9 نيز بايد ارز مبادله اي اختصاص يابد.

شاتا- مهدي غضنفري، در حاشيه پنجمين كنفرانس توستعه نظام تامين مالي در ايران در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره زمان تخصيص ارز مبادلهاي به اولويت 9 گفت: ممكن است مركز مبادلات ارزي براي اجرايي كردن تخصيص ارز به اولويت 9 كمي زمان بخواهد، اختصاص ارز به اولويت هشت پيش از اين آغاز شده و اميدواريم كه به زودي تخصيص ارز به اولويت 9 نيز آغاز شود.
وي با تاكيد بر اينكه اولويتهای یک و دو از گروه كالاهاي وارداتي ارز مرجع دريافت ميكنند، گفت: از اولويت سه تا 9 ارز مبادله اي تعلق ميگيرد كه اين گروه كالاها شامل خام، مواد اوليه توليد و قطعات نيمه ساخته تا گروه 9 كالاهاي نيمه ساخته تا تمام ساخته شده است.
غضنفري گفت: تمام اولويتهاي سه تا 9 ارز مبادلهاي دريافت ميكنند و گروه 10 هم شامل كالاهايي است كه مشابه آن در داخل توليد ميشود، نيازمند واردات اين نوع كالاها نيستيم، ثبت سفارش اين گروه ممنوع بوده و ارزي تعلق نميگيرد.
وزير صنعت، معدن و تجارت در باره سهم صنعت از فاز دوم هدفمندي و برنامههاي پيشبيني شده نيز گفت: جلسات بررسي و مطالعه ستاد هدفمندي مجددا شروع شده و زير نظر رييسجمهوري نشستها تشكيل ميشود.
وي گفت: به همين دليل از همه دستگاههاي تخصصي همچون وزارت صنعت، معدن و تجارت خواسته شده تا پس از ارزيابي در خصوص نتايج اجراي فاز نخست هدفمندي يارانهها و كاستيهاي آن، بستههاي حمايتي مرحله دوم را به گونهاي تدوين كنند كه كاستي مرحله اول را نداشته باشد و در عين حال موجب رونق بيشتر اقتصاد شود.
وي با بيان اين جمله كه همكاران من در وزارت صنعت در طراحي بستهها همچنان دنبال نرخ تبعيضي يا ترجيحي در حوزه صنعت هستند، گفت: آنها در پي آن هستند تا انرژي براي حوزه توليد به قيمتهاي پايينتر در اختيار آنها قرار گيرد.
وزير صنعت، معدن و تجارت افزود: تسهيلات خيلي خوبي براي پروژهها دريافت كردهايم به نحوي كه در خصوص تامين ريال از صندوق توسعه ملي كه قرار بود 10 درصد منابع صندوق ريالي شده و به سرمايه در گردش واحدها تخصيص يابد، تا به حال سه هزار ميليارد تومان پروژه معرفي شده كه اميدواريم یکهزار و 400 متقاضي از اين تسهيلات استفاده كنند. البته تعداد زيادي از اينها هنوز در حال بررسي هستند و جز مبلغ 33 ميليارد تومان مابقي هنوز نهايي نشده است.
غضنفري گفت: براي گردش ارزي هم تاكنون 780 پروژه به بانك صنعت و معدن معرفي شده است كه حدود 4/6 ميليارد دلار تاكنون بانك مصوب كرده و نزديك شش ميليارد دلار از اين ميزان صندوق تصويب كرده و در عمل 3/1 ميليارد دلار گشايش اعتبار شده است.
وي درباره وضعيت تسهيلات در كل صنعت نيز در سال 89 نيز گفت: مانده خالص تسهيلات اعطايي كل بانكها و موسسات اعتباري به بخش بازرگاني در اين سال 83 هزار ميليارد تومان بوده كه اين ميزان در سال 90 به 109 هزار ميليارد تومان رسيده كه رشد 31 درصدي را نشان ميدهد.
غضنفري افزود: اما بخش صنعت كه 60 هزار ميليارد تومان بوده به 70 هزار ميليارد تومان رسيده است كه رشد حدود 17 درصدي يعني 9/16 را نشان ميدهد، به بياني ديگر كيكي داشتيم كه در سال 89 بوده و در سال 90 اين كيك بزرگتر ميشود اما همه بخشهاي آن به يك شكل و يك اندازه بزرگتر ميشوند. بخش بازرگاني 31 درصد، بخش كشاورزي 17 درصد بخش صنعت 17 درصد، بخش مسكن نزديك به 40 درصد كه قطعا نسبت به بزرگي كيك صنعت رشد چنداني نداشته و تنها 17 درصد رشد را مشاهده ميكنيم.
وزير صنعت، معدن و تجارت درباره سهم نسبي صنعت از كل تسهيلات در اين سال نيز گفت: اين سهم 20 درصد است، 32 درصد سهم نسبي بخش بازرگاني است، 10 درصد بخش كشاورزي، و سهم مسكن نيز 8/25 درصد است.
وي افزود: اگرچه رشد صنعت 17 درصد بوده اما نهايت سهم اين صنعت 20 درصد است، پروژههاي متعددي در بخش صنعت و معدن منتظر هستند كه ازابزارهاي جديد تامين مالي استفاده كنند، بيش از هشت هزار پروزه نيمه تمام داريم كه همه درانتظار اين هستند كه چگونه تامين مالي آنها انجام ميشود.
در انتظار تایید بانک مرکزی
از سوی سخنگوی مرکز مبادلات ارزی گفت: مطابق با مکاتبات وزارت صنعت، معدن و تجارت با بانک مرکزی، بررسی کالاهای اولویت 9 به منظور تخصیص ارز مبادلهای آغاز شده و در صورت تایید مقامات بانک مرکزی، نسبت به تامین ارز آن اقدام خواهد شد.
صمد کریمی در گفتوگو با خبرگذاری مهر گفت: از ابتدای مهر ماه سال جاری پس از راهاندازی مرکز مبادلات ارزی کشور، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بر اساس تصمیمات اتخاذ شده، ابتدا نسبت به تامین نیازهای ارزی اولویت سه تا پنج اقدام کرد و در مرحله بعد نیز، گروه کالایی دو شامل اقلام غیردارویی و تجهیزات پزشکی، و گروه شش و هفت کالایی را تامین ارز کرد.
سخنگوی مرکز مبادلات ارزی افزود: به تازگی نیز اختصاص ارز مبادلهای به گروه هشت کالایی آغاز
شده است.
وی همچنین در خصوص اختصاص ارز مبادلاتی به گروه 9 کالایی، گفت: از نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت اولویت سه تا 9 کالایی، جزو اولویتهای مورد نیاز کشور محسوب شده و تفاوتی بین آنها وجود ندارد، بر این اساس کالاها با توجه به ویژگیهای خود در دستههای مواد اولیه، کالاهای واسطهای، سرمایهای و ساخته شده، رتبهبندی شدهاند.
به گفته کریمی، بر این اساس با توجه به اینکه بانک مرکزی نسبت به تامین ارز گروههای کالایی سه تا هشت اقدام کرده است، وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در هفته گذشته، مکاتباتی با بانک مرکزی برای اختصاص ارز به اولویت 9 کالایی به نرخ مبادلهای داشته است.
وی افزود: طبیعی است که این تقاضا همانند گروههای خانواده تولید (اولویت سه تا هشت)، در بانک مرکزی مورد بررسی قرار گرفته و در صورت تایید مقامات بانک مرکزی، نسبت به تامین ارز آن اقدامات لازم انجام خواهد پذیرفت.